Srijeda, 29 svibnja, 2024

U Stocu stolicom

Must Read

Obračun ministra kulture ŽS (Županija Sarajevo), Salmira Kaplana, s izbornim povjerenstvom u Stocu, imao je simboličku dimenziju. Stolac je bio otjelotvoren instrumentom kojim se ministar kulture (doduše bivši), navodno obračunavao s predsjednikom povjerenstva. Uočena nepravilnost stolačkih izbora rezultirala je stolicom po glavi promatrača. Baseball palica bi bila daleko od bosanskog kulturnog habitusa, pa se njegova ekselencija poslužila stolicom. Metalna šipka bi više odgovarala kraju poznatom po željezarama. Hladno oružje je imalo još jednu simboličku dimenziju. Birala se pozicija, to jest stolica, ni manje ni više nego načelnika Stoca. Stoga se i izborna nepravilnost morala, da tako rečemo, ispraviti stolicom.
Veselin Gatalo l pogled.ba
Klin se klinom izbija, a stolica stolicom dobija. Bakir Izetbegović je čak bio pun razumijevanja na ministrovu reakciju na uočenu nepravilnost prigodom i prilikom izbora za načelnika učmalog gradića na samoj granici Federacije, gradiću poznatom i po tome što se kroz njega ide u ništa veće Ljubinje. Predsjednik nije uočio analogiju stolice i Stoca, stolačkog i stoličkog, pa nije to pridometnuo u korist gnjevnog ministra i nesuđenog načelnika stolačkog.
Bilans izbora za koje kažu da su bili mirni i da je sve proteklo kako Inzko zapovijeda, jedan je predsjednik izbornog povjerenstva na ozbiljnoj rehabilitaciji od ozbiljnih ozljeda, više natučenih i izudaranih, krađe glasova i kolone mrtvih glasača, oduzimanje izbornog materijala i rukoveti nevažećih glasačkih listića. Jedan od tri bh. grada (tako je bilo prije rata, grada su bila samo 3 – slovima: tri – Mostar, Banja Luka i Sarajevo), nije imao izbore. Visokoosvešteni Valentin Inzko, jako zabrinut za presudu Finci – minci, baš se ne češe po tustoj stražnjici za 100 000 Mostaraca kojima je oduzeto pravo na izbore. Srećom, Mostar nije Stolac, pa ga neki ministar neće udariti stolcem po leđima.
U Mostaru bi za izborne nepravilnosti u vidu Inzkove zabrane izbora, po analogiji, mogli predsjednika izbornog povjerenstva izudarati mostom, ali je to jako nepraktično jerbo su mostovi preteški i preglomazni za udaranje. Konjic je imao izbore, ali nijedan predsjednik izbornog povjerenstva nije udaren konjem jer tamo nema nacionalizma, tu jedan narod sam brine o suživotu i multikulturi, bez miješanja Srba i Hrvata u unutarnje probleme grada. I Jablanica je prošla neranjena, nije nijedan član povjerenstva izudaran jablanom. U Rudom nije bilo udaranja rudama; ni boksitnom, ni ugljenom ni kojom drugom rudačom. Ni onom rudom za vuču kola. U Širokom nije bilo premlaćivanja brijegom. U Čapljini nije bilo udaraca čapljom po izbornom povjerenstvu.
Ako se ikad budete htjeli baviti poslom predsjednika ili člana izbornog povjerenstva, promislite dobro. Ako vam se mjesto zove Batinići, Glogovci, Sjekirići, Trn, ili tako nekako, ne letite, dobro prvo razmislite…

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -