Published On: Sri, lis 5th, 2016

Rekord po broju rastavljenih u Hercegovini drži Ljubuški


Zanimljivo je da u cijeloj BIH nema niti jedan rastavljeni LGTB brak što će reći da su LGTB brakovi u BIH stabilniji nego u okruženju (#ironija). Kakvo je stanje s razvodima u brakovima koji su sklopljenju prema šerijatu, i u kojima muškarac ima više žena zavodi za statistiku ne iznose u javnost budući da pravna država prepoznaje samo jedan brak kod takvih povlaštenih muškaraca i njihovijeh žena.(#takođerironija)
Danas je brak za mlade društvena grupa u koju ulaziš i izlaziš kad god hoćeš. U braku si dok imaš od toga neku korist, bilo emotivnu ili materijalnu, piše Večernji list BiH. Kada toga nema, puca brak i on postaje besmislen. Tako se tijekom posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini godišnje više od dvije tisuće bračnih parova sudski rastavi, a broj rastava brakova iz godine u godinu u blagom je porastu. Brak u BiH, govori statistika, traje sve kraće. Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, u BiH živi 100.880 stanovnika koji su u prošlosti bili u bračnoj zajednici, odnosno rastavljeni su.
 
Povećan broj rastava
Prema rezultatima popisa, broj rastavljenih veći je u Federaciji BiH, a što je i u skladu s većim brojem stanovnika. Tako u FBiH danas žive 59.553 rastavljene osobe, dok je broj stanovnika s ovim statusom u RS-u 38.077, a na području koje pokriva Brčko Distrikt 3250.
Prema uputama u popisnim listama, rastavljenima se smatraju osobe čiji je brak rastavljen pravomoćnom presudom nadležnog suda. Prema usporednim podacima s popisom iz 1991. godine, kada je u BiH na svakih tisuću sklopljenih brakova dolazilo oko 20 rastava, danas na 1000 sklopljenih brakova u BiH dolazi oko 100 rastava, odnosno svaki deseti brak u BiH “puca”.
Kada se govori o RS-u, tu je postotak još veći – svaki peti brak završi rastavom. U prošloj godini u RS-u sklopljena su ukupno 5823 braka, a došlo je čak do 1106 rastava. Grad koji je u cijeloj BiH bez premca s najviše rastavljenih je Banja Luka, i to s čak 7243. Od toga su rastavljena 2924 muškaraca i 4319 žena. Kada se radi o FBiH, najviše rastava, u odnosu na broj stanovnika starijih od 15 godina, ima u Sarajevskoj županiji, gdje je svaki dvadeseti stanovnik rastavljen.
Nasuprot Sarajevskoj, najmanje rastava evidentirano je u Zapadnohercegovačkoj županiji, u kojoj svaki 72. stanovnik ima status rastavljen/rastavljena. S malim brojem rastavljenih su i Hercegbosanska, Hercegovačkoneretvanska, Srednjobosanska županija…
 
Rekord po broju rastavljenih drži Ljubuški u ŽZH
U Zapadnohercegovačkoj županiji rekord po broju rastavljenih drži Ljubuški, općina u kojoj je svaki 55. stanovnik rastavljen. Slijedi Posušje (svaki 70.), Grude (svaki 72.) te Široki Brijeg gdje sudski epilog o rastavi ima tek svaki 109. stanovnik. U gradu Mostaru rastavljen je svaki 38. stanovnik, u Čitluku svaki 81., Čapljini 58., Livnu 59., Tomislavgradu 79., Vitezu 33., Orašju 30. i tako redom.
 
Banja Luka rekorder
Kada se govori o spolu, u BiH ukupno ima 57.000 rastavljenih žena i 43.000 rastavljenih muškaraca. Neslavni rekord drži Banja Luka, gdje su propale 7243 bračne zajednice. Među rekorderima s brojem rastavljenih u BiH još su i Tuzla, s 4550 rastavljenih, i Novi Grad Sarajevo s upisanih 4926 
rastavljenih. U Zenici je rastavljeno 4328 osoba.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>