Published On: Sat, Dec 14th, 2013

U srpskoj kontratužbi za genocid našao se i Jasenovac

ZAGREB – Jedan od pet tomova srpske kontratužbe protiv Hrvatske za genocid posvećen je razdoblju NDH, a prati ustaški pokret iu razdoblju poslije Drugog svjetskog rata, dajući na taj način kontekst događajima s početka devedesetih godina, pišu “Večernje novosti”.

Suci Međunarodnog suda pravde u Haagu pred sobom već imaju materijale o Ivi Rojnica, Dinku Šakiću, kao i zakonske uredbe iz razdoblja NDH koje, smatraju u srpskom pravnom timu, jasno ukazuju u čemu se ogledao genocid počinjen u razdoblju 1941-1945. godine.

Rojnicu je Centar “Simon Wiesenthal” teretio za progon Srba, Roma i Židova na području Dubrovnika, a sudu je predočeno da mu je 1994. godine Franjo Tuđman dodijelio Orden kneza Trpimira.

U Haagu je i materijal o zapovjedniku jasenovačkog logora Dinku Šakiću, uključujući njegov intervju iz 1995. godine, objavljen pod naslovom “Obavljao sam svoju dužnost”.

Zagrebački tsak prenio je proteklih dana početni dio hrvatske tužbe protiv Srbije.

Izvor lista upućen u proces koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde kaže da je dio hrvatskog podneska citiran u medijima pojednostavljena slika hrvatske tužbe, ali i da nije praksa da se tužbeni zahtjevi objavljuju prije nego što započne javna rasprava, jer je zahtjev Suda da oni budu povjerljivi.

U javnoj raspravi najavljenoj za ožujak, kažu izvori lista, Zagreb će najprije morati dokazati da su se dogodili zločini koje nabrajaju, zatim, da je iza njih stajala politička namjera, odnosno da je odgovornost na državi Srbiji.

Na ovo, jedan od argumenata Beograda bit će pozivanje na oslobađajuće presude Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i generalu Momčilu Perišiću.