Published On: Sat, Dec 14th, 2013

Autoceste FBiH podižu 150 milijuna KM kredita!

SARAJEVO – Javno poduzeće “Autoceste FBiH”, koje ubire desetine milijuna KM od naplate cestarina, namjerava podići čak 150 milijuna KM kredita kako bi osiguralo vlastitu likvidnost i sredstva za završetak postojećih i početak novih dionica na koridoru 5c, saznaju “Nezavisne”.

S tim u vezi ova državna tvrtka nedavno je raspisala javni natječaj za uzimanje prvog dijela kredita od komercijalnih banaka (40 milijuna KM) na period od 12 mjeseci, a samo ovaj transfer kompaniju će koštati dodatnih 3,5 milijuna KM.

Ipak, cijeli predstojeći aranžman od 150 milijuna KM pomalo je znakovit upravo jer su “Autoceste FBiH” iznimno profitabilno javno poduzeće, koje je nedavno samo na temelju ubiranja cestarina osiguralo 36,8 milijuna KM za gradnju posljednje dionice sarajevske zaobilaznice.

Potreba za ovakav način financiranja, i to u ovom obimu, navodi na zaključak da je poduzeće u problemima s likvidnošću. U telefonskom razgovoru za “Nezavisne” to je priznao i sam direktor tvrtke Ensad Karić.

“Nama ovih 150 milijuna treba za likvidnost, za završetak postojećih i izgradnju dvije nove dionice, Drivuša – Donja Gračanica kod Zenice, i Međugorje – Počitelj”, rekao je Karić. On je istaknuo da je nova uprava morala platiti 5,5 milijuna KM penala samo na temelju dignutih a neiskorištenih kredita u razdoblju 2008-2011. godina.

“Sve taksi što smo zatekli poplacao smo, a međunarodne institucije od nas zahtijevaju da za sljedeće dionice autoputa sudjelujemo s oko 50 posto sredstava”, rekao je Karić.

Iz “Autocesta FBiH” su potvrdili da planiraju pokrenuti postupak zaduženja od čak 150 milijuna KM, ali za “predfinanciranje i financiranje izgradnje dionica na koridoru 5c”.

“S obzirom na to da sama procedura provođenja navedenog zaduženja i osiguranja garancija traje duži period, JP ‘Autoceste’ su pokrenule postupak kratkoročnog zaduženja u visini od 40 milijuna KM na revolving osnovi”, ističu iz tvrtke. Navode da će obveze po kratkoročnom zaduženju “biti zatvorene nakon realizacije postupaka sklapanja ugovora o zaduženju u visini od 150 milijuna KM”.

“Ukupni troškovi kratkoročnog zaduženja bit će poznati nakon provedenog postupka, kao i same dinamike povlačenja i povrata sredstava”, zaključuju u “Autoceste”.

Provjere Tužiteljstva BiH i SIPA

“Nezavisne” su nedavno objavile da je u sklopu provjera Tužilaštva BiH i SIPA u vezi s izostankom plasmana podignutih kredita za putnu infrastrukturu u BiH, koji se mjere u stotinama milijuna KM, “na tapetu” bila i ova tvrtka. Sam Karić tada nije želio da komentira provjere Tužiteljstva BiH, uputivši pravosudne organe “na njegovog prethodnika”. Direktor “Autocesta FBiH” tada je potvrdio da je ova tvrtka provjeravana više puta sa svih instanci, te da su dosad SIPA u četiri-pet navrata dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/posao/privreda/Autoceste-FBiH-podizu-150-miliona-KM-kredita-222261.html&usg=ALkJrhjKWoIeZ6JQ_pr_dfQTmler2FY6jw#sthash.rY71zMXS.dpuf