Published On: Sat, Dec 14th, 2013

Srpske lokalne vlasti na KiM: Srbi, plaćajte carinu!

Predstavnici vlasti u četiri srpske općine na sjeveru Kosova pozvali su građane i privednike da u potpunosti poštuju sporazum o naplati carine na prijelazima Brnjak i Jarinje na sjeveru pokrajine, koji počinje se primjenjuje od subote.

“Sva procedura na administrativnim prijelazima obavljat se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna, a cjelokupna naplata poreza i PDV-a ići će u fond za razvoj sjevernog dijela Kosova i Metohije”, priopćili su predstavnici vlasti Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana .

 

 

“Zato pozivamo privrednike i građane sjevera Kosova i Metohije da u potpunosti poštuju sporazume koje je potpisala naša država Srbija, a koji su u interesu svih građana koji žive i rade na ovom dijelu teritorija Srbije”, naveli su oni.

 

Glasnogovornik  Kosovskih carina, Adriatik Staviljeci, kazao je da su obavljene sve pripreme za početak naplate carine na sjeveru Kosova.

 

“Clearance roba koje ulaze iz Srbije na Kosovo obavljat se na Brnjaku i Jarinju”, kazao je on, dodajući da se vozila s robom više neće upućivati ​​na terminale unutar teritorija Kosova radi carinjenja.

 

Prema Briselskom sporazumu, sredstva prikupljena carinjenjem i pristojbama uplaćivat se na žiro-račun Kosova, da bi onda bila transferirana u Fond za razvoj sjevera, koji nadgleda Europska unija.