Published On: Sat, Feb 25th, 2017

U RS-u oformljen pravni tim čiji je zadatak borba protiv revizije presude

Ujedinjena Srpska formirala je pravni tim koji će pomoći institucijama Republike Srpske i Srbije da revizija presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu bude odbačena.

“Podnošenje zahtjeva za reviziju je drastično kršenje Ustava BiH, izvaninstitucionalno i paralelno djelovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koje blokira rad zajedničkih institucija BiH”, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci glavni tajnik Ujedinjene Srpske Neven Stanić.

Pravni tim Ujedinjene Srpske čine Milan Petković, Darko Kremenović, Igor Šukalo, Minja Šurlan, Ognjen Jovanović, Tiho Džakić, te odvjetnik iz Beograda Marinko Šakan.

Odvjetnik Milan Petković očekuje kako će Tajništvo Međunarodnog suda pravde odbaciti zahtjev za reviziju zbog procesnih nedostataka, nepravodobnosti, te zato što zahtjev nije podnijela osoba ovlaštena za traženje revizije. “Svi formirani pravni timovi moraju razmisliti o zajedničkom podnošenju krivične prijave protiv Izetbegovića Tužiteljstvu BiH”, istaknuo je Petković.

On je objasnio da je Izetbegović izišao iz okvira svoje nadležnosti i prekršio Ustav BiH član 5, koji se odnosi na donošenje odluka konsenzusom u Predsjedništvu BiH. Petković je naveo da je Pravni tim Ujedinjene Srpske došao do saznanja da odluka o davanju punomoći Sakibu Softiću iz 2002. godine nikad nije objavljena u Službenom glasniku BiH.

“To konkretno znači da Softić ima punomoć za koju nitko ne zna što u njoj piše i da predstavlja sve građane BiH u svoje osobno ime i za svoj račun, a ne za račun vlastodavca, odnosno Predsjedništva BiH”, rekao je Petković.

Petković je podsjetio kako Softić ne može podnijeti zahtjev za reviziju presude, kao izvanredni pravni lijek bez suglasnosti Predsjedništva BiH. Dodao je kako je uvjet za podnošenje revizije saznanje o nekoj novoj činjenici koja nije bila poznata tijekom prvostupanjskog postupka. Rok za podnošenje revizije iznosi šest mjeseci od saznanja te nove činjenice.

“Kako je rečeno u medijima, te nove činjenice saznale su se tijekom suđenja Ratku Mladiću, a dokazni postupak protiv generala Mladića završen je 18. kolovoza 2016. godine izvođenjem dokaza obrane, tako da u tom razdoblju sigurno nije došlo do novih saznanja”, objasnio je Petković.