U odronima u Kaliforniji poginulo trinaest osoba

Zimska oluja pogodila je jučer južnu Kaliforniju donoseći rekordne kiše toj američkoj državi, pri čemu je najmanje 13 osoba poginulo, a kuće u klizištima pomjerene iz temelja, prenose agencije. Voda nosi mulj i krš s brdovitih područja kroz naselja do ključne prometnice u toj oblasti. Beživotna tijela pet osoba pronađena su tijekom spasilačkih operacija u naselju Montecito i njegovoj okolini, sjeverozapadno od Los Angelesa, rekao je zvaničnik vatrogasne službe, prenosi AP.

Uništeno je više kuća, dok je neizvjesna sudbina stanovnika naselja do kojih je teško doprijeti zbog oborenih stabala i dalekovoda. Putevi su blokirani, zbog čega su helikopteri korišteni čak i tijekom oluje, a tisuće ljudi ostale su bez struje. Iz vatrogasnih službi navode da vrše više spasilačkih operacija, te da će ih biti još, kao i da su neki od spašenih bili zatrpani muljem, prenosi Al Jazeera.

Ekipe rade na raščišćavanju krša s puteva u široj oblasti Los Angelesa. Nalozi za evakuaciju izdani su u ponedjeljak, jer su meteorolozi prognozirali klizišta na brdima gdje su dosad najveći požari u Kaliforniji bjesnjeli prošlog mjeseca. Prva značajna oluja ove sezone donijela je većem dijelu Kalifornije jake vjetrove i olujno nevrijeme, a rekordne kišne padavine zabilježene su u zaljevskoj oblasti San Franciska.

Meteorolozi su izdali upozorenja na poplave i prognozirali da bi val hladnoće s jakim vjetrovima mogao donijeti Los Angelesu veću količinu kiše nego što je palo u proteklih deset mjeseci ukupno.