NI AMANET NIJE ŠTO JE NEKAD BIO: BiH možemo pomoći, ali ne možemo davati direktive

”Održali smo jako plodonosan sastanak. Od 2013. godine Hrvatska je članica EU i razgovarali smo o mogućnostima suradnje, kao i regionalnim i globalnim temama”, kazao je danas u obraćanju medijima predsjednik Turske Reccep Tayip Erdogan nakon sastanka s Kolindom Grabar Kitarović.

“Pomoći ćemo uspostavljanju stabilizacije i prosperiteta u regiji. U okviru euroatlantskih integracija dijelimo slične planove. U ovakvom ozračju, sav ovaj razvoj događaja treba da se pozitivno odrazi na našu ekonomsku suradnju. Ona treba biti na većem nivou nego što je trenutno”, kazao je Erdogan na početku obraćanja, a prenosi N1 BiH.

“Hrvatska, naročito u okviru trgovine, bankarstva i obnovljive energije ima veliki potencijal i firme su prisutne u Turskoj. U predstojećem razdoblju naše firme će povećati obujam investicija i mi ćemo pružiti svaku podršku. Ekonomska suradnja, trgovinski obujam razmjene naročito u sektoru obnovljive energije je bila tema i to razmatrano na koji način unaprijediti suradnju”, dodao je.

Što se tiče BiH kazao je da su dvije zemlje usmjerene na razvoj društvenih društvenih i drugim odnosa u toj zemlji. Radit će se konzalting koji će se unaprijediti idućih mjeseci po tom pitanju, kazao je Erdogan, dodavši da će se različita ministarstva sastati po tom pitanju.

Dodao je da je ovaj sastanak dao novi vjetar u leđa međusobnim odnosima kao i odnosima u regiji koju dijelimo.

Erdogan je poručio da se razgovaralo o pitanju Jeruzalema i rezolucije koja je razmatrane u Vijeću sigurnosti.

“Razgovarali smo o pitanju Jeruzalema, kao i rezolucije koja je razmatrana u Vijeću sigurnosti. Mislim da će Hrvatska razmotriti svoj stav po tom pitanju. Predsjednica Kitarović i ja smo danas razgovarali o našoj ovlasti koja je u regionalnom smislu integrirana. Razgovarali smo o razvoju BiH i trojnom mehanizmu koji bi trebao služiti tom cilju i usuglasili smo se da ćemo u narednom periodu organizirati sastanak trilateralne komisije. To će doprinijeti regionalnom razvoju”.

Također, bilo je riječi o pitanju terorizma.

“Razgovarali smo i o pitanju terorizma i predočio sam  nastojanje da uklonimo svaki oblik aktivnosti FETO-a na prostoru Balkana. Ja se predsjednici Kitarović zahvaljujem na jako plodonosnim razgovorima i koji će nadam se doprinijeti našoj suradnji”, kazao je Erdogan.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović je kazala da dvije zemlje imaju izvrsne odnose bez otvorenih pitanja, a uvijek je moguće poboljšanje posebno u gospodarskoj suradnju.

Zahvalila se Erdoganu što je svjestan potrebe da obje zemlje nastave biti promotori procesa u Bosni i Hercegovini. Izrazila je potrebu promjene izbornog zakona u toj zemlji kao i nužnost da se postigne ravnopravnost sva tri naroda u toj zemlji.

Odgovarajući na pitanja novinara oko izbornog zakona u BiH Erdogan je kazao da je trenutno stanje u BiH vezano uz daytonski sporazum i u okvirima je tog sporazuma i to je njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo pomoći, ali bez direktiva ovako ili onako trebate raditi. /bljesak.info/

more recommended stories