Published On: Ned, ruj 18th, 2016

U Kotoru je prošlog tjedna formirana i postrojena “Balkanska kozačka vojska”

Unformirani Kozaci, bajkeri u kožnim jaknama iz Rusije, proruskih dijelova Ukrajine, Srbije i Crne Gore, svećenici Srpske pravoslavne crkve, radoznali turisti … Ta živopisna scena mogla se vidjeti prošle nedjelje ispred crkve Sv. Nikole u Kotoru, gdje je formirana takozvana Balkanska kozačka vojska.
Radni dio počeo je predavanjem raporta Ataman Viktoru Zaplatinu, nakon čega je zastavni vod u crkvu unio zastave Rusije, Crne Gore i Srbije.
Za vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske jednoglasno je izabran kozački general Viktor Vladimirovič Zaplatin, koji kao predstavnik Ruske Federacije 16 godina radi u Srbiji.
‘Nećemo u NATO kavez’
Kozački pukovnik (ataman Crne Gore) Slobodan Pejović, koji je izabran za zamjenika vrhovnog atamana Balkanske kozačke vojske, osudio je stav zvanične crnogorske politike za učlanjenje Crne Gore u NATO, nazvavši ovu organizaciju – kavezom.
“Nećemo u NATO kavez koji nas je mučki ubijao od Subotice do Murina”, rekao je Pejović.
Kozački pukovnik – glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislav Vidaković prenio je poruku Kozačke organizacije Ruske Federacije, pozivajući na izbjegavanje podjela i okupljanje oko Srpske pravoslavne crkve: “Najveća naša snaga i najveća naša vojska je na nebu. To su svi naši svetitelji i svi naši mučenici koji su živote dali za naš narod, za naše pravoslavno biće. Kozaci su Kristovi ratnici “.
Skupu je nazočio predsjednik Bratstva pravoslavne omladine miaj Backović, a kozačke krug pozdravili su i Sergej Stepin iz Saveza dobrovoljaca Donbas, Vojo Gušić potpredsjednik boračke organizacije Republike Srpske i Miroslav Topalović, koji je predstavljen kao bivši ratnik iz Republike Srpske.
Uz Kozake iz Rusije i Srbije bili su i članovi “kozačkog centra” koji je ranije osnovan u Republici Hrvatskoj s ciljem da učvrsti veze Crne Gore sa Rusijom. To je ogranak “ambasadorsku kozačke stanice Svetosavska” u Srbiji, koja objedinjuje rad kozaka osim u toj zemlji, još i Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
U osnivačkom proglasu, članovi “kozačkog centra” kažu da je zapadni sustav vrijednosti njima “dalek i tuđ”, te da je njihov cilj “razobličavanje razarajućeg protivsrpskog povijesnog projekta”. Putinovu Rusiju vide kao “svjetionik u tmini svim balkanskim narodima”.
“Noćni vukovi” su bliski i predsjedniku Vladimiru Putinu. Tijekom ruske aneksije Krima borili su se na strani ruskih pobunjenika, zbog čega su ih Sjedinjene Države stavile na listu sankcioniranih, a Kanada je njihovog vođu Aleksandra Zaldostanova – “Hirurga” uvrstila na crnu listu. U Poljskoj je proruski bajkerima prošle godine bio zabranjen ulazak u tu zemlju.
Odjel “Noćnih vukova” u Crnoj Gori ima oko dvadesetak članova.
‘Rusofilski i velikosrpski igrokaz’
Zbog anti-NATO poruka, militarističkog stila odijevanja i veza s Rusijom, u crnogoskim medijima komentirano je i pitanje da li novoformirana Balkanska kozačka vojska predstavlja opasnost po Crnu Goru?
Na društvenim mrežama moglo se pročitati i ovo: “Sjetimo se 90-tih i Zengi, Knindže, Škorpiona, Šakala, Srpska garde, Tigrova, Dušana Silnog, Srpska sokolova, Belih orlova, Vukova, Osvetnika, Zelenih beretki, UČK … Rusi nas guraju u kaos i rat “!
Dr. Novak Adžić, istaknuti crnogorski povjesničar, ovako za Al Jazeeru komentira formiranje Balkanske kozačke vojske u Kotoru:
“Nedavno smo bili svjedoci još jednog ideološko-političkog, rusofilskog i velikosrpskog igrokaza tragikomične prirode u Kotoru, performansa u organizaciji takozvane Balkanske kozačke vojske u sprezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i drugim velikosrpskim institucijama kojima već kontinuirano smeta postojanje neovisne crnogorske države i koji negiraju crnogorski nacionalni identitet i permanetno su usmjereni protiv euroatlantskih integracija Crne Gore, u prvom redu protiv uključivanja Crne Gore u NATO, koje je sasvim izvjesno. Što reći o tom političkom igrokazu već ga organizirati krugovi koji bi željeli da od Crne Gore naprave rusku guberniju ili koloniju, tj. eksponenta ruskih interesa na Balkanu. To čine krugovi kojima smeta opstojnost Crne Gore, znači klerikalni, politički i drugi krugovi koji su na fonu politike da se minimizira ili negira crnogorska državnost “.
Predsjednik Upravnog odbora Matice Boke Željko Komnenović kazao je da Balkanska kozačka vojska “ima veze s pravoslavnim jedinstvom i sa promocijom povijesnih veza Boke i Rusije”.
Povodom hvalospjeva o navodno tradicionalno viševjekovnim dobrim odnosima između Rusije i Crne Gore, Adžić kaže:
“Treba li podsjećati da povijest crnogorsko-ruskih odnosa još od doba Šćepana Malog, kada je ruski carski dvor pokušao nasilnim putem da svrgne crnogorskog vladara u XVIII vijeku; treba li podsjećati da je tadašnja ruska državna politika pokušala izvršiti puč, odnosno prevrat u Crnoj Gori i svrgne Svetog Petra Cetinjskog, da ga zatoči i progna u Sibir; treba li podsjećati da je ruska politika bila potiv vanjskopolitičke orijentacije knjaza Danila I Petrovića Njegoša prema Zapadu, pa je bila umiješana u atentat na njega, a prije toga pokušala je da ga svrgne preko ruskog konzula u Dubrovniku Dolgouhova; ili da je na Bečkom kongresu 1815. godine ruska politika glasovala da Boka Kotorska ne uđe u sastav Crne Gore iako su je prethodno oslobodili Crnogorci da se ujedini sa svojom prirodnom maticom Crnom Gorom već da pripadne Austriji; treba li podsjećati da je na Londonskoj konferenciji 1913. godine tadašnja ruska državna politika glasovala da Skadar ne pripadne Crnoj Gori; treba li podsjećati da se ondašnja ruska diplomacija 1914. godine prilikom audijencije kod Nikole Pašića u Petrogradu izričito zalagala da je sudbina Crne Gore zapečaćena, odnosno da bude prisajedinjena Srbiji, i tako dalje, i tako dalje.
‘Predizborni karneval’
Znači, radi se o svetosavskom velikosrpskom i rusofilski političkom igrokazu koji, naravno, nije bio dobronamjeran prema Crnoj Gori, a smatram da je taj performans jedna neozbiljna manifestacija koliko god on emitirao loše ideološko-političke nakane prema slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori “.
Elimir Đokovića, kolumnistu podgoričkog Dana, pojava kozačkih odreda “u pitomoj Boki, usred predizborne kampanje” nije ni malo iznenadila i “čisti je propagandni trik ma s koje strane da je došao”.
Evo zbog čega.
“Prosječni cnogorske građanin se nalazi pred izborima i kampanjom čija žestina će doseći samo onu predreferendumskom, pred građanima koji su za vrijeme skoro tridesetogodišnje vlasti DPS-a navikli na sve i svašta, kozački odredi su mačji kašalj, skoro pa neizbježni dio predizbornog karnevala. Pred tim građaninom, dakle naviklom na beskrajnu tranziciju, stoje dva ni malo laka izbora – nastaviti s ovom vlašću koja nudi siguran korak, pa ko se obogatio bit će još bogatiji, i koja će iskoristiti sve mehanizme koje je i do sad koristila da i dalje vlada, a većina je naravno sve siromašnija i nastavit će zivi u beskrajnoj ali sigurnoj neizvjesnosti, ili pak za opoziciju koja poručuje mi ili on, hoće reći – kad mi uzmemo vlast slijedi ustoličavanju nove elite … a to će, bogami, potrajati. Dakle građanin u suštini ne vidi neki boljitak ni od jednih ni od drugih, pa mu dobro dođe malo strašenja. A što se samih kozačkih odreda tiče odradit će svoje, skrenut će pozornost s nevesele zbilje i na njima će, ako ništa drugo za i protiv iskaliti sva frustarcija ionako umornih građana “, kaže Đoković za Al Jazeeru.
Odgovarajući za podgorički portal CDM na pitanje da li novoformirani kozački odred može promatrati kao paravojna formacija i da li će predstavljati sigurnosnu prijetnju po Crnu Goru, dekan Pravnog fakulteta u Podgorici i kriminolog Velimir Rakočević kazao je da službe sigurnosti Crne Gore s najvećom pažnjom prate svih bezbjednonosno interesantne pojave i vrlo teško bi im mogla promaći neka nedozvoljena aktivnost.
Izvor: Al Jazeera