Published On: Ned, ruj 18th, 2016

MOGUĆ SUKOB SIPE I MUP-A RS: Provedu li referendum, država ih mora uhititi, no državu čine i Srbi….

Iz ovakve situacije nema razumnog izlaza, izjavio je sinoć srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, komentirajući novonastalu stuaciju nakon što je Ustavni sud BiH odbio zahtijev vlasti RS da preispita svoju odluku iz studenog prošle godine o proglašenju 9. siječnja Dana RS-a neustavnim i usvojio privremenu mjeru kojom se poništava Odluka Narodne skupštine RS o održavanju referenduma u ovom entitetu najavljenog za 25. rujan. Međutim izlaza ima. Ivanić naime ne razumije glavni Dodikov adut, ili pak o njemu neće da govori.
Ivanić je pojasnio kako sada postoje samo dvije solucije ili će vlasti RS poštovati odluka Narodne skuštine RS o održavanju referenduma 25. rujna, ili odluka Ustavnog suda BiH koji je poništio odluku entitetskog parlamenta. U uređenim državama odluka Ustavnog suda je vrhovna i obvezujuća, no u našem slučaju postoji 80 odluka Ustavnog suda BiH koje nisu sprovedene, a za što još nitko nije odgovarao, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Hoće li to biti i s ovom odlukom, teško je procjeniti
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je da taj bh. entitet ne odustaje od skupštinske odluke o referendumu i da će on biti održan. Ustavni sud BiH, tvrdi, već dugo djeluje kao politički organ i u ovom slučaju je tako i postupio.
– Nemoguće je naći pravnu osnovu za donošenje ovakve odluke. Što se tiče nas, ne odustajemo od naše odluke oko aktivnosti za referendum i on će biti održan, kazao je Dodik.
Ostanu li vlasti RS pri svom stavu i 25. rujna održe referendum, to će značiti da su prekršili odluku Ustavnog suda BiH, a time i odrebe Kaznenog zakona biH. U tom slučaju Tužiteljstvo BiH, po službenoj dužnosti, ili na osnovu kaznene prijave, je dužno pokrenuti postupak protiv osoba osumnjičenih za kršenje KZ BiH, smatarju pravni stručnjaci.
A u Kaznenom zakonu BiH, podsjeća HMS, stoji: “Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.
To drugim riječima znači da bi predsjednik RS Milorad Dodik, premijerka RS i članovi Vlade, članovi Komsije za provođenje referenduma, i druge odgovorne osobe, sprovede li se referendum u RS mogli biti suočeni s kaznenim progonom. Tužiteljstvo BiH bi moglo otvoriti istragu protiv njih i naložiti SIPA-i njihovo uhićenje i pritvaranje. No teško je vjerovati da bi MUP RS u ovom slučaju pristao asistirati SIPA-i u uhićenju najviših dužnosnika tog entiteta. Vjerojatnije je da bi se suprostavio SIPA-i ukoliko bi njezini pripadnici krenuli u akciji uhićenja čelnika RS, što bi moglo dovesti do sukoba dviju policijskih agencija i moguće izazivanja šireg konflikta.
Nepokretanje kaznenog postupka protiv dužnosnika RS, s druge bi strane, pak, značilo, praktično odcjepljene RS iz pravnog sustava BiH. Što će biti epilog drame koja nas očekuje sljedećih dana i tko će iz ovog sukoba izaći kao pobjednik, a tko kao gubitnik, Izetbegović ili Dodik- ostaje vidjeti.HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x