Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Turska u pismu UN-u opravdava svoje napade na IS

Must Read

Nakon što su turski borbeni zrakoplovi gađali u petak rano ujutro položaje Islamske države (IS) u Siriji, Turska je izvijestila Ujedinjene narode (UN) da je pokrenula zračne napade jer sirijska Vlada nije u stanju zaustaviti radikalne islamiste.

Turska se, pravdavajući svoju vojnu akciju, poziva na članak 51. Povelje UN-a koji govori o individualnom i kolektivnom pravu na samoobranu od oružanog napada.

Turski veleposlanik pri UN-u Levent Eler istaknuo je u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu kako je Turska suočena s porastom prekograničnog nasilja uz 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom, gdje pripadnici IS-a zauzimaju sve više teritorija u građanskom ratu koji u toj zemlji traje duže od četiri godine.

“Očito je da sirijski režim nije sposoban i spreman spriječiti prijetnje koje dolaze s njihovog teritorija, a koje direktno ugrožavaju Tursku i sigurnost njezinih naroda”, stoji u pismu.

Sirija je, dodaje se, postala sigurno utočište islamista koji to područje koriste za uvježbavanje, planiranje, financiranje i izvođenje napada preko granice, prenosi Hina.

Turska je vlada nakon napada objavila da su zrakoplovi F-16, koji su u petak u ranu zoru uzletjeli iz baze u Diyarbakiru na jugoistoku Turske, pogodili dva sjedišta i još jedan položaj IS-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -