Miličević: Prosiječna plaća u javnoj upravi 1600, a elektroprivredama 1800 KM

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je, nakon što je Vlada FBiH jučer u Mostaru utvrdila prijedlog Zakona o radu, kako novi zakon nudi mnogo veća prava uposlenicima od prethodnog, koji je na snazi od 1999. godine i koji je štitio samo “povlaštene“ (javna uprava, energetski, telekomunikacijski sektor…) i koji sada na osnovu kolektivnih ugovora potražuju oko 580 milijuna maraka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Dodao je kako novi zakon o radu nudi socijalnu pravdu za razliku od dosadašnjeg, kao i više od 30 rješenja za drastično poboljšanje prava zaposlenika. Tako se, primjerice, u novom zakonu o radu prvi puta spominju mobing i jednakost plaća.

Ministrica financija Jelka Milićević je kao primjer nejednakosti plaća navela kako minimalna plaća u FBiH iznosi oko 370 maraka, dok s druge, pak, strane prosječna plaća u državnoj upravi iznosi 1600, u elektroprivredama 1800 maraka itd.

Time će se, kako je kazala, novim zakonom stati ukraj te će biti stvoreni jednaki preduvjeti za sve.

Federalni premijer je izričito naglasio kako i novi zakon o radu nudi rad na određeno i neodređeno vrijeme, odbacivši tako tvrdnje pojedinih sindikalnih čelnika da se novim zakonom ukida rad na neodređeno vrijeme.

Što se tiče mogućeg socijalnog bunta zbog usvajanja Prijedloga zakona o radu, premijer je istaknuo kako naše društvo realno stalno živi na granici socijalnog bunta, te da je sasvim moguće da se izmanipulira i zloupotrebi ovakva situacija, koja bi u suštini trebala najviše pomoći radnicima.

Novalić je posebno govorio o važećim kolektivnim ugovorima u kojima, kako je kazao, izuzetnu prednost imaju uposlenici javnog, energetskog, telekomunikacijskog i komunalnog sektora, dok u njima nikakvu prednost nemaju tekstilna, metalna industrija i sl. Dodao je kako su trenutno važeći kolektivni ugovori imali neograničen vijek trajanja, dok će novi biti ograničeni na znatno kraće razdoblje.

Naglasio je i kako je krajnje vrijeme da se kao društvo suočimo sa socijalnom nejednakošću koju trenutno imamo i u kojoj, primjerice, postoje oni koji su u potpunosti zadovoljni i koji nemaju granica u svojim zahtjevima kroz kolektivne ugovore. Kao primjer uzeo je kolektivni ugovor Elektroprivrede u kojem se, među ostalim, članovi njihove obitelji mogu liječiti u inozemstvu.

Federalni premijer je posebno naglasio kako se novi zakon ne donosi pod pritiskom MMF-a s kojim trenutno nemamo nikakav angažman, već izričito kako bi bila smanjena nejednakost uposlenika.

Na kraju je najavio reguliranje plaća i prava u energetskom, telekomunikacijskom sektoru, javnim službama.