MILORAD DODIK: Ako se ne ispune zahtjevi RS-a referendum je neizbježan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je referendum o neustavnim i antisrpskim pravosudnim institucijama u BiH neizbježan ako ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske i izrazio zahvalnost Rusiji koja je otvoreno podržala referendum.

– Nužne su korjenite reforme pravosuđa BiH. Naši argument su neoborivi, a veoma smo zahvalni Rusiji koja je otvoreno podržala referendum. Stav Moskve se mora poštovati! Ohrabruju nas ovakvi stavovi Rusije, koja je uvijek otvoreno branila poziciju Srpske i, istovremeno, vodila objektivnu i principijelnu politiku prema BiH – rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, potpora Moskve veoma je značajna i dolazi u pravom trenutku, jer je Republika Srpska neopravdano izložena napadima međunarodne zajednice zbog demokratske oduke o referendumu.

Dodik je rekao da će nastaviti intenzivne razgovore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o referendumu u Republici Srpskoj.

– Vučić mi je predočio svoj stav o tom pitanju. Rekao mi je šta su mu o svemu kazali svjetski dužnosnici sa kojima je razgovarao. Srpska nikada neće dozvoliti sebi da napravi neki problem Srbiji. Također, očekujemo konstruktivan pristup Beograda i dalju potporu Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

“Novosti” pišu da u državnom vrhu Srbije pozdravljaju Dodikovu spremnost da u dijalogu razmotri odluku o referendumu i tvrde da će Beograd uvijek biti uz Republiku Srpsku.

– Srbija će uvek braniti interese srpskog naroda. Naravno, važni su nam i dobri odnosi sa EU, Ruskom Federacijom i SAD – rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.