TURSKA KREĆE U RAT? ‘Erdogan sprema kopnenu invaziju Sirije, za pokret spremno 18.000 vojnika’

Prema pisanju lokalnih turskih medija, predsjednik Recep Tayyip Erdogan priprema kopnenu invaziju Sirije, što bi građanski rat u toj državi pretvorilo u masovni međunarodni vojni sukob na samoj granici Europe.

Erdogan je odobrio promjenu pravila stupanja u sukobe, dogovorenih s turskim parlamentom, kako bi omogućio turskoj vojsci da udari na pozicije Islamske države, ali i režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, piše Jutarnji list.

Deklarirani cilj je uspostaviti tampon zonu za izbjeglice, a protiv Islamske države, no glavni cilj intervencije bit će sprečavanje nastanka kurdske države na granici s Turskom. Kurdski gardisti u Siriji (YPG) u proteklih nekoliko mjeseci uspostavili su kontrolu nad dijelom teritorija na sjeveru zemlje koji graniči s Turskom.

– Nikad nećemo dopustiti uspostavljanje države na sjeveru Sirije, a na našem jugu, izjavio je Erdogan ovaj vikend. – Nastavit ćemo svoju borbu protiv toga, bez obzira na cijenu.

Planovi za vojnu invaziju Sirije raspravljeni su na sjednici Nacionalnog vijeća sigurnosti prije nekoliko dana, a mediji su obaviješteni kako bi Turska već do petka mogla poslati 18.000 vojnika preko granice. Njihov bi cilj bio zauzeti teritorij dug oko 100 kilometara i oko 30 širok, uključujući granični prijelaz Jarablus, trenutno u rukama ISIL-a, i prijelaz Aazaz, koji trenutno drži Vojska slobodne Sirije (FSA), no nalazi se pod napadom ISIL-a.

Tampon zona omogućila bi Turskoj smještaj sirijskih izbjeglica izvan svojeg teritorija, no pod njezinom zaštitom, a također bi spriječila i spajanje dvaju teritorija trenutno pod kontrolom kurdskih militanata, koje Turska smatra neprijateljskom silom.

Za Erdogana i tursku vladu, YPG je izdanak gerilske grupe PKK, koja se već desetljećima bori za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske.

Još nije potpuno jasno hoće li uistinu doći do vojne akcije. Vojska navodno nije previše zadovoljna s planom ubacivanja pješaštva u građanski rat. Ostaje i pitanje bi li takva intervencija bila legalna prema turskom zakonu, bez glasanja u parlamentu, ili prema međunarodnim zakonima, bez rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, piše Daily Telegraph.