Published On: Pet, stu 22nd, 2019

Trump najavio izvješće o prisluškivanju njegovog izbornog stožera: ‘Bit će to možda najveći skandal u povijesti SAD-a’

Američki predsjednik Donald Trump pregledao je izvješće izvješće generalnog inspektora Ministarstva pravosuđa koje će biti objavljeno u prosincu, opisujući ga povijesnim.

“Špijunirali su moju kampanju i to je išlo sve do vrha i svi su znali za to, a sada ćemo i mi to potvrditi”, rekao je Trump u telefonskom intervjuu za Fox News, dodavši kako osobno nije sudjelovao u istrazi, prepuštajući je ministru pravosuđa Williamu Barru.

Komentari predsjednik Trumpa uslijedili su nakon što su procurile informacije da je odvjetnik FBI-ja pod kriminalnom istragom zbog krivotvorenja FISA naloga, naloga kojeg je obavještajna zajednica trebala imati 2016. godine kako bi zakonito mogla prisluškivati tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i njegov izborni stožer.

Predsjednik Senatskog Odbora za pravosuđe Lindsey Graham najavio je da će izvješće generalnog inspektora Ministarstva pravosuđa Michaela Horowitza biti objavljeno 9. prosinca te da će svjedočiti o tom izvješću 11. prosinca.

“Ono što ćete vidjeti, predviđam, biti će možda najveći skandal u povijesti naše zemlje”, istaknuo je Trump.

Trump se također prisjetio svoje tvrdnje iz ožujka 2017. godine da je bivši predsjednik Barack Obama špijunirao njegovu kampanju te je ponovio kako je skandal vjerojatno išao sve do vrha Zapadnog krila u Bijeloj kući.

Trump se zaključno pozvao na postupke bivšeg ravnatelja CIA-e Johna Brennana, bivšeg ravnatelja Nacionalne obavještajne službe Jamesa Clapera i savjetnice za nacionalnu sigurnost predsjednika Obame Susan Rice, sugerirajući da bi bilo nemoguće da rade ono što su radili bez Obaminog odobrenja.

Od izvješća Obavještajnog odbora do kriminalne istrage

Podsjetimo, kako smo već pisali početkom 2018. godine, memorandum Obavještajnog odbora američkog kongresa otkrio je niz činjenica oko upletenosti Ministarstva pravosuđa(DOJ) i FBI-ja u zloupotrebu akta obavještajnog nadzora(FISA) za vrijeme predsjedničkih izbora 2016. godine. Obavještajni odbor je tada zaključio kako 1) postoji sumnja u legitimnost i legalnost određenih radnji Ministarstva pravosuđa i FBI-ja sa Sudom za obavještajni nadzor (FISC) i 2) što predstavlja zabrinjavajući slom pravnog postupanja uspostavljenog radi zaštite američkih građana od zloupotrebe korištenja obavještajnog nadzora.

Konkretno, obavještajna zajednica je vršila nadzor nad suradnikom predsjednika Trumpa Cartera Pagea, a za to je trebala imati čvrste dokaze da bi prisluškivanje uopće bilo odobreno. Nadalje, svakih 90 dana je potrebno obnoviti dokaze, tako da svaki period prisluškivanja mora imati nove rezultate prije nego se odobri.

Tadašnji direktor FBI-ja James Comey je potpisao 3 zahtjeva za prisluškivanjem, zamjenik direktora Andrew McCabe jedan u ime FBI-ja, dok su zamjenici državnog odvjetnika Sally Yates, Dana Boente i Rod Rosenstein potpisali po jedan zahtjev u ime Ministarstva pravosuđa.

Istraga Obavještajnog odbora otkrila je kako je dosje na kojemu se temelji zahtjev (dosje Steele) bio naručen od strane Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) i izbornog stožera Hillary Clinton. Steele je dugo vremena bio FBI-jev doušnik, kupljen za 160 000 doalra od strane DNC i stožera Hillary Clinton, preko odvjetničke tvrtke Perkins Coie i istraživačke tvrtke GPS Fusion kako bi nabavio inkriminirajuće informacije o povezanosti Trumpa i Rusije. Budući da se autor dosjea našao u sukobu interesa i ilegalnom djelovanju cijeli dosje je upitan te se nije smio koristiti kao argument za prisluškivanje Donalda Trumpa.

Sve navedene osobe u zadnjih godinu dana i osam mjeseci istrage otpušteni su iz službe, kako u obavještajnim agencijama tako i u pravosudnim institucijama dok je nekoliko desetaka zaposlenika administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame sankcionirano zbog zloupotrebe položaja.

Također, u svibnju ove godine osramoćeni bivši direktor FBI-ja James Comey, bivši direktor CIA-e, koji je postao anti-Trumpov aktivist John Brennan i bivši ravnatelj Nacionalne obavještajne službe James Clapper našli su se u sukobu oko toga koji su se visoki dužnosnici administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame zalagali za korištenje dokazano lažnog “Dosjea Steel” koji je iskorišten kao dokaz u istrazi oko miješanja rusa u američke predsjedničke izbore 2016. godine, prenosi  narod.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare