Published On: Pet, stu 22nd, 2019

KOJA PANIKA I ZBRKA U MVP, PRAVDAJU SE NOVIM PRIOPĆENJEM: Iz MVP-a kažu kako je Brkić tražio inspekciju zbog slučaja Mlinarević

 

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja veleposlanice BiH u Republici Češkoj Martine Mlinarević Sopta zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVPBiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon svih provedenih procedura veleposlanica Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesuglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MVPBiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, priopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

TEMELJEM ODLUKE PREDSJEDNIŠTVA BIH MVPBiH zatražilo inspekcijski nadzor procesa imenovanja veleposlanika u Češkoj

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare