Published On: Pet, stu 22nd, 2019

Uposlenici Zavoda: Pozivamo Ćudić da volontira kod nas

Povodom izjave Sabina Ćudić koju je iznijela na press konferenciji u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dana 20. 11. 2019. godine, a koja se odnosi na tretman korisnika JU Zavoda Pazarić, Vijeće uposlenika JU Zavoda Pazarić se oglasilo. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

”U skladu sa pravilima struke fizička imobilizacija osoba koje svojim ponašanjem ugrožavaju svoj tjelesni integritet, ili integritet drugih se primjenjuje na potpuno restriktivan način, u slučajevima kada druge poduzete mjere ne daju rezultate. Kako nismo imali saznanja o mogućoj zloupotrebi ovih pravila, tražimo od gđe Ćudić da nam dostavi sve informacije kojima rasplaže vezano za ovaj nehumani čin. S obzirom da su njoj dostavljene fotografije, te osoba koja ih je snimila zasigurno raspolaže i informacijama tko je vezao djecu, u cilju njihove zaštite, smatramo da je njena obveza da iznese i ostale informacije, kako bi i nadležne institucije kao i Zavod poduzeli odgovarajuće radnje na spriječavanju i sankcioniranju odgovornih.

Umjesto organiziranja medijskih istupa na kojem se prezentiraju fotografije ove vrste, pozivamo gđu Ćudić da volontira u Zavodu, te na taj način pokaže brigu i senzibilitet. Da u tom kako kaže ”modernom logoru” osjeti i doživi situaciju kako je, kada jedna njegovateljica radi sa velikom grupom ljudi sa teškim smetnjama u psiho-fizičkom razvoju.

Kao zastupnica koja vodi brigu o ljudima sa invaliditetom davno je trebala postaviti pitanje zašto nisu obezbijeđeni uvjeti za sprovođenje Pravilnika o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH. Na taj način bi u skladu sa svojim zastupničkim angažmanom činila život kvalitetnijim i dostojanstvenijim kako korisnicima, tako i uposlenicima, a ne organiziranjem ”predstave za javnost”. Na žalost, najviše za onu političku javnost-navodi se u priopćenju, prenosi bljesak.info

BOSNO I HERCEGOVINO POGLEDAJ KAKO TI VEŽU I MRCVARE DJECU U PAZARIĆU

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare