Tko zapravo od njih dvojice , na realnom geopolitičkom terenu, “igra za Putina”?

Najveća uvreda na tlu Europe postao je pridjev “proputinovac”. Ako ti priljepe tu etiktetu i ona ti se zadrži na licu ti si gotov.

Plenković čini se, želi da Predsjednik RH bude gotov. Persona non grata Europe.

Premijer Hrvarske želi cancelirati Predsjednika Hrvatske. Ne sjećamo se da je HDZ to radio Mesiću.  A nije da nisu imali materijala.

U svakom slučaju pokušaji denunciranja Milanovića nisu državničko djelovanje. Prije će biti da su antidržavničko potkopavanje RG suverenosti.

Nitko ne potkopava svoju državu tako što joj Predsjedniku lijepi etikete po svijetu.

To možda čak spada u sferu kaznenog zakona, možda i protuustavnog djelovanja. Kazneno djelo veleizdaje zemlje možda?

Biti premijer i biti  u ratu na vanjskopolitičkoj sceni protiv svog predsjednika sukreatora vanjske politike?  Ne ide nam to nekako u glavu da Ustav RH takvo nešto dopušta.

No kako vidimo rat traje. A kao municija, kao roba za potkusurivanje može  se trošiti bilo što . Sredstva se ne biraju. Udri Milanovića po cijenu posljednjeg Hrvata van RH.

No uđimo malo dublje u stvarnu putinologiju regionalne geopolitike.  Tamo gdje Plenki i Radman ne smiju.

Ovo su tvrdnje nekih američkih dužnosnika u BIH stare svega dva dana:

“SAD ne nastoje ukinuti RS, ali neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo (RS) nastoji razbiti državu”, izjavila je Donfried tijekom boravka u Sarajevu potvrdivši pri tom kako njezina vlada ostaje spremna posegnuti za novim kaznenim mjerama protiv svih onih koji se ponašaju poput Dodika i pokušavaju destabilizirati BiH.

Slične je ocjene nakon posjeta izaslanstva američkog Senata Sarajevu iznio senator Chris Murphy koji je na svom blogu napisao kako postoji realna opasnost od mogućih destabilizirajućih poteza koje bi mogao povući Dodik i koji bi zapravo bili sastavni dio strategije što je provodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U posljednje vrijeme najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika izvršna vlast (u BiH) je zapala u krizu, nesposobna donositi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz potporu Rusije počeo praviti planove za uspostavu vladinih institucija koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za regiju, upravo onakav kaos za kojega bi Putin navijao i poticao ga”, napisao je utjecajni američki senator.

Dakle ako Amerikanci , i pored činjenice da Rusi nisu u stanju pokoriti niti trećinu Ukrajine, doista vjeruju da ovako slaba Rusija i ovako slab Putin žele proširiti sukob i na jaku Švedsku i Finsku,  te da u svim zemljama gdje Rusija ima utjecaj, namjeravaju proširiti krizu, pa tako spominju i BIH i Putinov proxy Srpsku,   onda je primanje Finske i Švedske u NATO kao i stabilizacija FBIH zapravo dio jednog te  istog anti-Putin problema.

Uzmimo da ste Vladimir Putin, recimo da ste potpuno poludjeli onako kako to tvrdi CNN i ćeif vam je  zapaliti Europu, biste li ionako umornu rusku vojsku i letjelice slali u pravcu snažne Švedske i Finske ili na prostor slabe BIH u kojoj već navodno imate svog starog saveznika?

Dakle stabilizacija FBIH i micanje ruskog utjecaja iz FBIH , možda čak i ad hoc primanje FBIH u NATO, trebale bi biti ispred Finske i Švedske. Radi se  o daleko ranjivijem području koje uz graniči s Hrvatskom, članicom EU i NATO-a i u trbuhu je NATO okruženja.Nisu li tu i Italija i Bugarska i Rumunija?

  • Stabiliziranjem hrvatskog pitanja u FBIH, vraćanjem Hrvatima svakog slova Ustava koje im po Ustavu i presudi Ustavnog suda pripada značajno se slabi Dodikova moć u BIH.
  • Stabiliziranjem FBIH i vraćanjem Hrvata u Ustav, jača EU i NATO utjecaj u BIH.
  • Hrvati će, nakon što im se vrate ustavna prava, konačno moći sami paziti na sebe jer će im biti vraćeni ustavne moći  koje su im iz OHR i OSCE-a oteli i predali ih Bošnjacima, i time stvorili krizu, i ojačaki Dodika.

Oborite nam ove teze o “hrvatski” ministri s brusselskim okicama.

EU i SAD imaju sada sjajnu priliku da zaštitom jedinog EU naroda u BIH, putem pritiska na OHR, ojačaju NATO i EU položaj u BIH.

Milanovićeva inicijativa je kako vidimo na terenu strogo antiputinovska. Ako se provede, otklonit će šansu za širenje  Putinovog utjecaja u BIH, posebno na teritorij Federacije BIH. Milanović naprosto traži da se antiputinovski pristup na  Sjeveru Europe primjeni i na Jugoistoku, u hrvatskom susjedstvu. Traži da Europa i NATO dokažu da ne projektiraju sukob i narandžaste revolucije u BIH. I da ne prizivaju Putina u BIH.

Stabiliziranjem odnosa između Hrvata i Bošnjaka doista, Dodikova snaga u BIH će se vratiti u realne mjere. I on će biti puno koperativniji i skloniji Zapadu a na što ga Milanović cijelo vrijeme poziva. Sve to jeste antiputinovska strategija. Za one koji politiku promatraju realno  a ne propagandistički.

Plenkovićeva blokada ove inicijative je proputinovska. On zadržavanjem krize u FBIH jača Putinove šanse da u BIH posije kaos.

Izručujući Hrvate u BIH na daljnje maltretiranje Bakiru Izetbegoviću, Erdoganu, Šefiku i radikalnom bošnjačkom nacionalizmu, Plenković Hrvate dodatno uvezuje s Dodikom koji se javno ne libi reći da je minimalno neutralan po pitanju Rusije, i da je Putinov prijatelj..