RUSIJA: Odveli smo 200.000 djece iz Ukrajine u Rusiju UKRAJINA: Otimaju ih

Gotovo 1,1 milijun ljudi, od kojih je 200.000 djece, odvedeno je u Rusiju iz ratom pogođenih područja Ukrajine od početka invazije Moskve u veljači.

Među odvedenima u Rusiju je oko 200.000 djece, rekao je zapovjednik ruske vojske Mihail Mizincev, a prenosi agencija Interfax.

U jednom danu u Rusiju dovezeno 1.850 djece

Samo u ponedjeljak iz Ukrajine je u Rusiju dovezeno 11.500 ljudi, uključujući 1.850 djece, rekao je.

Rusija to opisuje kao operaciju evakuacije kako bi se ljudi sklonili na sigurno od borbi na terenu i navodnog nasilja ukrajinskog vodstva u Kijevu.

Ukrajina to doživljava kao prisilnu deportaciju svojih građana s ruskih okupiranih teritorija na istoku i jugu. Prema Kijevu, ruska vojska ne dopušta ljudima da bježe s teritorija pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina: Rusija otima ukrajinsku djecu

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu optužilo je Rusiju da otima ukrajinsku djecu i koristi ih u propagandne svrhe.

Moskva je dovela, kako kaže, izbjeglice iz separatističkih regija Donecka i Luganska u istočnoj Ukrajini čak i prije ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Lugansk i Doneck, poznati pod zajedničkim imenom Donbas, uglavnom su pod kontrolom proruskih separatista.

Neposredno prije invazije, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da priznaje samoproglašene republike kao neovisne o Kijevu./HMS/