TKO BI GORE SAD JE DOLE: Trojka s FTV-a tražila pomoć Helsinškog odbora

Kaletovic_AvdicNe stišava se bura u redakciji Informativnog programa Federalne televizije nakon prošlosedmičnih smjena urednika ove kuće.Naime, nakon što je Damir Kaletović u nekoliko navrata cenzurirao priloge Avde Avdića i Nisveta Džanke u informativnom programu ovog javnog servisa, direktor Federalne televizije Džemal Šabićodlučio se na radikalne poteze i smjenu Kaletovića ali i Željka Tice, doskorašnjeg urednika redakcije Vijesti. Nakon što im je priopćena odluka o smjeni, Tica i Kaletović su imali, navodno, deset minuta da isprazne svoje urede.

Na njihova mjesta imenovani su Avdo Avdić i Elma Kazagić. Hadžiomerović je, za sada, ostao na mjestu odgovornog urednika televizijskog programa i multimedije. I tako će biti sve dok bude uživao podršku predsjednika SDP-a, Zlatka Lagumdžije.

Kako saznaje Slobodna Bosna, Tica, Kaletović i Hadžiomerović još se uvijek ne mire s odlukom menadžmenta o smjeni s uredničkih pozicija, pa su tako otišli i u ured Helsinškog odbora kako bi se požalili na kršenje elementarnih ljudskih i profesionalnih prava kao i na nezakonite smjene s uredničkih pozicija.

U Helsinškom odboru su tražili zaštitu, smatrajući kako su smjene nelegalne. U suštini, žalili su se na sve ono što su nekoliko mjeseci ranije oni sami radili nezakonito smijenjenoj tadašnjoj urednici Duški Jurišić. Da cijela stvar bude smješnija, ali i ironičnija, o apelu Kaletovića, Tice i Hadžiomerovića raspravljat će komisija Helsinškog odbora čija je predsjednica Skupštine upravo Duška Jurišić.