Predstavljena publikacija ‘BiH 2025: scenarij budućeg razvoja događaja’

bigger (3)Nakon Sarajeva i Banjaluke, danas je u Mostaru predstavljena publikacija Fonadacije Friedrich Ebert “Bosna i Hercegovina 2025: Scenariji budućeg razvoja događaja”.

Radi se o publikaciji u kojoj je predstavljeno pet mogućih scenarija budućnosti Bosne i Hercegovine, prema viđenju dvadeset bh. građana iz svih sfera društvenog života: obrazovanja, znanosti, novinarstva, kulture, ekonomije, prava, itd.

Scenariji koji su simbolično predstavljeni imenima vlakova koji prikazuju napredak zemlje na putu europskih integracija, kreću se od optimističnog viđenja budućnosti u kojoj je BiH 2025. članica Europske unije do scenarija raspada države na tri dijela.

Po riječima političkog aktiviste Bojana Stanića, sudionika radionica na kojima su nastali ovi scenariji, cilj projekta nije proricati budućnost već na nekonvencionalan način prikazati situaciju kako bi se pokrenula diskusija među kreatorima politika i donositeljima odluka.

Prvi scenarij nosi naziv “Statua quo”. Situacija u državi je gotovo ista kao i danas. Ustavna struktura je identična, a djelomično provedene reforme omogućile su da BiH stekne status kandidata za članstvo u EU.

Ekonomska situacija je teška, a državu opterećuje neumjerena javna potrošnja. Promjene se događaju, ali uvijek jako sporo ili kao rezultat osobnog političkog interesa da se ostane na vlasti, te pod različitim međunarodnim, regionalnim i unutarnjim pritiscima.

Scenarij “Trans BiH Arrow” predviđa funkcionalnu decentraliziranu državu u kojoj je ekonomija u procvatu, poštuju se ljudska prava, a to je rezultat značajnih ustavnih promjena. Novouspostavljene političke elite uspjele su prevladati prepreke starog političkog sustava, koji je bio zasnovan na partikularnim etničkim interesima, i stvoriti novu strukturu s jasnom socioekonomskom politikom koja služi interesima svih građana.

Prema scenariju “BiH Union Express” BiH je funkcionalna centralizirana država, članica EU. Centralizirani politički sustav, uspostavljen nakon nasilnih sukoba i kasnije međunarodne vojne intervencije, omogućio je pojednostavljenje procesa donošenja odluka, što je rezultiralo političkim, ekonomskim i reformama pravosuđa. Zakoni o ljudskim pravima se provode, ekonomija napreduje, stopa nezaposlenosti opada, a socijalna kohezija jača.

“Western Balkan Inter City” scenarij opisuje Bosnu i Hercegovinu koja je 2025. dio Europske unije zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom. Kao rezultat toga, stvorena je nova politička paradigma, a podjela na nacionalnoj ili etničkoj osnovi postala je besmislena.

Prije nego što je došlo do te točke integracije, regija je prošla kroz desetljeće dug proces ponovnog povezivanja koji je bio vođen s nekoliko važnih motivacijskih elemenata: ekonomska međuovisnost, iste sportske i kulturne vrijednosti, ista perspektiva članstva u EU, nepostojanje jezičnih barijera, kulturološka regionalizacija itd.

Posljednji scenarij, koji nosi naziv “Tripartite Border Train”, predviđa raspad države na tri djela. Tinjajući etnički sukob, koji je trajao desetljećima, kulminirao je disolucijom BiH pod okriljem međunarodne zajednice, kako bi se spriječio nasilni sukob.

Te nove zemlje sada su usredotočene na unutarnje strukturalne promjene na njihovom putu ka europskim integracijama. Ekonomije novonastalih država razvija se zahvaljujući priljevu direktnih investicija i međunarodnoj pomoći.

Preuzmite kompletnu publikaciju.