Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

TITOV “ANTIFAŠIZAM” I MLADI: Svi su imali zdrave zube, ruke vezane žicom na leđima, plava odijela, i godina manje od 18…

Must Read

Na nedavnoj tribini u Zagrebu ,  Svetlana Broz, profesionalna sakupljačica kostiju i borac za ljudska prava, koja ista krši uskratom radničkih socijalnih davanja,   ponovno je ponovila tezu kako se današnje generacije trebaju suočiti sa zločinima svojih roditelja. Kada ju je naš kolega upitao što je sa djedovima i njihovim zločinima, Brozova se u trenu našla uvrijeđenom, te je antigenocidno čelo namrštila u čelo negatorice genocida: Pokažite mi gdje su ti njegovi zločini, kazala je krava. Evo ih u Gračanima gospođo Broz.
Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata završio je otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijeg u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoljetnosti. 


Grobnica je bila vrlo plitka, neki su posmrtni ostaci pronađeni svega 35 centimetara ispod zemlje, ističe se u priopćenju Ureda, nakon što je završena ekshumacija.

U grobnici su pronađeni nepobitni dokazi egzekucije – na vrhu grobnice pronađena je veća količina čahura, u tijelima žrtava pronađena su puščana zrna, nekoliko je lubanja imalo prostrijele, svim su žrtvama ruke bile vezane žicom na leđima, nisu imali obuću. Karakteristično je da su gotovo svi imali zdrave bijele zube, navodi se u priopćenju.

Prema dokazima koje je prikupio Ured  žrtve su bile oko praga punoljetnosti, u Gračane su dovedene iz Zagreba između 13. i 15. svibnja 1945., imale su plave uniforme, po čemu je lokalno stanovništvo nagađalo kako je riječ o pitomcima dočasničke škole ili o kadetima zrakoplovne škole.

Posmrtni ostaci su privremeno smješteni u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, a trajno će biti pokopani u zajedničkoj grobnici unutar cintora crkve sv. Mihaela u Gračanima.

Ured ujedno moli sve koji bi mogli imati dodatna saznanja o ovim žrtvama da se jave u Uredu na telefon broj 01/5503 063 ili na e-mail adresu tajnistvo(_at_)ured-gzkz.hr.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -