POMOZI BOSNI, A I HERCEGOVINI: Suspendiraj se Valentine!

SARAJEVO– Valentin Inzko , nekadašnji vidoki predstavnik u BIH koji je u međuvremenu postao činovnik Hypo Alpe Adria Bank sastao se s članovima njemačkog Bundestaga.

Taj slovenski nacionalist iz Koruške, koji je u BIH postavljen kao koordinator liberalnog austrijskog kapitalizma glavni je krivac za suspenziju demokracije u BIH kao i njenog Ustava. No mrtav hladan papak je zaključio:

Dvije godine nakon općih izbora u BiH još nije uspostavljena potpuno funkcionalna vlast koja bi bila opredijeljena i sposobna postići konkretne rezultate u procesu euroatlantske integracije, rekao je visoki predstavnik tijekom sastanaka koje je imao s parlamentarcima iz cjelokupnog njemačkog političkog života.

On je istaknuo da su trenutni prioriteti dobro poznati – provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, rješavanje pitanja državne i vojne imovine te aktivnosti na smanjenju nezaposlenosti i siromaštva među velikim dijelom stanovništva.

“Kao i u Njemačku nakon Drugog svjetskog rata, međunarodna zajednica je u tijeku zadnjih desetljeća mnogo uložila i u BiH u smislu sigurnosti i financija, kako bi ostvarila mir i reintegraciju zemlje”, kazao je visoki predstavnik.

“Ne smijemo dozvoliti da ti napori budu uzaludni. Učinkoviti izvršni civilni i vojni mandati su stoga i dalje od ključnog značaja sve dok BiH ne bude sigurno i nepovratno na putu ka članstvu u EU. Što prije politički lideri preuzmu vodeću ulogu u ostvarivanju rezultata koji nas vode ka toj točki – to bolje”, istaknuo je on.

Inzko je također naglasio da OHR i Delegacija EU suobno dopunjavaju, priopćeno je iz OHR-a.