Published On: Sri, ruj 6th, 2017

Tisuće napuštenih pasa luta po Sarajevu

ULICAMA Sarajeva trenutačno luta oko šest tisuća napuštenih pasa, a iako je u pitanju zabrinjavajuća činjenica utješno je to što je riječ o brojci koja je dvostruko manja u odnosu na onu od prošle godine, proisteče iz procjene koju je objavila britanska nevladina udruga “Dogs Trust” koja diljem svijeta pokušava pomoći u rješavanju ovog problema.

Aktivisti organizacije u lipnju su na ulicama Sarajevske županije izbrojali oko šest tisuća napuštenih pasa pri čemu je procjena kako ih u užoj gradskoj jezgri obitava oko pet tisuća.

Prošle godine ih je pak bilo oko devet tisuća.

Najkritičnije je bilo 2013. 

Smanjenje broja napuštenih pasa, kako vjeruju u “Dogs Trutsu”, rezultat je niza sustavnih mjera poduzimanih u proteklim godinama uključujući masovnu sterilizaciju i udomljavanje.

Najkritičnije stanje u Sarajevu bilo je 2013. godine kada je procijenjeno da na ulicama ima najmanje 12,5 tisuća napuštenih pasa pri čemu su zabilježene stotine slučajeva napada na ljude.

Zakon o dobrobiti životinja

Problem s psima-lutalicama u Sarajevu ali i drugim gradovima BiH eskalirao je nakon što je državni parlament 2009. godine usvojio zakon o dobrobiti životinja. Zakonom je uz ostalo ukinuta kafilerijska služba a rješavanje problema napuštenih pasa zamišljeno je kroz azile u koje bi se oni smještali no ispostavilo se kako općine kojima je prepuštena takva zadaća nisu imale ni novaca niti organizacijskih pretpostavki da se time bave.

Eutanaziranje napuštenih pasa zakonom je predviđeno tek kao iznimka u slučaju bolesnih životinja.

Napušteni psi nakon toga su se jednostavno počeli masovno naseljavati i razmožavati u urbanim središtima postajući agresivni.