Tihić: Činio je sve da diskriminira Hrvate u BIH, danas plače zbog diskriminacije…

Imajući u vidu sadašnju situaciju sa neizvjesnim vremenom trajanja i neizvjesnim ishodom, mislim da će na kraju izbori biti rješenje. Izbori trebaju riješiti ovu situaciju u FBiH, rekao je u intervjuu za “Nezavisne novine” predsjednik SDA Sulejman Tihić.

“Mislim da je to rješenje i ja ću to podržati ukoliko se za to stvore zakonske pretpostavke”, kaže Tihić.

Suprotstavit ćemo se u okviru onih demokratski mehanizama koji postoje u parlamentu i u okviru Ustava i zakona preuzimanju vlasti nove parlamentarne većine, kazao je Tihić.

-Ovo što se sada događalo, iskustva koja imamo iz kantona, pokušaji koji se čine u FBiH, od strane Vlade FBiH, koja je radila bez kvoruma i donosila odluke, sve je urađeno suprotno Poslovniku. Tome ćemo se odlučno suprotstaviti i jednostavno takve odluke nećemo priznavati.

BiH je, izavio je Tihić,  već duboko u krizi, od samih općih izbora, zbog jedne neodgovorne politike i ponašanja SDP-a.

-SDP je prvo želio da Bošnjak bude predsjedavajući Vijeća ministara, onda da određene hrvatske pozicije u Vijeću ministara pripadnu SDP-u, da bi nakon toga činio sve kako HDZ ne bi bio dio parlamentarne većine u FBiH. I kad smo na kraju, kad je prošlo 15 mjeseci i kad je on shvatio neke realnosti u BiH i kada je pod mojim predsjedavanjem šestorkom napravljen politički dogovor, nije prošlo tri mjeseca, a on traži izbacivanje SDA iz vlasti. I umjesto da radimo na provođenju političkih dogovora, koje smo napravili, od popisa stanoviništva, sistema državne pomoći, vojne i državne imovine, proizvodi se kriza vezano za, kako to oni bahato kažu, izbacivanje SDA iz vlasti. Bojim se da nakon nekih poteza, načina izbacivanja, kako to oni pokušavaju mimo Ustava, zakona i poslovnika, ulazimo u stanje kaosa, jer više se ne zna koja odluka važi, a koja ne važi, što se primjenjuje, a što se ne primjenjuje. Bojim se da će se to prenijeti i na državnu razinu i da se već na određeni način i prenosi, jer Vijeće ministara ne radi. Vijeće ministara nema nekih posebnih aktivnosti koje bi bile zabilježene, vjerojatno i zbog ovog iščekivanja smjene ministara iz reda SDA, kazao je Tihić..

Upiatn kad kaže on mislili na Lagumdžiju Tihić je odgovorio zato što je on personifikacija te politike, a možda i zbog toga što ta stranka još nikada nije prerasla u pravom smislu iz one komunističke partije u modernu socijaldemokratsku stranku i još je prisutan taj čip lidera, predsjednika i jednog centralističkog načina odlučivanja.(R. I. / Dnevnik.ba)