Za zločine u Srebrenici ukupno osuđena 21 osoba na 406 godina zatvora

Za genocid i zločine počinjene u Srebrenici, u Haškom tribunalu i Sudu BiH krivim je proglašeno 38 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske.

Foto: Ilustracija

U proteklih 17 godina, pravosnažno je osuđena 21 osoba, na ukupno 406 godina zatvora, od kojih je samo jedna proglašena krivom za genocid.

Ostalih 15 bivših pripadnika vojske i policije čeka konačnu presudu u Haškom tribunalu ili Sudu BiH. Dvojica od tih nepravosnažno osuđenih dobili su doživotnu kaznu, a ostali ukupno 327 godina zatvora.

Za zločine i genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, kada je, prema sudskim presudama, ubijeno oko 7.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, ukupno su dosuđene 733 godine zatvora i dvije doživotne kazne.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), i Zdravko Tolimir, nekadašnji pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove komandanta Glavnog štaba VRS-a, optuženi su za genocid u Srebrenici i suđenja su im u toku.

Nepravosnažnom presudom Momčilo Perišić, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, također je osuđen i za zločine u Srebrenici, na 27 godina zatvora.

Krivicu za zločine u Srebrenici priznalo je osam osoba. Prvi je krivicu priznao Dražen Erdemović, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda, koji je u Haškom tribunalu osuđen na pet godina.

“Osobe iz prvog autobusa su imale povez na očima i bile su im ruke zavezane na leđima. (…) Odveli smo te ljude, ne mogu tačno da kažem, ali mislim 100 do 200 metara od autobusa, i onda nam je bilo naređeno da pucamo u te ljude”, kazao je Erdemović, dodavši da su ljudi iz autobusa izvođeni po grupama i strijeljani.

O aktivnostima pripadnika Desetog diverzantskog odreda, Centra za obuku na Jahorini, Drugog odreda iz Šekovića, Zvorničke i Bratunačke brigade, te Drinskog korpusa, BIRN – Justice Report je napravio šest analiza.

U svakoj pojedinačno, a na osnovu utvrđenih sudskih činjenica, BIRN – Justice Report je opisao odgovornost i aktivnosti pojedinih pripadnika jedinica vojske i policije RS-a, te naveo svjedočenja preživjelih i drugih svjedoka.

Analize će biti objavljene u narednim danima, do 11. jula ove godine, kada se obilježava 17. godišnjica od počinjenja genocida i kada će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci više od 500 identificiranih osoba.