Published On: Wed, Aug 9th, 2017

THE WASHINGTON POST: Sjeverna Koreja ima nuklearne glave za interkontinentalne projektile

Sjeverna Koreja je napravila nuklearnu glavu dovoljno malu da stane u njene projektile, objavio je Washington Post danas u otkriću koje će dodatno pojačati tenzije, prenio je AFP.

List je citirao dijelove analize koju je uradila američka obrambeno-obavještajna agencija DIA koja kaže da obavještajna zajednica vjeruje da Sjeverna Koreja ima nuklearne glave koje mogu nositi njeni projektili, uključujući i projektile sa interkontinentalnim dometom.

Ova je ocjena potvrđena od dva američke dužnosnika dobro upućena u analizu. Pentagon nije odmah bio dostupan za komentar. Nije poznato je li Sjeverna Koreja uspješno testirala nuklearne glave manjih proporcija, iako je Pyongyang tvrdio prošle godine da jeste.

Ovakav napredak u razvijanju nuklearnog programa bi mogao značiti da je sjevernokorejski režim bliži nego ikada mogućnosti da ima iskoristive nuklearne projektile kojima može gađati ciljeve udaljene tisućama kilometara.

List navodi da Sjeverna Koreja prema drugim procjenama već ima oko 60 nuklearnih oružja, mnogo više nego se vjerovalo. Posljednjih mjeseci Sjeverna Koreja je relativno uspješno testirala dalekometne projektile koji bi mogli doći i do američkog tla./HMS/