Published On: Tue, Aug 8th, 2017

DODIK O UJEDINJENJU: I Istočna i Zapadna Njemačka su se ujedinile kada su se stvorili povijesni uvjeti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu u Banja Luci da Srbi u ovom stoljeću trebaju promovirati nacionalno ujedinjenje tamo gdje je to moguće, jer, kako je ocijenio, Srbija i RS se imaju pravo boriti odlučiti o svom statusu.

”Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu”, kazao je Dodik novinarima u Banja Luci.

On je kao primjer naveo Istočnu i Zapadnu Njemačku, koje su se ujedinile kada su se stvorili povijesni uvjeti.

Govoreći o najavljenoj deklaraciji Srbije i RS-a, o kojoj je razgovarano na nedavnom sastanku predstavnika Srba iz regije u Novom Sadu, Dodik je kazao da “time nitko ne dovodi u pitanje nijednu državu niti njezin teritorijalni integritet”.

Dodao je da se u pitanje dovode politike koje “idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njezin prava”.

Dodik je najavio da bi se o toj deklaraciji parlamenti RS-a i Srbije trebali oglasiti u studenom ove godine.

Cilj deklaracije, kazao je, bit će i da se pokaže da srpske nacionalne zajednice u nekim zemljama “nisu napuštene”, poput Slovenije gdje srpskoj zajednici nije priznat status nacionalne manjine.

”U Hrvatskoj je smanjen broj Srba koji tamo žive na oko 186.000, od kojih se samo njih oko 56.000 usuđuje reći da govore srpskim jezikom”, naglasio je predsjednik RS-a.

Govoreći o položaju Srba u Crnog Gori, on je ocijenio da je u toj zemlji počinjen “identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom”, dok se u Makedoniji, kazao je, zatvara vladika, koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

”U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema s njezinim statusom, s aspiracijama za njezinim ukidanjem. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živjelo više od 157.000 Srba, a prema posljednjem popisu tamo živi njih samo 1.333”, naveo je Dodik.

Navodeći da deklaracija nema težnji za preuređenjem država, on je dodao da postoje težnje da se istakne da europska konvencija dozvoljava da se Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatskoj omogući korištenje ćirilice, koja se sustavno brani.

To znači i da se omogući poštivanje Ustava u BiH, kojeg, kako smatra, ne poštuje međunarodna zajednica.

”Treba dodati i Albaniju, Bugarsku, Rumunjsku i Mađarsku i sagledati šta su sve izazovi s kojima se suočava naša nacionalna zajednica u tim državama i sve to pokušati generirati kao svoj cilj”, zaključio je Dodik.