Thaci: Nikada neću prihvatiti izvršne ovlasti za Sjever

Kosovski premijer Hashim Thaci rekao je da nikada neće prihvatiti da zajednica srpska općina dobije izvršna ovlaštenja, navodeći da je sljedeća runda pregovora, zakazana za 2.travnja, “odlučujuća”.
 “Tako nešto se nikada neće dogoditi. Ni pod kojim okolnostima nećemo prihvatiti nešto što će kršiti Ustav. Nećemo rješiti jedan problem tako što ćemo stvoriti još veći”, rekao je Thaci u skupštini Kosova gdje je zastupnike informirao o dijalogu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Kosovski premijer je rekao da ni on ni institucije Kosova nisu ni pod čijim pritiskom da prihvate ono što je protiv intreesa zemlje, već Beograd, koji mora promjeniti pristup prema Kosovu.
Thaci je kao fundamentalno neslaganje označio neslaganje oko nadležnosti Asocijacije i dodao da je ono bilo glavni razlog zbog čega posljednja runda u Bruxellesu nije okončana sporazumom.
“Nećemo dozvoliti da se na Kosovu recikliraju neuspjeli modeli, bilo da se radi o Republici Srpskoj, ili o nekoj podjeli, autonomiji ili specijalnom statusu sjevera Kosova”, kazao je Thaci.
Sporazum neće obuhvatiti samo pitanje Asocijacije i bezuvjetno rasformiranje paralelnih struktura, već i ostala osjetljiva pitanja kao što su nestali, energetika i telekomunikacija, tvrdi kosovski premijer.
Thaci kaže da je naredna rudna zakazana za 2. travnja odlučujuća za postizanje sporazuma između Prištine i Beograda i da u Bruxelles odlazi da bi okončao jedno poglavlje i otvorio novu etapu suradnje i mira u regiji.
Poslanica u kosovskom parlametnu Rada Trajković rekla je da je Beograd u pravu kada traži zajednicu srpska općina koja će povezati Srbe i osigurati funkcioniranje koje podrazumjeva institucionalnu i funkcionalnu borbu za njihov opstanak na Kosovu.
 

more recommended stories