Published On: Sub, svi 11th, 2013

TEK JE POČELO: Nakon Lijanovića, slijedi još nekoliko ozbiljnih predmeta

Direktor Federalne uprave policije rekao je kako je za policiju potpuno nebitna činjenica da su istražitelji zadokumentirali krivična djela i za osobe koje čine izvršnu vlast u Federaciji BiH.
Nas ne zanimaju ni čovjek ni stranka, ni činjenica je li neko u vlasti ili nije. Nas jedino zanima je li krivično djelo ili nije te ima li dokaza da li je neko počinio određeno krivično djelo. Taman da je moj pokojni otac u pitanju, izvoli, odgovaraj, ako si nešto napravio, rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač za Dnevni avaz.
Lukač je potvrdio kako je izvještaj o počinjenim kaznenim djelima, među kojima i organizirani kriminal, podnesen Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu protiv 57 osoba, među kojima je i dopredsjednik Federacije BiH, Jerko Ivanković Lijanović, jedan od najobimnijih u Federaciji u posljednje vrijeme.
Akcija rađena godinu dana
– Akciju smo radili više od godinu, dosta temeljito i prilično dugo. Naši istražitelji su na cijelom prostoru Federacije prikupljali dokumentaciju, uzimali izjave, provjeravali sve navode. Sve je ovo rezultiralo obimnim izvještajem koji smo predali Tužiteljstvu Kantona Sarajevo. Nadam se da će ovo tužiteljstvo sada poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, kazao je Lukač.
Direktor Federalne uprave policije rekao je kako je za policiju potpuno nebitna činjenica da su istražitelji zadokumentirali krivična djela i za osobe koje čine izvršnu vlast u Federaciji BiH.
No, najavio je kako FUP istražuje još nekoliko ozbiljnih predmeta te da će u roku od mjesec nadležnim tužiteljstvima biti podneseno više obimnijih izvještaja o počinjenim kaznenim djelima.
Podsjećamo, u petak su službenici Federalne uprave policije podnijeli Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 57 osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “organizirani kriminal”, a u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti”, “povreda slobode odlučivanja birača” i “krivotvorenje isprave”.
Klupovina glasova za tri milijuna KM
Među 57 prijavljenih nalazi se i federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, koji se sumnjiči da je formirao grupu za organizirani kriminal u koju je pristupilo 56 osoba s područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi sticanja protupravne imovinske koristi čime je oštećen proračun Federacije BiH u iznosu 2.999.200,00 KM.
U policijskom izvještaju nabodi se kako je ova grupa na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila utjecaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine.
– Prvoprijavljeni je (ministar Lijanović, op.ur.), nakon formiranja vlasti na razini FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u proračunu, te time stvorio uvjete da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba, navodi se u izvještaju FUP-a.
Lijanović: Svjesni smo zloupotreba
No, Lijanović je na prijavu odgovorio izjavom da se nada kako ”ovo nije nastavak politički motiviranih i režiranih optužnica”.
-Sve što smo radili u ministarstvu, radili smo u skladu sa zakonskom regulativom, programima Vlade Federacije BiH u okviru kojih su poštivane i transparentno provedene sve neophodne i propisane procedure, rekao je Lijanović dodavši kako je njegovim dolaskom u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uvedena transparentnost pri poticajima u poljoprivredi.
– Svjesni smo da nismo uspjeli spriječiti sve zloupotrebe u poljoprivredi koje su se događale. Povjerenstva ministarstva isto tako otkrivaju zloupotrebe koje će biti dostupne javnosti, a ukoliko je i federalni MUP utvrdio bilo kakve zloupotrebe smatram da svi oni koji su zloupotrijebili poticaje u poljoprivredi trebaju biti sankcionirani, rekao je Lijanović.
Naveo je kako podržava rad svih institucija ”koje rade na utvrđivanju i sankcioniranju onih koji su zloupotrijebili poticaje u poljoprivredi”.
Inače, Lijanović je prije nekoliko dana izjavio kako će sam protiv sebe podići četiri prijave kako bi provjerio radi li ispravno u Vladi Federacije BiH.
dnevno.com.ba