Srbija ponovo izvozi automobile u SAD, ide prvih 3.100 ‘”fića”

Srbija, nakon nekada popularnog “juga”, ponovno počinje izvoziti automobile u Sjedinjene Američke Države (SAD), a iz crnogorske luke Bar ka Baltimoreu u prvom kontigentu bit će 3.100 automobila novog modela “fiat 500 L”, koji se od prošle godine proizvodi u Kragujevcu.

Početak izvoza službeno je potvrdio državni tajnik Ministarstva financija i privrede Aleksandar Ljubić, koji je u programu Radio-televizije Srbije u petak izjavio kako, nakon prvog kontigenta, “Fiat” planira mjesečno izvoziti po 3.000 automobila u SAD, uključujući i novi model “500 XL”, koji će početi proizvoditi koncem svibnja.

Model koji se za srbijansko tržište proizvodi u verziji “nacionale” s posebnim paketom opreme prozvan je “Šumadinac”, ali je verzija za SAD specijalno pripremljena po zahtjevima i standardima jednog od najprobirljivijih tržišta automobilske industrije.

Automobili su prethodnih dana vlakovima prebačeni u luku Bar, a pod strogim mjerama nadzora i kontrole u tijeku je ukrcaj u brod tvrtke “Grimaldi lines”, kojim će se prevoziti teret.

Zbog povećane potražnje za automobilom “500 L” nedavno je u srbijansko-talijanskoj tvornici “Fiat automobili Srbija” u Kragujevcu uvedena treća smjena, a za posljednja dva mjeseca u pogonima je dobilo posao više od 500 radnika.

Srbija u 2013. očekuje 1,6 milijardi dolara prihoda od izvoza automobila iz “Fiatove” tvornice u Kragujevcu, koja do kraja ove godine planira proizvesti oko 160.000 vozila.

Tijekom 2012. u Kragujevcu je proizvedeno i izvezeno oko 30.000 automobila “fiat 500 L”, a od sredine ove godine treba početi i proizvodnja produžene verzije modela 500 L.

“Fiat automobili Srbije” (FAS) zajedničko je poduzeće Srbije i italijanskog “Fiata” u kojem država ima udjel od 33 posto, a “Fiat” 67 posto. Tvornica vrijedna oko milijardu eura otvorena je 16. travnja 2012. godine, a okarakterizirana je kao najveća investicija u Srbiji u nekoliko proteklih desetljeća, koja će značajno pridonijeti oporavku domaćeg gospodarstva. Serijska proizvodnja modela “fiat 500 L” počela je u kolovozu 2012. godine, a prvi automobil proizveden u Kragujevcu kupio je, uz petogodišnji kredit, ministar gospodarstva i financija Mlađan Dinkić 21. rujna 2012.

Ovog tjedna priopćeno je da je srbijanski bruto društveni proizvod u prvom kvartalu porastao za 1,9 posto, a rastu je, prema službenoj ocjeni, značajno pridonijela i automobilska industrija

more recommended stories