“Tata je oženio moju sestru, meni je to neoprostiv grijeh”

Ako je Woody Allen bio dijete zatočeno u tijelu odrasle osobe, koji se uvijek rugao odgovornostima “velikih”, piše Guardian, onda je njegov sin Ronan Farrow starmalo dijete, koje je prerano odraslo i koje iskreno želi svijet učiniti boljim mjestom.

Ronan, Pulitzerom nagrađeni novinar, i Woody, vjerojatno najveći živući američki redatelj, imaju odnos dostojan grčke tragedije. Iz tih je, počesto vrlo javnih svađa i skandala, Ronan, koji je rođen kao Satchel Allen, vukao “inspiraciju”.

Mladić s navršenih samo trideset godina najmlađi je diplomant Bard Collegea, koji je tamo filozofiju diplomirao sa samo 15 godina, a onda krenuo studirati pravo na Yaleu. Gdje god je došao njegovi su profesori bili fascinirani njegovim talentom za pisanje, kao i inteligencijom.

U protekle je tri godine “razotkrio” Harveyja Weinsteina i de facto pokrenuo MeToo i TimesUp pokrete, a napisao je i knjigu “War on Peace” o sumraku američke diplomacije, koju su politički stručnjaci već prozvali jednom od “najvažnijih i najpametnijih uradaka desetljeća”.

Farrow je, to je činjenica, dobio sve benefite koji mogu snaći dijete holivudskog plemstva. Jedino biološko dijete redatelja i glumca Woodyja Allena, i glumice Mije Farrow čiji su roditelji, pak, irska glumica Maureen O’Hara i australski redatelj John Farrow.

Rođen je kao Satchel O’Sullivan Allen, ime je dobio po poznatom igraču bejzbola Satchelu Paigeu, a kako bi se odvojio od oca Ronan se kao 10-godišnjak počeo nazivati Seamus, no Amerikanci to nisu mogli izgovoriti pa je ime, kada je to postalo moguće, promijenio u Ronan.

Kao petogodišnjak Ronan je svjedočio groznom raspadu braka roditelja, optužbama protiv oca da je seksualno zlostavljao usvojenu sestru Dylankoja i danas iznosi iste optužbe o “neprimjerenim dodirima na tavanu” kada je ona bila malena djevojčica, nedugo nakon što su se roditelji razišli.

Treće dijete slavnog para, Moses Farrow, pak brani oca i tvrdi ono što su u jednom trenutku tijekom istrage zaključili i psiholozi – Dylan je zatrovana od strane majke.

“Uvijek se veselila očevom dolasku, te su optužbe krenule tek kada su se rastali”, kaže Moses. A cijeli svijet sjeća se kako su se, i zašto, razišli Woody i Mia.

Farrow je jednog dana pronašla fotografije nage Soon Yi Previn, njezine usvojene kćeri iz prijašnjeg braka s Andre Previnom. Tada dvadesetogodišnju djevojku fotografirao je njezin poočim Woody Allen, koji je kasnije na sudu rekao kako je “mislio da će afera ostati tajna”. Allen iSoon Yi danas su u braku i imaju dvoje usvojene djece.

Ronan se, iako mu to nije lako, cijeli odrasli život pomalo zezao na tu temu.

“Sretan dan očeva, ili kako to u mojoj obitelji kažemo, dan šogora”, tvitao je jednom Farrow. Oca, kojeg tako ne naziva, ne štedi, a sestru Dylan i njezine optužbe beskompromisno podržava.

“Moj je otac oženio moju sestru i ja sam time postao njegov sin i šogor, to je neizbrisiv moralni transgres”, kaže Farrow čija majka, Mija, također nije na glasu kao “normalna i obična” zvijezda.

Mia je priznala kako je, paralelno uz vezu s Woodyjem, i dalje nalazila vremena da se susreće i viđa sa svojim bivšim suprugom Frankom Sinatrom, čak jednom rekavši kako nije sigurna koji je od dvojice Ronanov otac. Tračevi već godinama kruže SAD-om kako je plavooki i ljepuškasti mladić slika i prilika Sinatre, a New York Post je u jednom članku argumentirao kako je “novinar gotovo sin obojice, ima Sinatrin šarm i Allenov mozak”.

Njegova je majka tijekom života “sakupila” 11-ero biološke i posvojene djece. U svojem je intervjuu koji je devedesetih šokirao Ameriku rekla kako je Dylan posvojila jer je “Woody jako htio plavu djevojčicu, pa smo tražili plavu djevojčicu”. Bila je Angelina Jolie prije Angeline Jolie, kojoj su često prigovarali da djecu tretira kao asesoar ili način da zadrži muškarce.

I nekadašnja je dadilja rekla da je Mia u svoj budoar prihvaćala samo Dylan i Ronana, dok su Moses i ostala posvojena braća i sestre, mnogi s posebnim potrebama, bili u prizemlju, a s njima su se bavile dadilje.

Ronan pak kaže kako ga je upravo odrastanje s različitošću uvjerilo kako je njegov poziv pomagati društvu. Farrow je do svoje tridesete već skupio nekoliko prestižnih nagrada za volontiranje i dobrotvorni rad.

Majka ga je, u djetinjstvu, vodila na niz putovanja diljem Afrike, a u Sudanuje čak pokupio bolest kostiju radi koje je par godina bio prikovan uz invalidska kolica.

Iako nije uspio (barem zasad) skinuti svog oca s pijedestala i pokrenuti novu istragu Ronan je, kroz dugotrajan i mukotrpan istraživački rad, razotkrio gadosti producenta Harveyja Weinsteina, a time inspirirani pokreni TimesUp i MeToo razotkrili su seks skandale u različitim industrijama i krajevima svijeta.

No, Farrow povlači crtu i kaže kako nije svaki loš spoj ili razočaravajuće iskustvo vrijedno toga da ga se proglasi “zločinom“.

“Postoji neka siva zona, i ako vam je spoj loše prošao i netko vas je pokušao poljubiti možete reći “hvala, ali ipak ne”, prije no što viknete “napastovanje“. Kada je riječ o izvorima koji se meni javljaju moj je posao provjeriti svaki navod, pronaći još izvora i potvrda jer ovo što mi radimo može razarati živote. Zato i jesam radoholičar koji radi 12 sati dnevno, barem”, kaže Farrow koji je za svoju priču o Weinsteinu dobio (skupa s redakcijom New York Timesa i New Yorkera) Pulitzerovu nagradu za istraživačko novinarstvo.

Za novinarski rad tijekom karijere dobio je i prestižnu “Walter Cronkite Award“, a Weinstein priču, prisjeća se za Guardian, svi su odbijali sve dok nije došao u New Yorker gdje su mu dali zeleno svijetlo.

“Govorili su da će mi karijera nakon toga biti mrtva, ali eto”, kaže Farrow koji je u međuvremenu radio na knjizi “War on Peace: The End of Diplomacy and the Decline of American Influence“. Farrow je, naime, rane dvadesete proveo radeći za slavnog diplomata Richarda Holbrookea, a bio je i savjetnik Hilary Clinton za “mlade i politiku”.

Proputovao je većinu svijeta i, kako kaže, “svjedočio izumiranju američke diplomacije čiji je jedan od pionira bio upravo Holbrooke”.

“Ako vjerujete u priču da je “specijalni savjetnik za globalna pitanja mladih” pravi posao, onda ste upravo tip osobe za koju je detaljno osmišljen projekt Ronan Farrow”, kaže Guardianov Michael Wolff koji tvrdi kako je nesumnjivo briljantan mladi čovjek proizvod nevjerojatne PR mašinerije.

“Priča o Rhodes akademiku, Clintovom savjetniku, Hollbrookeovom štićeniku i novinarskom revolucionaru prije 30. rođendana nije samo priča o talentu i radu, nego i demonstracija dobre pozadine i plana. Sa svojim pedigreom, što akademskim što obiteljskim, nadobudni Ronan je preskočio sve druge genijalce u grupi i postao čudo prirode”, kaže Wolff, autor knjige “Fire and Fury” o Donaldu Trumpu.

“Ima puno pozitivnih primjera pametnog vodstva u svijetu danas, no Amerika se povlači iz pametne diplomacije, i daje uzde vojsci, dok naše mjesto zauzima Angela Merkel. Vidimo kako Kina nagriza zapadne sile i postaje vođa usprkos njihovim retrogradnim praksama kada je riječ o ljudskim pravima”, kaže Farrow pričajući o 400 stranice “teškoj” knjizi koju, barem za sada, hvale oni koji su je imali priliku čitati.

O tome treba li Woodyja Allena, na isti način kao Billa Cosbyja ili Harveyja Weinsteina, “izbaciti” iz javnog života te otvoreno kritizirati sve one koji sa njime rade, kao što to čini Dylan, ima jasan odgovor.

“Kod Allena postoje dokazi da on ima niz transgresa s vrlo mladim djevojkama, i o tome je pisao i Washington Post. On serijski fiksira maloljetnice, a mnogi su naši prijatelji rekli i posvjedočili da se uvijek neprimjereno ponašao prema Dylan. Nisu samo masivni slučajevi poput Weinsteinovog vrijedni istrage i propitkivanja.

Kad je riječ o društvu i njegovim “obvezama” prema onima koji nisu osuđeni apsolutno smatram da se mora raditi distinkcija između dokazano krivih na sudu, i svih ostalih. Zasebna je priča hoće li netko radi nečega bojkotirati nečiji rad. Neki smatraju da da, kao što to misli moja sestra, koja, ponavljam, govori iz perspektive  žrtve. Ja osobno nisam pozivao na ničiji bojkot, to nije niti u domeni mog posla”, rekao je Ronan Farrow.