Petak, 19 travnja, 2024

Zašto se Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Slovenci i Makedonci nisu uspjeli ujediniti kao Nijemci i Talijani?

Must Read

Njemačka se nije ujedinila, da ponovimo poznatu Bismarckovu izreku, “govorima i odlukama većine – nego željezom i krvlju” Pruske; i da je ujedinjeno Njemačko Carstvo koje je proizašlo iz ratova 1860-ih zapravo bilo proširena Pruska, u kojoj je pruski kralj unaprijedio svoju titulu u onu svenjemačkog kajzera , bilo je jasno svima tada. Isto tako i s Italijom; iako Kraljevina Pijemont-Sardinija nije bila baš europska sila poput Pruske, pametno je iskoristila francusku potporu u svojim sukobima protiv Austrije, kako bi nadvladala suparničke talijanske kneževine i na kraju osvojila cijeli poluotok. I opet, jedva da treba isticati čiji su kralj, čije vojske i čije vladine institucije dominirale ovom novom talijanskom državom.

U slučaju nas jadnih jugoslavenskih gadova, jedina velika sila koja nas je realno mogla ujediniti bila je habsburška Austrija, odakle je zapravo došao velik dio tih ranih jugoslavenskih ideja (uključujući zajednički književni jezik kojim svi sada govorimo, dok se pretvaramo da nije). tako). Međutim, to nikada nije predstavljalo nešto više od kulturnog miljenog projekta, jer: a) Austrija je kroz cijelo 19. stoljeće bila uznemirena mnogo strašnijim političkim problemima, naime gore spomenutim njemačkim i talijanskim ujedinjenjem na njezinim granicama (kao i nastajućim mađarskim nacionalna država unutar njezinih granica); i b) Habsburgovci su bili hrpa reakcionarnih starih kretena koji se stvarno nisu mogli potruditi napraviti nešto od najsiromašnijih i najzabačenijih pokrajina svog carstva (mislim, Vojna krajina,praktički bizantski tematski sustav upućivanja doseljenika-vojnika za habsburške vojske – a to je način na koji su južnoslavenske zemlje bile organizirane stoljećima – nije ukinut sve do 1881., zaboga!)

^ Ipak, sve do samog kraja Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, njeni Južni Slaveni nadali su se da će se na kraju transformirati u nešto poput Tročlane Monarhije, kao što je prikazano na ovoj karti iz 1905.; s autonomnom jugoslavenskom kraljevinom, kojom vlada habsburški monarh odvojeno od ugarskih i austrijskih zemalja.

Dakle, s postupnim izbacivanjem Austrije iz slike, Srbija je bila ta koja je preuzela na sebe da postane “Pijemont Južnih Slavena”. Međutim, kao što sam već drugdje istaknuo, Srbija jednostavno nikada nije bila dovoljno jaka – vojno, ekonomski, politički ili čak diplomatski – da okupira sve druge Jugoslavene pod svojom vlašću na isti način na koji su Pruska ili izvorni Pijemont-Sardinija to učinili s Nijemcima, odnosno Talijanima . Kada je to pokušala učiniti – u Kraljevini Jugoslaviji nakon Prvog svjetskog rata, pretvarajući je u unitarnu državu pod izravnom vlašću srpskog kralja – to je na kraju rezultiralo time da su se ostali jugoslavenski narodi okupili protiv Srbije tijekom Drugog svjetskog rata, udarajući je kraljevske kuće iz zemlje, a na njegovo mjesto postavljen hrvatsko-slovenski komunistički diktator – to bi bio Tito.

^ Aka “Walter” aka “Rudi” aka “Richard Burton” 🙂

Pod Titom i njegovim drugovima, Jugoslavija je reorganizirana kao (kon)federacija šest etničkih republika, i kao takva je nekako funkcionirala tih nekoliko desetljeća (točnije između kasnih 1950-ih i ranih 1980-ih, da budemo precizni) kojih se sjećaju svi današnji jugonostalgičari. kao svojevrsni izgubljeni Eden. Međutim, nakon Titove smrti, ovaj (kon)federalni sustav došao je u sukob s oživljavajućim srpskim nacionalizmom, koji je još jednom pokušao Jugoslaviju pretvoriti u unitarniju, beograđansku državu; i opet je to rezultiralo sukobom Srba protiv svih ostalih, koji su opet izgubili na gotovo svim frontama. A razlog zašto je sve ovo moralo završiti u poslovičnoj krvi, znoju i suzama – umjesto prijateljskog, slažemo se-ne slažemo se razlaza poput Čehoslovačke, ili čak beskrvnog, iako kaotičnog, kao SSSR – bilo je naravno zbog nacionalizma;

Daleko od toga da je Jugoslavija bila neka vrsta liberalne humanističke utopije nametnute gomili nepopravljivih balkanskih nacionalista, stvarnost je bila takva da je sama Jugoslavija bila katalizator – štoviše, kreator – raznih etničkih nacionalizama koji su je na kraju raskomadali. Čak i danas, ako pitate svog tipičnog jugonostalgičara koja je bila svrha ujedinjavanja šačice sićušnih naroda koji povijesno nikada nisu bili dio iste države u jednu, njihov odgovor će biti neka varijacija: “Zato što smo zajedno bili jaki jaki JAKI!!!” I ako je jedina poanta Jugoslavije bila da “nas” učini jakima i moćnima, onda će svaki pojedini “mi” (Slovenac, Hrvat, Srbin, Bošnjak ili tko već) na kraju zaključiti da smo došli do točke kada smo jaki sami sebi dosta, hvala lijepa, i zato nam Jugoslavija više ne treba – dapače, to što smo u istoj državi s ovim drugim bozoma učinit će nas dugoročno slabima i izrabljivanima.

Drugim riječima, nacionalizmi koji su srušili Jugoslaviju nisu bili nekakvi primordijalni balkanski relikti, bili su vrlo marljive kopije njemačkih/talijanskih/zapadnoeuropskih nacionalizama s kraja 19. i početka 20. stoljeća, destiliranih u njezine različite etničke pripadnosti kroz samu političkog projekta Jugoslavije. Jugoslavija bi se možda mogla ujediniti ako bi bila organizirana kao koalicija različitih naroda koji dolaze za stolom kako bi pregovarali o svojim razlikama – drugim riječima, na način potpuno drugačiji od onog ujedinjenja Njemačke ili Italije. Ali paradoksalno, upravo zato što su Jugoslaveni pokušavali biti previše poput Nijemaca ili Talijana – rješavajući svoje probleme ne “govorima i većinskim odlukama, nego željezom i krvlju” – na kraju su raznijeli Jugoslaviju.

- Advertisement -

14 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
1 year ago

Zato sto su strane sile uvijek podrzavale nekoga u dominaciji.
1. Zato sto smo bili raskomadani izmedju razlicitih imeprija.
2. Zato sto smo potkupljivi. Veliki su nas uvijek olako prisvajali sicom.
3. Zato sto smo svadjalice i ljutice.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Reply to  Herceg Bosnjak
1 year ago

I zato sto smo kratkih vidika. Skloni smo uzitku i trenutacnosti a ne dugorocnosti.

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
1 year ago

Nije vam kasno da se opet ujedinite, samo Bosnu zaobiđite u širokom luku. Sve te tzv. jugoslovenske zemlje su protobosanske tvorevine. Jezik, vladare, vlastelu, vjeru, crkvu, povelje, novac, Tvrtkovu pećku patrijaršiju… sve je to dala Bosna. I dan danas Bosna tim uhljupima šalje i sportske talente i deggeennerike koje vladaju tim zemljama.

Da nije Bošnjaka koji brane Bosnu, ali i zaluđenih Bošnjaka katolika i pravoslavaca kojima su homoseksualni liturgijaši i pedofilski svećenici isprali mozak, ni danas ne bi imali predsjednike, sportiste, direktore, pravnike, političare…

Ali eto, neće zaluđeni Bošnjaci da uvide svoju superiornost nad tim deggennericima koji su u svojoj inferiornosti zavladali njihovim genijalnim umovima i crpe iste ko pijavice.

Thomson
Thomson

Kad se Vi vrati te na svetu Krscansku vjeru Vasih pradjedova onda se svi moremo zvati Bošnjaci.Logično zar ne?

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Reply to  Thomson
1 year ago

Nema ti to logike. U Albaniji su i muslimani i kršćani Albanci. Samo vi zjalite tim derivatima Vatikana i Bizantije koji su ovdje poklali Ilire i Bošnjane, da biste se danas krstili ko dželati svojih djedova i mahali hanzeatskim kockicama, grčkim dvoglavim orlovima i svim onim čime su oni ovdje pljačkali, silovali i uništavali ovaj prostor.

2 vs 2
2 vs 2

Hahaha pa vaš Babo, otac nacije je Alija Živković Izetbegovic rodom iz Smedereva, Srbija. Ae što ste najgluplji oblik života na ovim prostorima nego ste i u mitomaniji prešli igricu

drZlikovac
drZlikovac

Više si ti opsjednut katoličanstvom nego sami katolici…ili pravoslavljem ,kršćanstvom općenito..samo o tome pričaš.
Kakva je razlika od tebe koji spominješ katolibsne i Izmetbegovića ili Kreše koji stalno spominju po.tu.rad …nikakva!?

tajniagent009,5
tajniagent009,5

Auuuhh…al ga se ti sad naluupa!

Pravo
Pravo

Kako vrijeme prolazi sve ludje teorije pisete.Cinjenica je da ste turski nakot koji i danas pati sto nije privilegiran spram krscana kao u doba Otomana.

Zato i danas imate spiku, vlasi, sluge, irgeti, age, begovi.
Genocidisali ste krscane 500 godina i zelite jos zato ste i kmecali ove sedmice Schmidtu.

Realno ne zelite jednakost, nikada je niste ni zeljeli jer ste i prelazili na islam da bi bili privilegirani.

Mlada ste nacija i tek sazrijevate, jos se gubite.Kada dobijete taj vas kalifat begovski koji sanjate, tek tada cete se prosvijetlit, jer ce nastat unitar muslimansko trvenje oko sekularnosti i nakon toga ce te tek postati moderna nacija.

Trenutno ste ideološki ondje gdje su Hrvati i Srbi bili prije 300 godina, ali normalno je to jer se Holliday Inn desio tek 1993.

Izmetbegović
Izmetbegović
Reply to  Pravo
1 year ago

Respekt kolega, sve u sridu.. 😁

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Reply to  Pravo
1 year ago

Prije 300 godina je na trgu današnjeg bana Jelačića bila močvara sa žabokrečinom a u Beogradu na Terazijama svinjac. Na mjestima današnjih sjedišta vaših matica su tada stočari bacali bostan u krmetnjak. Kakvi Srbi, Hrvati i ideologije? Austrijanci su nalazili da su ljudi u Slavoniji, Liki i Srijemu bili nepismeni nomadi sa nivoom života iz 14. stoljeća.

Svi popisi do 1931. godine su popisivali isključivo pravoslavce, rimokatolike i muslimane. Ilija Garašanin vas je provalio kao Bošnjake katolike i pravoslavce. Safvet-beg Bašagić je još 1891. u listu BOŠNJAK dao i tačak tajming vašeg nasjedanja na liturgijsko i svećeničko siilloovanje vaših mozgova bolesnim svjetonazorima neokattoollibana i svettossavaca, pa iz tog kompleksa i sramote izdaje domovine napadate muslimane što su ostali Bošnjaci da vam do Sudnjeg dana drže ogledalo ispred krrmmeče glave suncokretaške.

Još jednom, žao mi je što su vam ti tamnocrrkkvvenjaški peddooffiili prevarili nepismene djedove i babe, ali tome Bošnjaci nisu krivi, koji su vrlo dobro znali šta nisu.

Kvico
Kvico

Znaci svugdi dobri samo kuci ne valjaju?Da nije mozda do kuce ili ulaza sa istocne strane?

Anonimac
Anonimac
1 year ago

POSKOCE ZATO STO KASNO UJEDINILI U 20 STOLHECU KAD SU FORMIRANE NACIJE.

JUGOSLAVENSTVO SE TREBALO RAZVITI ODMAH PADOM TURAKA

Izmetbegović
Izmetbegović
1 year ago

Zato što nitko normalan neće imati posla sa lažljivim lopovima po,tur,icama teroristima koji se nisu u stanju niti prehraniti.

Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -