Published On: Sri, ožu 27th, 2019

IMA NADE ZA NAS Svi su oduševljeni potezom jednog muslimana koji je svima očitao lekciju kako treba živjeti: ‘Pokojni otac tako me naučio. A ja sam ostao bogat u duši. Što mi više treba?!’

Ovih dana u Tešnju se dogodila, za Bosnu i Hercegovinu, nesvakidašnja gesta. Porodica Hasana Ahmetlića svojim donacijama renovirala je katoličku crkvu koja se nalazi na samom ulazu u grad.

Sugrađani su oduševljeni ovim potezom, kako Bošnjaci, tako i Hrvati, piše bhdijaspora.net.

– Ovo je za mene sasvim normalno. Trebao bi svatko pomagati. Ja imam još četvoricu braće i mi uvijek pomažemo gdje god što treba. Džamije, crkve, …nije važno, samo da se pomaže. Ipak živimo u multietničkoj državi u kojoj žive svi njezini građani, a ne samo pripadnici jedne nacije – kaže Hasan Ahmetlić.

On dodaje kako je počašćen što je imao priliku i mogućnosti uraditi takvo nešto.

– Odgojen sam tako, pomažem svima. To sam naučio od pokojnog oca koji mi je uvijek govorio: ‘Pomozi ljudima, bolja je ona ruka koja daje’.

I tako ja nedavno prolazim kroz Tešanj i vidim kako sve kuće i zgrade oko crkve imaju lijepe fasade. I onda sam pogledao crkvu i usporedio je s tim kućama i shvatio kako su boje na crkvi izblijedjele, fasada požutjela…

Jednostavno, shvatio sam da to neću moći gledati. Tada se u meni probudila ideja da to popravim i uljepšam. Crkva je ogledalo gospodarstvenika iz Tešnja, Bošnjaka i svih građana.

Neka narod u BiH vidi da u našoj državi ima života i da ovdje možemo zajedno živjeti, međusobno se pomagati i da od toga nema ništa ljepše ni zdravije. Počašćen sam što sam s obitelji mogao pomoći obnovu ove crkve – ističe Ahmetlić za bhdijaspora.net.

Župnik je, kaže, ostao zapanjen kada mu je predložio da bi renovirao crkvu, no, ubrzo su pristupili obnovi, a danas su svi zadovoljni i sretni.

– A ja sam ostao bogat u duši. Što mi više treba?! – kaže Ahmetlić, koji je nedavno svojim donacijama pomogao i u obnovi crkve na Kondžilu.

I tako su zahvaljujući ovoj velikodušnoj obitelji, na crkvi izvedeni radovi temeljite rekonstrukcije vanjske fasade, bojanja unutrašnje stolarije, ugradnja šest prozora i ugradnja kamenih ploča oko vrata.

Inače, crkva sv. Petra i Pavla je sagrađena 1898. godine, a temeljito obnovljena između 1998. i 2002. godine i vodi se u registru spomenika na teritoriju općine Tešanj i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, prenosi SlobodnaDalmacija.hr.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare