Published On: Uto, stu 27th, 2012

NOVA SVINJARIJA S TRNA: Ukinuti županije, a i minuse koje smo dužni županijama

Dodijeli ministar Jerko sam sebi 10 milijuna maraka od države i za te pare kupio nove supermoderne strojeve za preradu mesa.
I sad inžinjer objašnjava: – Evo vidite gospodine Lijanoviću, samo ubacite u ovaj stroj tele, stroj ga automatski zakolje, odere, očisti, predadi, obradi i iz tog stroja iziđe gotov proizvod – kobasica!
– Odlično, a zanima me da li je moguće obratno? Da ugurate kobasicu a da ispadne telac?
– Ne gospodne, to je samo vašem ocu uspjelo!

 

Što točno planira međunarodna zajednica s Federacijom najbolje ćete znati ako poslušate stranku, tj obitelj, koja se nalazi u dužničkom ropstvu međunarodne zajednice, točnije austrohypo kapitala. Oni govore što austrohypotekusi žele čuti. Obitelj Addams, nesretni plod ljubavi starog Lijana i gospoje mu, zloćudni tumor na glavi hrvatskog društva u BIH, mrtvi hladni tako predlažu ukidanje županija i centralizaciju Federacije. Govore o uštedama. Zanimljivo, u svim pričama, o prenosu nadležnosti na FBIH, nitko, pa ni Svinjari, ne govore i o prijenosu obveza. Naime MUP i školstvo najveće su stavke svim županijama u FBIH. Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj školstvo financira lokalna sredina, a MUP je sam po sebi prema Ustavu FBIH podijeljene nadležnosti. No kad je u pitanju financiranje MUP-a ili školstva ista ta Federacija, čitaj bošnjački politički lobi pravi se lud. Oni bi samo slast upravljanja ne i obvezu financiranja ili sufinanciranja.

Super je tako napraviti federalno ministarstvo znanosti  i obrazovanja, lagano se šepuriti po Sarajstanu kao mladi Zlajin ministar prosvjete, furati se kako imaš nadležnost,a istovremeno odbijati svaku pomisao prebaciti dio financijske obveze sa kantona na Federaciju.

S MUP-om je još gora stvar. Iako je po Ustavu podijeljene nadležnosti Federaciji ne pada na pamet financirati MUP. No da bilo kojeg federalnog dužnosnika treba osiguravati, policijski, u ovoj ili onoj županiji, županijski MUP-ovi su to dužni obaviti. MUP-ovi koje plaćamo mi. Ne Sarajavo. Primjerice, da Živko Budimir, ili Vjekoslav Čamber, požele prošetati Hercegovinom, od Ivan Sedla do granice s Imotskim, županijski MUP-ovi, koje mi plaćamo, tom janjičarskom dvojcu bili bi dužni osigurati fizičku zaštitu cijelom rutom.

Sama ta činjenica dovoljna je da stranke HNS-a zatraže izmjene pravilnika o financiranju kantonalnih MUP-ova, i da dio financijske obveze prenesu na Federaciju.

Ovako, esencijalni dio održavanja na životu aparata koji se zove Federacija nose županije i one izgleda ispadaju najveći problem.

Istu pričo ponavlja i “uspješni biznismen” u dužnićkom ropstvu, g. Lijanović k0ji je ujedno živi dokaz kako pravosuđe u BIH ne funkcionira, budući da pored svih krivičnih djela koje je napravio on i dalje slobodno šeće zemljom.

Prijenos ovlasti na Federaciju traži Mladen, a i Jerko, govore o uštedama, a zaboravljaju da prijenosom ovlasti na Federaciju na nju prelaze i obveze. Koje su tolike, da će Federaciju pojesti.

No njihov zahtjev je pluvanje u vjetar. Klan Lijanović tek govori što međunarodni mešetari nalože da se kaže. Ako su ikome kantoni valjali, za krmčenje i autonomni kriminal udaljen od federalnog, valjali su Lijanovićima.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare