Published On: Uto, stu 27th, 2012

Susret Dodik-Fule: EU će poštovati unutarnji dogovor o presudi Sejdić-Finci

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da mu je europski komesar za proširenje Štefan Fule ponovio stav da će Europska unija, kada je riječ o odluci ‘Sejdić i Finci’, poštovati unutarnji dogovor u BiH, ali da se očekuje da bude riješen problem diskriminacije u izboru članova Predsjedništva BiH.

Dodik je nakon sastanka s Fuleom, koji je održan kasno sinoć u Istočnom Sarajevu, ponovio stavove koje srpski predstavnici zastupaju za implemetaciju odluke u predmetu ‘Sjedić Finci’ ističući da RS nema razloga da revidira svoje prijedloge.

“Što se tiče FBiH, kako god ona riješi to pitanje, mi nećemo stvarati probleme, ali njihov prijedlog ne može da utiče na naš prijedlog”, kazao je Dodik i dodao da tema razgovora nije problem simetrije i asimetrije, koji je nametnut iz FBiH, već diskriminacija.

Fuleu je na sastanku, kako je naveo, pojasnio detalje prijedloga iz RS, te rekao da su problemi u vezi sa tim pitanjem u FBiH. Kazao je i da je interes RS da BiH aplicira za članstvo u EU da je ponuđen korektan odgovor o pitanju ‘Sejdić i Finci’ i da postoji spremnost da se gradi sistem koordinacije.

“Vidljivo je da Fule daje značajan doprinos da se bitno “omekšaju” europske politike u BiH kada je riječ o Mapi puta”, rekao je entitetski predsjednik i dodao da je na sastanku bilo riječi i o predstojećem priključenju Hrvatske u EU, novim procedurama i praksama koje bi mogle da se dese u tom trenutku i onome što je neophodno učiniti kako bi došlo do nesmetanog protoka roba.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećem popisu stanovništva u BiH, javio je Radio RS-a.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare