Published On: Uto, stu 9th, 2021

“Svi u BiH imaju garanciju SAD za Daytonski mirovni sporazum”

Veleposlanstvo SAD u BiH objavilo je na svom twitter nalogu da je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH o potrebi da uvjere građane u svoju opredijeljenost za mir i napredak jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da će dijalog i rad kroz institucije o vladavini prava, izbornim i ekonomskim reformama izgraditi funkcionalniju Bosnu i Hercegovinu u kojoj oba entiteta i Brčko Distrikt ostvaruju napredak, te izgraditi vlast na svim razinama koja je spremna za pružanje usluga i europsku perspektivu.

Dodaju da svi u Bosni i Hercegovini imaju garanciju SAD za Dejtonski mirovni sporazum, te snažnu podršku za borbu protiv zajedničkog neprijatelja korupcije i napredak ka međusobnom povjerenju i većem prosperitetu.

Također, navedeno je da zapadni Balkan ima veliki ekonomski potencijal koji se najbolje otvara kroz regionalnu ekonomsku suradnju i ispunjavanje europskih standarda.

Veleposlanstvo SAD naglašava da “retorika o povlačenju iz institucija na državnoj razini stvara institucionalnu i pravnu nesigurnost koja će naštetiti RS i potkopati Bosnu i Hercegovinu i regionalne ekonomske perspektive, te da je svima u interesu da se vrate za pregovarački stol./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dostan
Dostan
1 godina prije

Nije se Amerika odjednom “opametila” i shvatila šta se dešava u BiH već se vraćaju na realnost koja je sad aktuelna. Politika je vještina realnog, do prije desetak godina politički Zapad je bio neprikosnoven u svjetskim odnosima, pogotovo na ovim prostorima. U tom periodu su bahato radili šta im se prohtije. U međuvremenu je došlo do tektonskog poremećaja u odnosu snaga u svijetu, a g. Dodik kao školovan i političar sa nevjerovatnim instiktom je to na vrijeme uočio.
US administracija povlači ulaganja sa “krepalog konja” i povlači se na rezervni položaj originalnog dejtonskog sporazuma kako bi sačuvali obraz i ostali u igri za neke buduće kombinacije koje mogu biti slične dosadašnjima ili dijametralno suprotne ili kakvi god im budu bili interesi u nekom momentu. Političko Sarajevo nije stiglo do njima obećanih ciljeva, sve su prilike da nikada neće ni stići i na djelu imamo demonstracije frustracija u vidu prizivanja rata, histerije, nerealnih zahtjeva pa i komedije kao kad jedan Kasim Trnka okuplja građane koji će reći “dosta” svjetskoj javnosti ili kad Šefik Džaferović daje svoje “visoko cijenjeno mišljenje” o postupcima velikih sila.

Mak Nadi
Mak Nadi
1 godina prije

Da.

Ameri su nešto rekli. Bome su nešto i prešutjeli.

A i to se računa.

Zvuk tišine o nekim problemima para uši.

Uglavnom, tipična američka “usual suspects” taktika i retorika.