Published On: Uto, stu 9th, 2021

Stupovi mosta Počitelj se sve više uzdižu ka nebu

Most Počitelj, najimpresivnija građevina na cijelom Koridoru Vc u BiH, intenzivno se gradi već više od godinu dana. Most će nositi šest stupova koji se svakim danom sve više izdižu iznad zemlje, a od kojih će najviši, zajedno s rasponskom konstrukcijom, doseći visinu od 105 metara.

Dok se ovih dana počelo s montiranjem rasponske konstrukcije, baznih segmenata i tzv. krletki na tri stupa u sredini mosta, koji će se, po završetku tih radova, početi povezivati, dotle se uveliko gradi onaj kod tunela na izlazu iz mjesta Ševaš Njive, na magistralnoj cesti M-17, piše Avaz.

Također, otpočele su i pripremne aktivnosti na gradnji posljednjeg stupa u neposrednoj blizini željezničke pruge.

Visina stupa kod tunela je 88 metara, a posljednjeg 66 metara. Najviši stup je visok 97 metara, jedan ima 92 metra, a preostala dva po 91 metar. Na svaki stup će biti postavljeno osam metara rasponske konstrukcije.

Uz stupove mosta koji će se protezati u dužini od 970 metara, započeli su radovi i na izgradnji drugog upornjaka mosta.

Uz ovog arhitektonskog giganta na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koja će u konačnici biti poveznica s graničnim prijelazom Bijača, grade se još tri mosta, dva tunela, od kojih je jedan umjetni ili tzv. lažni, jedan naputnjak, pet potputnjaka i naplatne kućice.

Izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet milijuna eura./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Brcak 215
Brcak 215
26 dana prije

Lijepi nas Bosnjacki Pocitelj..

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Brcak 215
26 dana prije

Sad će se moči popišati na njega.

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Anonimac
26 dana prije

Popi.ati na tvoju m.micu😂😂😂

Dunja
Dunja
26 dana prije

Super. Neka malo 21 vijeka u tom zaostalom i zatucanom osmanlijskom Počitelju.

Alojzije524
Alojzije524
Odgovori   Dunja
25 dana prije

Počitelj je stari hrvataki grad!