Published On: Čet, pro 16th, 2021

Sve je to zbog “šovinizma iz Hrvatske”


U zoološkom vrtu će se sarajevski mališani moći družiti nekoliko dana u ovo predblagdansko vrijeme i naučiti kako se hrane pitome životinje. No, i to samo do 14.00 sati. Da se Vlasi ne dosjete.

Zimske čarolije u sarajevskom parku Hastahana nema. Bit će na svega nekoliko metara sarajevskog Vilsonovog šetališta gdje nas čeka „Zima na Vilsu“.

No, vjera ne smije izdati: „Bolji i ljepši kalendar“ je pred nama.

Sarajevo je već odavno izgubilo sjaj glavnog grada jedne države.

Grad je to u kojemu Hrvata i Srba gotovo da nema.

No sve do ove godine i daha „građanskog duha“ u gradskoj upravi na čelu sa generoznom gradonačelnicom i ono malo zimske čarolije što je bilo više nema.

Treba štedjeti, a ni epidemiološka slika nije baš povoljna za javni doček Nove godine.  Tako je gradonačelnica odlučila blagdanski novac preusmjeriti. Kamo? Za bolesnu djecu? Populizam na svom vrhuncu!

Mora da je i novac za svjetlosne dekoracije preusmjeren. Dakako, za najugroženije. No, ovih dana je posve jasno da su ugroženi samo par onih Hrvata što su ostali u Sarajevu. Dakako, ovdje ne mislimo na poslušnike raspoređene u „građanske“ stranke.

U ugrozu smo se uvjerili prije dan dva kada su na vratima katoličke obitelji u „bh. Prijestolnici“ osvanule prijetnje smrću. Zašto? Zbog adventskog vijenca.

Ali, i tim povodom je gradonačelnica brzo reagirala. Sve je to zbog Zorana Milanovića, zaključila je brzo.

A i osoba koja je ispisala prijetnje zapravo to je uradila jer je duševno bolesna a ne zato što je nacionalista. To je zapravo samo jedan mali incident.

Ma, isti onakve kakve je Caco pravio u ratno doba.

Jedan Srbin ili Hrvat ubijen u „bh. prijestolnici“ bio je sporadičan eksces. Zanemariv.

Pa i u to smo se uvjerili jer je na Kazanima podignuta ploča bezimenim Srbima i Hrvatima koji su, eto tek tako, stradali u Sarajevu.

Možda su se i oni samoubili kao što se u sarajevskom naselju Dobrinja jutros, po svoj prilici, samozapalilo vozilo sa hrvatskim registarskim tablicama.

Možda je i vlasnik vozila duševni bolesnik, a možda ga je Milanović potakao da si zapali vozilo zbog svojih?

Kako je razborito duševni bolesnik birao vrata na kojima će podjednako razborito ispisati prijetnje.

No gradonačelnica odlučno odbija svaki prigovor zbog pokušaja opravdanja napada na katoličku obitelj a koja glasi:  “Ne želeći da umanjujem ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovica koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”.

Ne samo da je jednom naglasila da Milanović širi netrpeljivost (mada ostaje nejasno kako) nego i u obrani zbog medijskih natpisa koji se osvrću na njenu skandaloznu izjavu ide korak dalje:

“Potcrtavam, moja intencija nipošto nije bila da napad na moje sugrađane na bilo koji način opravdam ili relativiziram šovinističkim ispadima Zorana Milanovića i svaki pokušaj da se tako predstavim smatram krajnje zlonamjernim.” Dakle, sada je samo pojačan prethodni stav. Milanović ne samo da “širi netrpeljivost” nego ima i “šovinističke ispade”. Kad to kaže naša gradonačelnica, što onda ostaje nama zdravima i razumnima nego da spontano reagiramo. Ako već ne možemo dosegnuti do predsjednika susjedne države, onda svoj bijes iskalimo na onima koji su nam tu blizu, iza susjednih vrata. Sreća pa ima još ”petokolonaša” u našem multikulturnom velegradu.

Ono što je u prvobitnoj izjavi nagoviješteno, gradonačelnica sada samo pojačava i koristi najjači argument: genocid.

„Za razliku od hrvatskog predsjednika koji omalovažava čak i genocid, vlasti u Sarajevu i Kantonu će poduzeti sve kako bi bili sankcionisani oni koji na bilo koji način utiču da se bilo ko osjeća nesigurnim u Sarajevu.”

Pa slijedom posljednje izjave bilo bi dobro da gradonačelnica učini barem najmanju gestu da Hrvati koji žive u Sarajevu, toj “bh. prijestolnici” dožive dašak blagdana koji slijede. Da ih ne ponižava izjavama o kalendarima koje dočekujemo. Nije teška riječ: Božić. Teško da će nam čestitkom za novi kalendar uliti nadu u „ljepše i bolje“. Naprotiv ovakvim čestitkama i izjavama gasi i svaku nadu da bi Sarajevo moglo, makar i prividno, biti glavni grad jedne države u kojoj pored Bošnjaka žive i Hrvati i Srbi. I na kraju da ponovim riječi jednog dragog prijatelja, poniženog i uvrijeđenog čestitkom gradonačelnice:

Znači od sada je zabranjeno spominjanje Božića i Isusa na prostoru džihada već je to “kalendar” tako da “Bosanci” katolici i “Bosanci” pravoslavci imaju čestitati na slijedeći način:

Katolici: “Čestit kalendar i sveto kalendarsko porođenje”

Pravoslavci:” Mir kalendarski, Kalendar se rodi”

autor: Sanja Vlaisavljević l poskok.info
guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
mpo
mpo
1 godina prije

Na hrvatskim medijima je odgovornost da upozore hrvate koji žive u Sarajevu, Tuzli i drugim većinski bošnjačkim mjestima da je vrijeme da se ide. Rasprodaj što imaš dok još ima cijenu i idi. Život svoje obitelji i sebe stavite na prvo mjesto.

Sarajevo nas ne predstavlja, ni srbe.

Uskoro nas ni Federacija neće predstavljati kao što nas ni predsjedništvo ne predstavlja.

Možda ima naivnih ali red je da im se kaže da tamo nisu među građanima, nego da će biti okruženi neprijateljem ako se zarati. Sve i kad nisu neprijatelji toj muslimanskoj državi gledat će ih kao takve jer će se negdje hrvati i boriti protiv muslimanizacije.

Ovo je prešlo granicu prepucavanja i radi se o životima ljudi koji su tamo, a još nisu uvidjeli o čemu se radi.

Inače, nije to ni prvi automobil hrvatskih registracija što se samozapalio u Sarajevu.

Znalac
Znalac
Šta ti kažeš na ovo?  mpo
1 godina prije

Neuobičajeno ti jaka empatija prema Hrvatima. Vodiš računa o točki, zarezu, gramatici a na svakom mjestu gdje je trebalo biti veliko slovo, riječi Srbi i Hrvati pišeš malim slovom. Nešto si mi sumnjiv. Ili već imaš agenciju za preseljenje.

mpo
mpo
Šta ti kažeš na ovo?  Znalac
1 godina prije

Musliman, hrvat, bošnjak, židov itd. uvijek pišem i pisao sam malim slovima. Navika. To je pridjev više nego imenica, a ni svaka imenica nije malim slovom, usput rečeno.

Može biti da misliš da sam bošnjak ali i da bošnjak to kaže, pobude mu mogu biti krive, ali istina bi mu bila prava.

Nacisti koji su govorili židovima da trebaju da idu iz Njemačke 1935.-te godine su bili u pravu, iz krivih razloga. Oni koji su otišli su ostali živi. Tako i ovo sada. Ako ti bošnjaci kojih je većina poručuju da ideš marš, red je da ih poslušaš. Mnogo ćeš zla doživjeti u tim “gradžanskim” mjestima dok ih mnoga mjesta gdje su hrvati u većini čekaju otvorenih ruku.

I to nije vjerska netrepeljivost, da me pita netko gdje mu je sigurnije, kao hrvatu katoliku, živjeti idućih 5 godina, Sarajevo ili Teheran rekao bih mu Teheran.

Gospoja Herself
Gospoja Herself
Šta ti kažeš na ovo?  mpo
7 mjeseci prije

“..to je vise pridjev nego imenica…” LOllllllll, da naravno, ako najvise od skole imas 2-gi osnovne..🤣.

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  mpo
1 godina prije

Bogami ima istine u tvojim riječima.

Meho iz Minkena
Meho iz Minkena
1 godina prije

Kako me pali ova žemska,podero bi joj dimije na dva djela,polizo joj kokaru ko poklopac sa jogurta mmmmmm mala hodena vamo

Last edited 1 godina prije by Meho iz Minkena
IvoAndrić
IvoAndrić
1 godina prije

NEĆE TE DOBITI NI SUVERENITET NI DRŽAVU NI IDENTITET TAKO NI ZAJEDNIČKE INSTITUCIJE JER PRIVODIMO KRAJU PROJEKAT”kako uništiti OHRov i SADov protektorat u kojem se kriju ISILovci tj.teroristi”!

Znalac
Znalac
1 godina prije

Sanja kao autor teksta dobra kao i uvijek. Kako opstaje u ovakvom Sarajevu to samo ona zna, a sigurno ima hairlija koji bi i njoj rado crtali po vratima stana pa i nešto više. Bravo ženo.

Rugila
Rugila
Šta ti kažeš na ovo?  Znalac
1 godina prije

Ja budale. Čuj kako opstaje? Pa oni su je i postavili, i ona radi šta joj oni kažu.

Rugila
Rugila
1 godina prije

Rofila je majka. Vodite to nazad u travnik, gdje je asistentica bila

Srbče
Srbče
1 godina prije

Kakvi bilmezi hoće gradjansku državu a kad nekoga ovako izmarišu ili prijete ,nedaj Bože ubiju.Onda nisu oni krivi već drugi.Ajmo vratiti stare table sa imenima gradova pa da vidimo koliko će u Sarajevu biti čitavih tablica iz Banja Luke ili Čitluka.

XYZ
XYZ
1 godina prije

ne vjeruj osobama koje gledaju u kriz

AC/DC
AC/DC
Šta ti kažeš na ovo?  XYZ
1 godina prije

Nije ba ona kriva što su joj takve oči!

wsox
wsox
1 godina prije

gleda ko da ju je bakir napravio

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  wsox
8 mjeseci prije

😂

nisam kriv
nisam kriv
1 godina prije

LinkuraBA

Anonimac
Anonimac
8 mjeseci prije

Ovo i ovakvo Sarajevo je postalo dno dna. Poodavno. Zadnja rupa kulture u
euro tlu.