Published On: Pet, srp 29th, 2022

Dva vagona Hrvata i sedam tisuća građana

“Nas ima dva milijuna, a od nas prave manjinu. Prave nam državu a da je nemamo. Jedan treći narod, koji je najmanji, koji se može staviti u dva željeznička vagona… To je hrvatski narod, koji ima trećinu vlasti. On nam ovo radi, Čović nam to radi, zajedno sa Schmidtom”, reče prosvjednik usred Sarajeva.

Piše: Sanja Vlaisavljević, 

I nije problem što je neki čovjek rekao što mu na srcu leži, nego što organizatori prosvjeda šute. I sve one oporbene sarajevske političke stranke na čelu sa SDP-om koje su pozvale svoje sljedbenike na prosvjede.

Gdje nestadoše iz koalicije Država? Je li moguće da u ovoj izjavi nema ništa zabrinjavajuće za sarajevsku političku scenu? Za nevladin sektor? Akademsku zajednicu? Medije? Za profitere manjine? Ili je posrijedi prešutni konsenzus o definiciji Hrvata i njihovog političkog vodstva u BiH? Je li se možda na prosvjedima upravo radilo o tomu da se Hrvate i hrvatske političke čelnike jednom zauvijek eliminira iz pravno-političkog sustavazemlje?

Nije li kampanja ukidanja konstitutivnosti naroda iz ustava zemlje, koja već traje nekoliko desetljeća, dobila svoj jasan epilog: Hrvati jesu i treba da budu nacionalna manjina u nacionalnoj državi Bošnjaka. A ta će se nacionalna država Bošnjaka ostvariti prostim inzistiranjem na volji većine građana, na izjašnjavanju i glasovanju većine građana, na ukidanju bilo kakvih kolektivnih prava, itd. -budući da su Bošnjaci većina u državi. Država više nikada ne bi trebala biti ”zajednička država tri naroda” nego samo državna zajednica svih građana.

Je li prosvjednik koji je izmjerio u vagonima jedan konstitutivni narod u BiH ”neka naša budala”, kako se nakon svakog nacionalističkog ispada definira počinitelj u Sarajevu, ili je bolje ili iskrenije nego itko drugi formulirao zahtjeve prosvjednika? Mada jedno drugo ne isključuje, jer nekada treba biti „budala“ i reći ono što svi misle, a nitko neće da kaže. Koliko Hrvata treba biti u ovoj zemlji da bi mogli polagati pravo na konstitutivnost? Je li ih prije bilo više, pa su mogli imati to pravo?Je li ih HDZ otjerao iz Sarajeva? Nije li ih sada manje, pa ga trebaju izgubiti?

Prosvjednik samo ponavlja ono što je mogao čuti tijekom pregovora oko Izbornog zakona, a o čemu su danima brujali sarajevski mediji: Hrvata je premalo da bi na ravnoj nozi odlučivali s ”nama Bošnjacima”, s „nama građanima“. Ili ponavlja ono što se u javnosti moglo čuti od ”lijevih” bošnjačkih stranka koje u pregovorima s hrvatskim predstavnicima nisu htjele niti sudjelovati: hrvatski čelnici koriste Dom naroda da bi zaustavili provedbe političkih odluka iza kojih stoji „većina građana”.

Volja „većine građana” je formula demokracije u jednonacionalnoj državi, ali u višenacionalnoj državi je to formula diktature jednog naroda nad drugim. „Većina građana“ u Federaciji su Bošnjaci, kao što su to i u Sarajevu. Kada u „duboko podijeljenom društvu“, kakvo je bez sumnje naše, kažete da je u nekoj općini, županiji ili entitetu nešto politički važno odlučila „većina građana“, onda je to uglavnom politički trijumf jednog naroda nad drugim, jer se u političkim stvarima politički predstavnici dva naroda, a kamoli tri, odavno ne mogu složiti ni oko čega.

Dovoljno je bilo čuti i izjave ostalih prosvjednika pred OHR-om ili pročitati parole na transparentima pa uvidjeti da ideja o vagonima nije pala s neba. Posebice ako se ima u vidu da se nitko od organizatora niti brojnih čelnika političkih stranaka koje su mobilizirali ”građane” na ogorčene prosvjede nije niti osvrnuo a kamoli ogradio od izjave spomenutog prosvjednika. Može se s pravom zaključiti da su „dva vagona” ustvari bila krilatica skupa! Dva vagona za deportaciju onih koji „nama građanima“ ne daju da sami odlučujemo o našoj sudbini, a visoki predstavnik bi da im to i dalje omogući i čak zakonom zajamči!

Kada odbacite princip jednakopravnosti naroda, onda je vaganje i prebrojavanje „njih” i „nas“ glavni sadržaj političkog djelovanja. A kada ovo drugo postane princip, onda je prije svega riječ o procjeni odnosa snaga, a ne o vaganju pravičnosti. U tom smislu je od svih sarajevskih političkih aktera predsjednik SDA jedini dosljedan i iskren. Ustanoviš li prebrojavanjem da je Hrvata premalo da bi se njihova prava kao naroda uvažavala, onda ćeš prebrojavati i koliko je Bošnjaka spremno da silom (puškama, dronovima, robotima) brani političke odluke „većine građana“. Nije onda iznenađujuće da se većina građana Sarajeva pojavila pod ratnim stijegom Armije BiH, jer su im nad glavama lepršale brojne ratne zastave.

Ako sutra visoki predstavnik bude povjerovao da pred njegovim uredom demonstriraju ne samo Bošnjaci nego i Hrvati, onda će ratne zastave njihovih vojski ili biti svezane ili ih uopće neće biti. Kada su u pitanju važna politička pitanja, prosvjedi Sarajlija su uvijek ”događanje jednog naroda” ma šta da piše na njihovim transparentima i ma kakvim zastavama da se okite. Možete li zamisliti prosvjede sedam tisuća Hrvata pred Schmidtovim uredom, ili pak Srba, a koji i jedni i drugi u svoj glavni grad mogu biti jedino „importovani“ kolima, autobusima i/ili vagonima? Možete li zamisliti više od jednog predstavnika manjina na prosvjedima, a za koje se zalažu „građani“? Možete li zamisliti istovjetne susrete u drugim gradovima u kojima su većina drugi narodi? Teško je zamisliti da to ne bi prošlo u velikim međunacionalnim neredima poput nogometnih susreta. Nažalost, u glavnom gradu poziciju većine građana koji prosvjeduju odavno mogu zauzeti samo Bošnjaci, pardon: građani Sarajeva i profiteri manjine./HMS/

guest
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HercegBosnjo
HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Joj ove Sanje. Bila je uhljeb u NVO od strane EU nesto o medjuetnickim dijalozima, prestalo kapati pa presla pod novi pipu – HDZ. A muz joj predaje na fakultetu u islamistickom Sarajevu gdje Sanja nema gdje kupiti ni kilo svinjetine ni nema Djeda Mraza – tako rece ona: https://ba.n1info.com/vijesti/vlaisavljevic-za-rtrs-svinjetina-djeda-mraz-i-rasvjeta-protjerani-iz-sarajeva/

Last edited 7 mjeseci prije by HercegBosnjo
HercegBosnjo
HercegBosnjo
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Centar za dijalog i kulturu 🤣

Kola
Kola
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Da cak ste i Djeda Mraza protjerali. Od Sarajeva, grada rock n rolla, kulture muzike, napravili ste Kabul gdje nema alkohola kupit. A Mumije postale normala.

Svaka vam cast, triba i to znat, svak ide naprid. Vi za 30god, 1500god unazad otisli.

HercegBosnjo
HercegBosnjo
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

Pricas gluposti. Sarajevo je jedini grad u BiH gdje se odrzava LGBT pride. Toliko o Kabulu, Teheranu.
A gdje je to rock danas popularan? Nazalost nigdje.
Danas imas turbo folk, Imperia i tako to.

Kola
Kola
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Nemoj pravdat nešto sto ne možes.

Ni sjena sjenice nije Sarajevo sto je nekad bio. Ni S.

Talibanski grad koji većinom danas svi izbjegavamo, ko šugu. Zalosno ali istinito.

Grad Hrvata, Srba i muslimana je pretvoren u rupu mumija i talibana.

Jos koja godina ni parade necete imat, samo kad ode OHR.

HercegBosnjo
HercegBosnjo
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

Sta sam to pravdao? Sta sam pogresno rekao? Ko od omladine slusa rock? Mozda onaj dio omladine 1% koji ima daske u glavi i osjecaj za kulturu.
Sarajevo je danas x puta razvijenije u odnosu na Jugu, grad jest manje multikulti nazalost zbog rata ali po “etnickoj cistoci” sigurno ne moze preuzeti titulu npr. Banja Luke. A po kulturnim dogadjima je u rangu sa ostalim gradovima – zivot kulture je mrtav, odnosno slabo se radi na tome.

Last edited 7 mjeseci prije by HercegBosnjo
Kola
Kola
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Pravdanje se nije odnosilo samo na rock. Nego na cjelokupnu sliku grada, koji je propa ko nijedan grad u bivšoj jugi.

Sarajevo je bio center za rock, danas je centar za vahbijsko zavijanje. Kabul 2. Neko furanje silom na Kabul. Sami vi taj grad okrecete da izgleda ko Kabul, od izgleda do ostalog.

Tragedija

HercegBosnjo
HercegBosnjo
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

Dobro, ne znam sto ti smetaju pokrivene? Vecina njih su normalne zene naravno da ima onaj dio debi.la ali to nije samo kod nas.
Ali ja nikad nisam cuo da se kod Bosnjaka aka Sarajevo odrzava spomen-dova tamo za nekog debila ili da lijepimo poslanike ili ona harapska slova na oklopna vozila MUPa.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Šta se ti jarane pravdaš Vlasima… U Sarajevu nikad više neće biti krmetine a i alkohol će uskoro nestati skroz iz Sarajeva. Skoro smo ga izbacili još samo na nekim mjestima vlašine mogu da se opijaju.
A i U cijeloj Bosni biće isto ko u Sarajevu. Samo Sabur.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

pravi recepti za EU. samo sabura

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Kako si glup, ma,, r ti je,, m,,, smeće,,

Matrix
Matrix
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Sta trosis ti ?

Odin
Odin
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Sarajevo je meni uvjek drag grad, al ovo današnje i današnji građani, čast izuzetcima, su dva različita svijeta, a to da je razvijenije, bezbeli,,

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

Nažalost u potpunosti se slažem, grad rocka, šege, slobode i druženja je postao rupa gdje strepiš da ne kažeš ili pokažeš nešto “pogrešno”. Gledaš da obaviš to što moraš i da bježiš glavom bez obzira.
Nažalost parada sodomista je postala nekakav politički igrokaz kojim se označava nekakva demokratičnost.

Tmujo
Tmujo
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Znas li i da li si cuo za klasičnu glazbu.

Tmujo
Tmujo
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Voli te se samo mimo nas u toj zajednici. To vam je ostalo jos od turska. Mislim ljubav prema istom

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Phopišam ti se na Sarajevo i na burek s mesom !!!

Diangelo
Diangelo
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

po ovome ti nisi nikad bio u sarajevu, sve sto je napisao koka je tacno. lgbt je sponzor medjunarodna bolesna zajednica i nema nikakve veze sa sarajevskom djamahirijom

sami
sami
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

ima u splitu rock n.rolla neki dan smo vidjeli prodali ljudi 15 karata a srbske cajke vam rokaju u svakoj splitskoj birtiji faco

Kola
Kola
Šta ti kažeš na ovo?  sami
7 mjeseci prije

Ponovo, ne radi se samo o rocku. Nego o cilom gradu.

Naručis cevape nema pive. Kao ne prodaju alkohol. Ono Kabul bi pozavidio.

Prominite ime u Islamabad

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

Na žalost, istinu zboriš 100%. Rayvos je postao sredina u kojoj nema normalnih uvjeta za život.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  sami
7 mjeseci prije

sta ti nisi u turskoj na ljetovanju

Tmujo
Tmujo
Šta ti kažeš na ovo?  Kola
7 mjeseci prije

Vazda je to bilo tako. Gdje fes dodje napretka nema.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Tmujo
7 mjeseci prije

P o s e r e m se u FES !!!

Nikokaoja
Nikokaoja
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Pa zaista ako neko moze biti protiv ovog teksta, onda smo dotakli dno u odnosima u BiH! Mada u ovoj, nazovi, drzavi nista vise ne moze iznenaditi koliko mozemo zaglibiti!

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Ma sada kapa para Kosa u pozadini jer djikanima cetaljima je u interesu Bosna bez HRVATA nije Yugo nego Hugo…tako se gubi 30% vlasnistva 250 000 HRVATA iz GENOCIDNE RS…

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Ona je žena hrabrost !!!

Šime
Šime
Šta ti kažeš na ovo?  HercegBosnjo
7 mjeseci prije

Njoj ne fali svinjetina, ona je Hasanbegovićka. Ćiriličar je plaća da brani Hrvate, zajedno su mužem bivšim Jugoslavom, a sada Ugom. Tko nas brani i zastupa i dobro nam je.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Šime
7 mjeseci prije

Ti si sitni provokator !

Kola
Kola
7 mjeseci prije

Muslimanska politika. Kmekanjem i help mija, dobit drzavu hahahaha Niko je tako na ovom svitu nije dobio pa nece ni oni

Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

Jedan vagon stočni za ovu marvu je dosta. Upakovat ćemo ih fino kao sardine, zatvorit vrata i putuj putuj narodiću granični

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

Dodi do Jara

Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
7 mjeseci prije

Došao, izvršio izviđanje, upisao koordinate
Imaš još vremena da izmoliš krunicu

Mihovil
Mihovil
Šta ti kažeš na ovo?  Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

Hehe..ne dao Bog da se zaroka sa srbima, gdje bi ti?? Opet slovo U na glavu😉 k.o i dida ti..a??

Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
Šta ti kažeš na ovo?  Mihovil
7 mjeseci prije

Dao Bog da se sutra zaroka sa Srbima da im naplatim dug za zadnjih 150 godina.
Moji nisu nosili u na glavi, nosili su petokraku i skidali glave ovima koji su nosili u

Nikokaoja
Nikokaoja
Šta ti kažeš na ovo?  Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

Koji bolan dug od 150 godina! Pa da nije bilo Jugoslavije, u koju su kako god to vama nemoguce izgledalo najvise ulozili suvereniteta Srbi, bi li uopste bilo Bosnjaka (Muslimana)! Znam da je Bosnjacima tesko objasniti da su kralj Aleksandar i Josip Broz dali i nacionalni i politicki identitet i suverenitet Muslimanima!

Joe
Joe
Šta ti kažeš na ovo?  Nikokaoja
7 mjeseci prije

Bosnajcima je bilo zabranjeno da se ozjasnjavaju po nacionalnosti. Moji su prije 74 zaukurzivali ostali jer Nije bilo Bosnjam. Da bilo komunisti popustili i samo dozvolili nacionalnot da bude musliman ne bosnjak da nebi ostali vjetare bilo pod tom grupom. Prije jugoslavjie Bosnjaci su bilo nacija of 9 stiljeca pa dalje.

Zoran
Zoran
Šta ti kažeš na ovo?  Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

Koja kenjaza.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
7 mjeseci prije

Već viđeno, hayvan misli da je neka faca. Rodila bukva.

Nikokaoja
Nikokaoja
Šta ti kažeš na ovo?  Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

Pa dajte vise krenite… Hajde dajte te vagone koje ste spremili… Ne prizivam zlo, ali ako mislite da cete tako dobiti muslimanij varate se!

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  Nikokaoja
7 mjeseci prije

A što vas okreće ovaj ćirilo..
Čovjek koji je nosio transparent je mislio na ono što se zove HNS,…NE TREBA NI DVA VAGONA,..OVA SANJA KOSOVSKA DEVOJKA SAMA TREBA POLA VAGONA A POLA YUGO DA SE PARKIRA…TREBA IPAK TRI VAGONA..ZA KOSOVSKA VNAGO

franjo zlatousti
franjo zlatousti
Šta ti kažeš na ovo?  Pravac Vrda-Goranci-Polog i Jare spaliti
7 mjeseci prije

islam je u bosniu pristigao s osmanlijama . s osmanlijama ga je iz bosnie trebalo ispratiti . danas bismo imali “bronhi bosniu” (lakše se diše). 😛

ZGEMBO RODAKVA
ZGEMBO RODAKVA
7 mjeseci prije

Mislio je na putnicke vagone, imaju klimu, wi fi, mogu svi na more preko vikenda.

Sred. Bosna
Sred. Bosna
7 mjeseci prije

“Volja „većine građana” je formula demokracije u jednonacionalnoj državi, ali u višenacionalnoj državi je to formula diktature jednog naroda nad drugim”
Kao iz Evanđelja.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Sred. Bosna
7 mjeseci prije

To je vrh , slažem se .

Mujguri 93.
Mujguri 93.
7 mjeseci prije

Ma taman da je dva vagona Hrvata u BIH, Hrvati kao najstariji autohtoni narod u BiH ne mogu i neće biti nacionalna manjina u BiH. Pogotovo ne mogu biti nacionalna manjina u nacionalnoj državi Bošnjaka, jer niti postoje Bošnjaci kao narod, a niti postoji nacionalna država Bošnjaka. To što su se muslimani, nekadašnji Turci (kako su se nazivali preko 400 godina), samoprozvali nekakvim tzv. bošnjacima u nacionalnom smislu, 93. godine, to nikoga na ništa ne bi trebalo obavezivati, niti tu samovolju treba priznavati. Čak što više treba pokrenuti tužbu pred međunarodnim sudom i osporiti im pravo korištenja arhaičnog regionalnog imena Bošnjak, jer ne pripada samo njima, a koji tim imenom svojataju “Bosnu” (pod kojom podrazumijevaju i Hercegovinu).

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
7 mjeseci prije

E ti navro radoica ko havla u dzehenem sve jedno te isto…COJK JE mislio na HNS…a mogao komotno reći 3 VAGONA…treći po pola ova mu.s.li.manka pola a u drugoj YUGO….samo JE djikanima č,et.aljima interes Bosna bez HRVATA…tako predratnih HRVATA u genocidnu tvorevinu nestaje 250 000 ili 30% ….on DA JE to Rvacka do zagreb.hdz…

Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
7 mjeseci prije

U BiH ne postoje nikakvi hrvati nego Bosnjaci katolici.
Tako pise na njihovoj katedrali.
Kasnije izmislili da su hrvati.

Muhamed nosilac eksplozivnog prsluka
Muhamed nosilac eksplozivnog prsluka
Šta ti kažeš na ovo?  Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
7 mjeseci prije

U protektoratu nema nikakvih Bošnjaka ima samo Srba i Hrvata i nekakva vjerska nakupina otpad od Turaka.

New Turac
New Turac
Šta ti kažeš na ovo?  Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
7 mjeseci prije

ne postoje Bošnjaci uopće već Hrvati, Srbi i Novoturci

Last edited 7 mjeseci prije by New Turac
nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
7 mjeseci prije

Ne postoji ni BiH , maaajkkuu ti osmalijsko-genocidnu hebem , IŠLJAM ti hebem u arapsko ime te hebem !!!

Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
Ante iz Mostara,nositelj europskih vrijednosti
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
7 mjeseci prije

Bosnjace katolice,sto se toliko palis?🤣🤣

23dsx
23dsx
7 mjeseci prije

Ma dobro, gdje se to čula ta čuvena rečenica o vagonima???
Kako se zove taj lik ima li taj internet na kojemu se više ništa ne može sakriti pa ni ime i prezime tog Gebelsa..

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  23dsx
7 mjeseci prije

Ma žena je KOS OVSKA DIVOJKA ,KA ĆIRILO.

Izmetbegović
Izmetbegović
7 mjeseci prije

Muslimani-po,turic,e odbranili 17% na kraju rata, jedan kršćanin vrijedi 5000 kom po,tur,ica.. ČINJENICA😁

filozof
filozof
7 mjeseci prije

Šta jUgoslav kaže na ovo?

Uso talyban
Uso talyban
Šta ti kažeš na ovo?  filozof
7 mjeseci prije

Traži pola vagona za doyebnike

mrnsjjjjj
mrnsjjjjj
7 mjeseci prije

Pisala Sanja da u Sarajevu nema Djeda Mraza – pa kad su je upozorili da ima – samo je trebalo kamermanu RTRS-a reći da okrene kameru za 180 i uhvati prizor božićnog sajma sa jelkama dedama mrazovima pahuljicama itd. – vadila se da je to hiperbola i da to nisu “pravi Djeda Mrazovi”.

Eto hiperbola je 2 vagona, stane vas u 5 minimalno, ali nisu to pravi, nego oni dječji, izletnički. Jel valja sad, Sanja?

Neki smiješni latini
Neki smiješni latini
Šta ti kažeš na ovo?  mrnsjjjjj
7 mjeseci prije

Sarajlije treba samo da pljunu u facu ovu vlahisavljevićku gdje god je sretnu pa nek troši uzepejske pare na šminku

Last edited 7 mjeseci prije by Neki smiješni latini
Zoran
Zoran
Šta ti kažeš na ovo?  Neki smiješni latini
7 mjeseci prije

Vidis prika,ja sam humaniji,tvoje hanumice treba taslaciti.Dobrovoljno,naravno.

Izmetbegović
Izmetbegović
7 mjeseci prije

Glad je već tu, raseljavanje po,turi,ca potvrđuje upisi studenata u sarajlabadu koji fali i ove godine oko 3500 a to već dugo traje, raseljavanje je u punom zamahu, za 5-10 god po,turi,ce bit ćete manji od makova zrna.. 😁

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

švercerbosnom kamenjari hrle da im dablin novi stolni bude

nik
nik
7 mjeseci prije

Za sve je kriv Milanović.