Published On: Pon, sij 17th, 2022

Par crtica o metaforama, hiperbolama i lažima

Ovih dana sam pročitala mnogobrojne tekstove na sarajevskim portalima o mojim lažima. Osim što sam proglašena lažovom čitala sam i brojne uvrede, prostačke dosjetke i naravno o tomu kako sam plaćena da lažem. No, dobro. Pitam se hoće li ikada medijsko Sarajevo naučiti prvi i temeljeni postulat novinarstva: odgovoriti argumentom na argument a ne uvredama, omalovažavanjem, etiketiranjem i huškanjem.

Piše: Sanja Vlaisavljević l Poskok.info

Hoće li medijsko Sarajevo ikada naučiti razliku između kritike pojave i vrijeđanja osobe koja iznosi kritički stav?

„Komentar Sanje Vlaisavljević za RTRS, u kojem je iznijela niz laži na račun bh. prijestonice i njenih stanovnika, kazavši da u multietničko Sarajevo vjeruju samo još “stanovnici Republike Sarajevo”, kao i da je to grad iz kojeg su “protjerani Djeda Mraz, svinjetina i ukrasna rasvjeta”…Vlaisavljević, koja za sebe voli reći da je intelektualac, kaže kako njena izjava predstavlja metaforu i hiperbolu. Međutim, izgleda da sama ne voli kada neko koristi slične stilske figure na njen račun.“

Hoće li urednica portala na kojemu je ovaj tekst objavljen ikada naučiti, a pred kraj je novinarske karijere, da su pojava i čovjek dvije bitno različite stvari? Da javno izgovoriti, makar i najveću, tendencioznu laž, recimo, kako nema svinjetine u Sarajevu, nije isto što i napisati „Sanja je fašista“? Zbog „etiketa“ koje se javno prišivaju ljude fizički napadaju i ubijaju, a o kritičkim stavovima civilizirani svijet raspravlja, vodi debate.

Hoće li medijsko Sarajevo ikada naučiti poštovati dostojanstvo neistomišljenika nastanjenih u Sarajevu ili će im prijetiti protjerivanjem?

Hoće li ikada odgovor na kritiku biti išta drugo osim kopanje po privatnosti onoga koji kritizira, osim „istraživačkog“ novinarstva koje se temelji na kavanskim ćaskanjima, na rekla-kazala o osobi koja je iznijela svoj stav? Ili je možda ipak krajnje vrijeme da se počne “ulaziti u meritum”, usprkos strahu od argumentirane rasprave i „gadljivosti“ prema osobi koja nešto stalno govori o kulturi dijaloga u idiličnom multietničkom Sarajevu? Treba samo čuti „veterana bh. (dakako: ratnog) novinarstva“ i vidjeti mjeru koju on postavlja u raspravi s „neprijateljem“. Ne bi on „ulazio u meritum“, ali bi vrijeđao, obezvređivao i ponižavao. A da, ipak, malo konačno počnemo ulaziti u meritum? Treba malo više napora za to, ali vrijedi pokušati.

Tko brani a tko napada glavni grad BiH?

Hoće li ijedan prigovor gradskim vlastima ili medijima završiti bez pokretanja linča? Ovih dana se nedvojbeno pokazalo da kritika, koju u sarajevskim medijima nazivaju „laž“, ipak ne smije biti izgovorena. Čak se i medijima koji su mi omogućili da kažem nešto u svoju obranu prigovara da mi to nisu smjeli dopustiti, jer takvi poput mene truju javni prostor. Što bi značilo prihvatiti ovakav prigovor kao valjan i utemeljen? To bi značilo dati apsolutnu vlast i neupitan legitimitet onim koji bi bili zaduženi za ideološku kontrolu javnog prostora. Činjenica je da je takva kontrola već na djelu i da je mnogo medijskih instanci već odavno zaduženo da je obavlja.

Oni koji mi podmeću da vrijeđam stanovnike Sarajeva svojim kritičkim opaskama o gradu, zapravo, isključuju time činjenicu da Sarajevo nije tek grad onih koji u njemu stanuju nego i glavni grad BiH, što znači grad svih građana ove zemlje. U tome je najbitnija razlika između Sarajeva i svih drugih gradova. Uostalom, u tomu je najveća razlika između moje percepcije Sarajeva i onih koji me napadaju. Oni koji brane glavni grad od svake kritike ”izvana” i na koju gledaju kao na pljuvanje njihovog ”stambenog prostora”, ne mogu da shvate bitnu predstavničku funkciju grada: ako ovo nije grad svih građana države, onda to nije glavni grad. Hrvati i Srbi koji ne stanuju u Sarajevu a kritiziraju pojave u glavnom gradu, poput skrnavljenja nadgrobnih spomenika ili podizanja spomen ploče na Kazanima, nisu ”stranci” i ”neprijatelji” koji na nedopustiv način napadaju grad, nego sugrađani koji time pokazuju da još nešto drže do činjenice da je to glavni grad BiH. Nema tu crte preko koje se ne smije preći, a koju kritizeri moje riječi uporno postavljaju. Ne može se Sarajevo braniti od prigovora onih koji u njemu ne stanuju kao što stanovnici jednog sela brane čast i ugled svoga sela od onih iz drugog sela. Treba li to još da pojasnim? Glavni grad jedne zemlje funkcionira na simboličan način poput svakog ”predstavničkog doma”, recimo parlamenta: ono što se u njemu događa stvar je ne samo onih koji u njemu sjede (”stanuju”) nego svih onih koje ti predstavnici predstavljaju.

S time je u svezi i pitanje etničkih manjina u glavnom gradu. Još manje bi se njihovi pripadnici smjeli tretirati kao ”stanci”, a pogotovo ne kao ”neprijatelji”. Što je s njihovom kritikom negativnih pojava u svome gradu? Zašto se gotovo nitko od njih ne usuđuje kritizirati gradske moćnike? Zašto ugled, zavidan materijalni status i neograničenu propusnicu za javni prostor imaju samo oni koji imaju puna usta hvale za stanje u Gradu? Zašto oni koji se ipak odvaže na kritiku, gotovo istog časa nestaju iz javnog prostora? Zašto im se odmah spočitava da ”pljuju na ono što im je Sarajevo dalo”? Zašto se više javno ne obznani tko to i na koji način danas ima pravo da govori u ime Sarajeva koje je navodno ”milostivo i velikodušno” prema onima ”koji su ostali u Gradu, a bilo bi bolje da su otišli”? Zašto se odmah pokreče nemilosrdna hajka prema sugrađanima koji ”nisu zahvalni” (što ih većina uopće još trpi?!) i zašto takva hajka ima obilježja najcrnjeg šovinizma (spram kojeg ugledne ličnosti Grada ostaju potpuno ravnodušne)?

Ima li ipak razlike u ”stilskim figurama”?

Hoće li medijsko Sarajevo napokon naučiti da se ne zaklanja iza mišljenja „Sarajlija“, „građana“, „vjere“….?

Hoće li medijsko Sarajevo naučiti da se stilske figure o nekim općenitim pojavama ne mogu usporediti sa “stilskim figurama” koje označavaju smrt i progon osobe?
Hoće li medijsko Sarajevo naučiti da proglašavanje nekoga fašistom i širiteljem mržnje prema nekoj vjeri i naciji ne znači obračun sa neistomišljenikom nego izravno raspirivanje mržnje i stavljanje mete na čelo osobi koja se tako etiketira? Reče autor (dakako bez potpisa, sa fantomom na glavi) da „Vlaisavljević ne podnosi stilske figure na svoj račun“. Zamislimo samo jedan ozbiljan svjetski medij kojemu je ova rečenica argument protiv nečijeg (potpisanog) javno izrečenog stava.

I konačno, evo prihvatit ću sve tvrdnje da sam lažov. Dapače, evo izjavljujem: ja sam lažov koji je izrekao tri neistine o Sarajevu i to na „neprijateljskoj“ teritoriji. Na RTRS. Na HMS, Poskok.info, Dnevnik.ba. Bild.ba. TV HB itd. Dakle, na svakoj teritoriji koja izlazi iz okvira glavnog grada. No, da se ipak malo zadržimo na mojim javno izrečenim lažima.

Ima djeda Mraza, nema djeda Mraza (što je istina a što laž?)

Djed Mraz nije svediv na ime, na oznaku pojedinca koji igra njegovu ulogu, a pogotovu ne na neku lutku iz izloga. Djed Mraz uistinu postoji u nekoj sredini samo kao glavni akter jedne scene darivanja, rituala dodjele paketića maloj djeci koja još žive u svijetu čarolija. Djed Mraz je lik iz bajke i samo tamo ima svoje mjesto, ulogu i značenje. On ne postoji niti može postojati na nekom realnom mjestu, pa niti u Sarajevu, izuzev da mu to realno mjesto ustupi malo prostora i malo vremena za njegovu bajku. Djed Mraz nije tek pojava na koju možete uprijeti prstom na ulici, pokazati da tamo ima neki glumac koji je obukao prepoznatljiv kostim, nego je to ime za scenu darivanja, dakle za čitavi jednu alegoriju. Oni pak koji su me uvjeravali da na ulicama i u izlozima Sarajeva ima Djedica činili su to kao da mi pokazuju nekog glumca koji se nakratko išetao s kazališne scene na ulicu, među običan svijet, u kostimu predstave koja se tamo igra. I? Time dokazali kako lažem da nema Djed Mraza u glavnom gradu BiH.

Potkrijepiti tvrdnju da ima Djedova Mrazova u Sarajevu pretpostavljalo je svjedočiti o nekom značajnom broju davanja paketića u predškolskim ustanovama i na priredbama, ali se u takvo darivanje računa samo ono čiji je glavni akter, darovatelj, Djed Mraz. Slika djece s paketićima u rukama to ne dokazuje, a još manje kostimirani glumac koji nešto priča pred šestoro ukočene djece u glavnoj pješačkoj zoni Grada. Za postojanje lika iz bajke je potrebno da mala djeca pred spavanje slušaju priče o njegovim čudnovatim moćima i velikim pustolovinama. Da danima maštaju i noću sanjaju o njegovu dolasku, da mu pišu pisma i ostavljaju poruke sa svojim željama. Stoga je važniji dokaz o prisustvu Djeda Mraza u glavnom gradu stanje sa slikovnicama i bajkama u knjižarama, stanje s lektirom, televizijski programi za djecu i pričanjem priča u vrtićima, itd. (Ma ne, zamislite da se još i o knjižarama glavnog grada otvori priča…) Da bi mit postojao, mit se mora živjeti, pa tako i mit u dječjim glavama. No, pitanje je ima li još prostora za takav mit pored svih ideoloških mitova.

Ima svinjetine, nema svinjetine (što je istina a što laž?)

Ispalo je veliko iznenađenje, čak i za ”one koji se razumiju u metafore”, da je riječ o metafori! A o čemu drugom se uopće moglo raditi? O ispitivanju konzumacije mesa u glavnom gradu? O stanju na tržištu? O mogućoj krizi u prehrambenoj industriji? O poremećenom odnosu potražnje i potrošnje? Odgovor koji sam dobila od onih koji su me proglasili lažljivicom jeste da ima svinjetine – u vakuumskom pakiranju i ovitku, a možda i nešto žive vage na tezgi u nekoj tržnici – ali da je ”mala potražnja”. A ovo ”mala potražnja”, to nije metafora? To je valjda nalaz tržišne inspekcije, agenata kupoprodaje? Pa upravo sam to i ja tvrdila: ima svinjetine, ali je ”mala potražnja”. Ima Djedova Mrazova, ali je ”mala potražnja”. Ima svjetlucavih novogodišnjih ukrasa, ali slabo svijetle, više ”škilje”. Čak je i jedan moj ugledni sugovornik izjavio da je ”novogodišnja rasvjeta mizerna”. Kada je nečeg malo, premalo, a nije ti drago, jer ti je stalo do grada u kojem živiš, onda malo pređe u nimalo, metafora začas pređe u hiperbolu. Ali da nisam bila u pravu ili da je sve bilo stvar puke retorike, zar bi ovolika hajka bila podignuta zbog jedne rečenice?! Zar bi se odvagivali kilogrami tog mesa kroz rečenice glavnih kritizera moga javnog izrečenog stava? Što je značila polemička tvrdnja ravnatelja Narodnog pozorišta u Sarajevu, izrečena na temelju njegovog međunarodnog prehrambenog iskustva, da u svakoj europskoj metropoli na svakom ćošku ima halal-dućan, ako ne upravo ono što sam prigovorila Sarajevu da mu nedostaje? Hoćemo li to nazvati ”prehrambena širokogrudnost metropole”? Što iz toga treba zaključiti? Samo to da je ”mala potražnja”? Ali to nije odgovor i to odbijaju da shvate oni koji su se angažirali u graji moga linča. ”Mala potražnja” je važan simptom stanja u glavnom gradu, izvjesnog nedostatka koji je najmanje stvar konzumacije tabuiziranog mesa.

Lažljivica je ona koja laže (što je istina a što laž?)

Kada sam ustvrdila da su Djedovi Mrazovi i svinjetina ”protjerani” (opet metafora!) iz Sarajeva, moji razjareni progonitelji tvrde da sam izrekla neistine. A to su ”neistine” zato što su to provjerljive tvrdnje: ima Djedova Mrazova i ima svinjetine (samo malo ili možda čak i nedovoljno). Ako nečeg ima, ne možeš tvrditi da ga nema. Inače lažeš.

Ali, treba znati da neistinita ili pogrešna tvrdnja nije isto što i laž. Netko može tvrditi da ima previše i Djedova Mrazova i svinjetine u glavnom gradu, a netko drugi da ih nimalo nema, a da niti jedna niti druga tvrdnja ne budu laž. Da bi neka tvrdnja bila laž potrebno je da onaj tko je izgovara ima namjeru da drugoga obmane i da to čini sa sviješću da ne govori istinu. Tako je za svu kasniju povijest sv. Augustin definirao laž. Što će reći da netko može govoriti istinitu tvrdnju a da laže ili da može govoriti neistinitu tvrdnju a da ne laže. Namjera o obmani drugoga je glavni kriterij. Prema tome, ako mi se pripisuje namjera da lažem i obmanjujem, onda nijedna moja kritika društvenih pojava u Sarajevu nikako ne može biti shvaćena kao dobronamjeran čin. Štoviše, da govorim samu istinu i ništa drugo doli istinu, opet ću biti lažljivica. Jer su branitelji, uglavnom ilegalci, grada Sarajeva ustanovili da su moje namjere neprijateljske i to je za njih nedvojbeno. Nije mi ostavljana mogućnost niti da se ”perem” jer i tada će to biti u nekoj skrivenoj namjeri da naudim svojim sugrađanima. Hajde da i to pokušam. Eto sve sam lagala što sam rekla: i za Mrazove i za svinjetinu i za rasvjetu. Sve je to bila laž i ništa drugo nego laž! U medijima koji su me nedavno isljeđivali upravo se takvo priznanje tražilo od mene. I što bi bilo da sam ga izrekla? Kada tvrdim da lažem, govorim li istinu ili lažem? Za svoje progonitelje uvijek lažem, što će reći da makar sada govorim istinu: da lažem kada tvrdim da lažem. Staro je pitanje: Je li lažov kad kaže da laže, laže ili govori istinu?

Treba imati hrabrosti i velikog strpljenja pa se suočiti sa svim optuženičkim klupama na koje me neprestano razni tužitelji pozivaju. Međutim, kada mi se ipak da prilika da javno odgovaram na optužbe, to ne može biti predstavljeno kao „okupiranje televizijskog studija“, o kojemu uz mizogne tvrdnje govori novinski urednik koji očito još vjeruje da je na ratnom zadatku i da javno mnijenje u kojem on figurira kao ”veteran (ratnog) novinarstva” treba biti obranjeno od ”strane okupacije”. Javni prostor je nešto što se niti oslobađa niti okupira u liberalnoj demokraciji. Ali ovakve izjave mogu pouzdano svjedočiti da je za mnoge javni prostor ”teritorija” koju su zaposjele ”naše snage” u borbi s ”njihovim snagama”.

I konačno: čak i da lažem imam pravo na javnu riječ a odgovoriti mi se može samo istinom ili nekom drugom laži, ulazeći u meritum stvari, a ne u moju privatnost i ne tako da me se vrijeđa i omalovažava.

guest
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Manda
Manda
1 godina prije

Jadna si ti Hasanbegovićko. Onaj tvoj Jugoslav i ti stavili se u službu jugoslavena, ćriličara, a danas prvog u Hrvata Dragančeta i druga mu Milorada. Sramota je toliko nisko pasti!

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Manda
1 godina prije

Mrs kobilo

Last edited 1 godina prije by Phoenix
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

Pa ništa nije slagala Šta pjeniš.
Demantuj je ako možeš .
Samo znate p.lj u v.a.ti ako nije onako kako ste zamislili

Stubica
Stubica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Naravno da nije. Samo istinu govori.

Idealista
Idealista
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

SANJICE,

LIJEPO JE TO STO POKUSAVAS ALI
KAD TAD CES ZAKLJUCITI DA JE BIH NEMOGUCA ZEMLJA A DA SU MUSLIMANI SA RAZLOGOM BEZNADEZNI.

DO BOLA BEZNADEZNI.

GDE POCINJE BOSNA PRESTAJE PAMET.

Bedem za isil-gamad
Bedem za isil-gamad
Šta ti kažeš na ovo?  Idealista
1 godina prije

Prestaje sva logika!
bihnebih,dno dna!
Merhametli,i to pravo,ba,ahahahahahah
Multikulti sa sandzama,istocnobosansko brdskim,afroazijatima i arapskom gamadi!
Hrak pljuc,pfuj !

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Pa njeno pisanje je definicija pojma: Pljuvanje

Stubica
Stubica
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

Eeh da je više ovakvih pametnih žena u sarajstanu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

M.AMA ti je prasica maj.mune ISILOVSKI

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

Nije potrebno..zna se da se kobila smiruje dobrim konjem…traži doje…bhnika

Carlos
Carlos
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Šačire idiote!

Stubica
Stubica
Šta ti kažeš na ovo?  Manda
1 godina prije

A šo jarane? Nisko pala šo istinu piše?

Anonimac
Anonimac
1 godina prije
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

CROATS Shit over Bosnian flag . I LOVE IZRAEL flag

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Gazije uvijek gazile genocidase…a vama srbima i Rvatima genocidasima i nad jevrejima zao

drZlikovac
drZlikovac
1 godina prije

Kriva…vidi koliki tekst napisala u svoju obranu,jasan znak krivice.😀

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Ti zlikovac niti smrdiš niti mirišeš,a takvu su ti ljudi najgori .Uvijek spremni na sve i svašta .Svakoj se strani lako prilagode😀

Stubica
Stubica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Zlikovac je mošnjački ghovnar, koji nama zamazuje oči.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Stubica
1 godina prije

Možda sam serb…mogu li biti serb😀

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

To neJma teJorije

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Cetalj…aj me ti usvoji,vidiš da sam ko siroče…pivat ću kralju ko slavuj?😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Ili grdelin…on još lipše piva..😀

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Hehehehe, aj’!
Da uzvratim za Jurino usvajanje srpčeta.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Vidiš…zna sam da na tebe mogu računati..😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Cetalj…ti si mi zadnja nada?😀
Ako nećeš pitat ću šaćira…nema ga večeras..😀

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Od Listice od Listice pa do SREBRENICE biće straže biće straže Kraljevica Blaže

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Dabogda😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Vidiš ti moj Šaćir… a i u realnom životu mi ovako.😀
Di god dođem muslimani me vole..ne moram ni pričati o politici , nekako osjete …
Uvik mi čuvaju leđa..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Stari Ba.lija si ti

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  Stubica
1 godina prije

Zlikovac je sto mu i sam nadimak kaze pravi zlikovac i jos je doktorirao na tome, poput kameleona moze biti sta hoce, prodaje nam ovdje fore i fazone.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Pročita jednu rečenicu…kriva!😀

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Mora jer zivi u Kandaharu sm.radeISILOV-ski

Stubica
Stubica
1 godina prije

Što se mošnjačka ghrađanska dhemokratija okomila na ovu Sanju, a ona je u svemu u pravu.

kmee
kmee
1 godina prije

Sve sto je rekla je istina, svjedocanstvo iz prve ruke, jedino u cemu je problem je cinjenica sto se fokusirala odnosno sto je spomenula samo te tri stvari.
Rajvosa vec duze vrijeme nije sto je nekad bio i tu se zavrsava sva prica a tko ne vidi jednostavno ne zeli niti da vidi pa tu pomoci nema, poput redoslijeda tretmana tijela od sapun do parfema, s logikom i rezonovanjem smo svakako na Vi pa i kad se pravimo Englezi.

drZlikovac
drZlikovac
1 godina prije

Dida Mraza bi i ja potira…to nije u katoličkoj kulturi , i noć vištica..i dan žena ..dan antifašista , …i još štošta..😀

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

A gdje je demokracija, postivanja razlicitosti i prava na izbor kao temelj ustrojstva nase jedine nam domovine bih?
Ode ti daleko, sta bi onda dao kad bi sve uzeo, sta je s knjigama, bi li njih popalio i zabranio pa da vidim gdje te mogu svrstati.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
1 godina prije

Ka da ti čitaš…sve si naučio slušajući gusle..😀

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Ja u seheru neznam sta bi to mogle biti gusle, moze pojasnjenje sto se od gusala moze nauciti poznavatelju te vjestine ucenja, jel imas disertaciju ili ne jebg i td.?

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
1 godina prije

Pivat…moš naučit pivat 😝

kmee
kmee
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Pisi knjizevno doktore, kakav je to jezik, cuj pivat, odakle si ti sljegao moj akademski gradanine, da nisi s nekog brda gdje ste prenosili informacije i komunicirali s jedne cuke na druge guslanjem ili ti ga pivanjem kako rece.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
1 godina prije

Govorim ikavicom,hrvatskim jezikom gospon Lektor ,ako ne razumiš uzmi si Google prevoditelja 😝

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  kmee
1 godina prije

Pivaju BOSNJE muslimani i katolici a kmetovi pevaju

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Mozeš pivat i uz gluho glamocko

more1965
more1965
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Barba Mujo nisam nza da govoris H.ikavicu?

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

Barba more…ni Ti me nećeš?😀

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  more1965
1 godina prije

“Zar i ti sine Brute?” 😀

Četnik
Četnik
1 godina prije

Raja, ova žena je heroina. Trebate se ponositi njom.

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Ćale…ja to ne mogu..😀

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Kako ne možeš!?
Nađi joj jednu grešku, osim standardnog drvlja i kamenja please 🙂

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Plačipiccka…reka si jednu..😀

Četnik
Četnik
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 godina prije

Aj ne seri

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Četnik
1 godina prije

Metafora😀😀

Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
1 godina prije

Sarajevski islamisti i pjesničke slobode 🙁 – i Vama svašta pada na pamet ?!

POUČAK: Šerijat ne poznaje parabole, hiperbole, metafore i ine stilske figure – ŠERIJAT POZNAJE I PRIZNAJE JEDINO KAMENOVANJE 😉 !

Pa, bujrum, tko voli nek izvoli 🙁 …

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
1 godina prije

Ja wohl Herr Haso…😝

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Elitna Kladionica "Džennetski Zgoditak" by Haso!
1 godina prije

Njoj fali samo tvrd ko kamen…ma kakav jugo

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

davno je jedan rekao dajte mi medije i pokoriti cu cijeli svijet….zato…

Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Jako uspješna dogurala znači do poskoka..

Erik - II Gimnazija
Erik - II Gimnazija
1 godina prije

“Hoće li urednica portala na kojemu je ovaj tekst objavljen ikada naučiti, a pred kraj je novinarske karijere, da su pojava i čovjek dvije bitno različite stvari?” Pitanje za Sanju: Rekoste li vi, Sanja, Senadu H. u emisiji da je budala, i zatim rekoste, da je to, naravno, hiperbola. Naravno, ocekujemo da tako, retoricki britko, napisete clanak o polozaju Hrvata u Banjaluci. Moze i u metaforama. (Znam da cete reci da se Sarajevo samo sebi referenca i da ga ne cini boljim sto je negde drugo losije; slazem se.) Ako je Banjaluka tezak zadatak, moze i Visegrad kada izadju clanovi KUD, koji sebe zovu cetnici i pjevaju o klanju i krvavoj Drini. Mozda je i to metafora. Ili pak nije… Lp od vaseg ucenika.

Mujaga
Mujaga
1 godina prije

U vasoj prestonici Zagrebu na drzavnoj televiziji gostovao Emir Hadzihafizbegovic!!!
Treba li koji komentar dalje