Suzuki piše crnom bratu

Dragi crni brate u još crnjem gradu Splitu! Pročita sam u novinama kakva te je nepravda snašla. Piše da su te izbacili iz škole i da te oće otrat iz grada. To je strašno, ali triba i nji razumit.

_____________piše: Suzuki

Po cilo lito peku se u suncu da ti barem malo sliče. Kupuju kreme, plaćaju solarije i ni blizu. A kad god tebe pogledaju vide koliko su blijedi.

Nego, dragi brate, dođi ti u Hercegovinu. Nas su Splićani, Zagrepčani i ostali naši susjedi i braća toliko ocrnili, da smo svi crnji od tebe. Osim toga, u Hercegovci vole strance, posebno ako su drugačije boje kože. Njima je to smišno i simpatično. Crni košarkaši već godinama igraju u Hercegovini. Kad je prvi doša u Široki, jedna baka ga je pozdravila „Valjen Isus đavle“, ali domalo su bili najdraži gosti po kućama.

Mene su vako žuta u Grudama izabrali za predsjednika razredne zajednice, a zamalo su me htjeli kandidirati i za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ne znam znaš li, Bosna je siromašna pokrajina sjeverno od Hercegovine i trenutno smo u zajedničkoj državi. Možda i ti postaneš neka važna politička faca, ako te izvuku. Nemoj se čuditi, ovdje više nema izbora i kampanja ko do sada. Bit će izvlačenje. Svi smo kandidati i koga izvuku bit će zastupnik ili ministar. Naš susjed Stipan kaže da je tako bolje, „jerbo more bar trefit dobra vlast, ovako nema šanse“.

Požuri tamni brate, nigdje svjetlije budućnosti. Ne sekiraj se radi škole! Možeš sa mnom završiti osnovnu, srednju možeš negdje polagati, a ovih dana se otvara fakultet u auto praonici na Privalju. To ti nije daleko, operu tio auto i ispišu diplomu. Za dan si inženjer marketinga, senior menager, ili kakav  komunikolog i još s čistim autom. Ako si malo ambiciozniji trkneš do Mostara i završiš novinarstvo.

Vjeruj mi, ovo je sveta zemlja, a ti si ovdje već popularan. Samo, čim dođeš, odmah daj izjavu za novine i reci da si za treći entitet. Nema veze što ne znaš što je to, ne znaju ni drugi pa tako govore i dobiju Večernjakov pečat, te budu na televiziji. Ako ti je malo pečat, ti onda reci da si za građansku Bosnu i dobit ćeš šestoaprilsku nagradu Sarajeva i titulu antifašiste. To ti more valjat ako ćeš u višu politiku, ili u kakvu nevladinu organizaciju. Možeš napisat roman ili snimit kakav film, samo nek je tužan, garant ti je međunarodna nagrada. Sarajevo ti je inače čaršija u Bosni gdje peku ćevape i suču pitu. Kaže Stipan da im je „sukanje glavno zanimanje i da od njeg žive“. To baš ne razumijem, ali nema veze pita je dobra.

Dragi crni brate, željno te iščekujemo u Grudama, gdje nije bitno kakve si boje kože. Važno je da nisi iz Širokog, ali to je opet druga priča, vidit ćeš kad dođeš. Pozdrav i javi se što prije.

poskok.info

more recommended stories