Srijeda, 17 srpnja, 2024

SUD VRATIO NA POČETAK SUĐENJA JOSIPU MARIĆU Sudionici rata sumnjaju da iza svega stoje pripadnici bivše bošnjačke tajne službe AID

Must Read

Nakon što je u ljeto prošle godine optužbi za ratne zločine pravomoćno oslobodio Miroslava Škoru i Dalibora Miloša, bivše pripadnike HVO-a iz Kiseljaka, Vrhovni sud Federacije BiH presudom od 18. veljače ove godine upućuje na još jedan propust u procesuiranju pripadnika HVO-a iz Kiseljaka, piše Večernji list BiH.

Ovog puta, odlukom Vrhovnog suda, predmet Josipa Marića, umirovljenog policajca i djelatnika službi sigurnosti, vraća se na postupanje prvostupanjskom Županijskom sudu u Novom Travniku zbog povreda u postupku.

Podređen položaj

Županijski sud u Novom Travniku Marića je u ljeto prošle godine nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva oslobodivši ga u istom postupku krivnje za zločine protiv zarobljenika bošnjačke nacionalnosti. Presudom Županijskog suda u Novom Travniku Marić je proglašen krivim da je u ljeto 1993. godine sudjelovao u protjerivanju Bošnjaka iz Kiseljaka, naselja Gromljak i Han Ploča te psihičkom i fizičkom zlostavljanju, kao i za prisvajanje imovine.

Sud je zaključio kako je Marić istjerivao civile iz kuća, pritom ih udarajući, kao i da je prisvojio sedam kila kave, antenu i poljoprivredne proizvode, što ovu presudu čini tragikomičnom imajući u vidu broj predmeta ratnih zločina koji nikad nisu procesuirani s jedne strane i vrijednost imovinu za koju je jedan od osuđenih optužen, a koja je barem stotinu puta manja od vrijednosti samog postupka.

Marić je u istom predmetu oslobođen dijela optužbe koji se odnosi na počinjenje ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika, kao i da je zarobio pripadnika Armije BiH Jusufa Muratovića u mjestu Han Ploča kod Kiseljaka.

Razmatrajući presudu Županijskog suda, Vrhovni sud Federacije BiH dolazi do zaključka da je prvostupanjski Sud uskratio obrani izvođenje dokaza te je na taj način učinjena bitna povreda odredbi kaznenog postupka, ali i Europskih konvencija koje optuženima jamče pravedno suđenje kojeg nema bez prava na izvođenje dokaza i jednak tretman Tužiteljstva i obrane. Županijski sud u Novom Travniku dokaze optužbe i Tužiteljstva nije tretirao na jednak način, jasno je navedeno u odluci Vrhovnog suda Federacije BiH.

“Time je prvostupanjski sud obranu stavio u podređen položaj u odnosu na optužbu i na taj način povrijedio pravo optuženog na obranu, odnosno učinio bitne povrede odredbi kaznenog postupka iz članka 312. stavka 1. točke d) Kaznenog zakona Federacije BiH”, stoji, uz ostalo, u odluci Vrhovnog suda Federacija BiH, kojom se suđenje Mariću pred Županijskim sudom u Novom Travniku vraća na početak.

Sumnja na AID

Slučaj Josipa Marića tek je jedan u nizu pokušaja nametanja krivnje pripadnicima HVO-a iz Kiseljaka pod svaku cijenu. Prije Marića, na meti su bili Škoro, Miloš te brojni drugi pripadnici HVO-a. Podsjećamo, Vrhovni sud je, razmatrajući oslobađajuću presudu Županijskog suda u Novom Travniku Škori i Milošu, napravio presedan poručivši kako su dokazi obrane u ovom predmetu potpuno suvišni jer je optužnica toliko labava da se poput kule od karata sama urušila, unatoč činjenicu da su početkom 2014. godine, po nalogu Županijskog tužiteljstva u Travniku, Miroslav Škoro i Dalibor Miloš spektakularno uhićeni, zajedno s braćom Ljubom i Bosiljkom Dilberom, od čijeg se procesuiranja vrlo brzo odustalo.

Pitanje koje svojom odlukom otvara Vrhovni sud Federacije BiH je tko instruira lažne svjedoke i pokušava pod svaku cijenu na optuženičku klupu dovesti što više pripadnika HVO-a iz Kiseljaka?

Sudionici ratnih događanja na ovim prostorima uvjereni su kako iza svih procesa protiv pripadnika HVO-a koji padaju na Sudu stoje pripadnici bivše bošnjačke tajne službe AID danas zaposleni u policiji, ali i drugim institucijama u općini Kiseljak.

Javna je tajna da se u Kiseljaku sastaju redovito, smišljajući kako se pripadnicima HVO-a osvetiti za ostanak Hrvata u Kiseljaku, piše Večernji llist, kao da cijena plaćena s više od 400 života nije dovoljna. Rat nekim drugim sredstvima u Kiseljaku očito i danas traje, a najjače oružje u rukama onih koji se s opstankom Hrvata u Kiseljaku i Lepeničkoj dolini ne mogu pomiriti su lažni i pomno instruirani svjedoci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -