BOŠNJAČKI ENTITET U DVIJE DRŽAVE: Traže prekograničnu regiju Sandžak

BEOGRAD – Inicijatori peticije za konstituiranje prekogranične regije Sandžak poslat će poziv vladama Srbije i Crne Gore za formiranje te regije, pišu “Vijesti”.

Zaim Čelebić, jedan od inicijatora peticije, rekao je da je peticiju potpisalo nekoliko tisuća građana.

“Ako se ima u vidu da nije prethodnio nikakva aktivna kampanja, u Sandžaku postoji iznimno zanimanje za projekt prekogranične regije Sandžak po ugledu na europske regije”, rekao je Čelebić.

On tvrdi da bi prekogranična regija Sandžak doprinijela stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, kroz mješovite industrijske zone i zajedničke projekte.

Čelebić dodaje da bi se tako stvorila pretpostavka za izravne aplikacije prema fondovima EU i tvrdi da je projekt prekogranične regije Sandžak zasnovan na europskim standardima.

“Neosporan je i stajalište EU, koja prekograničnu suradnju postavlja kao primarni zadatak za sve članice i kandidate. Neosporna je i podrška Bruxellesa te ujedno i očekivanja europske administracije da, bez njenog uplitanja, ovakve projekte iznesemo na svojim plećima. Ovih dana ćemo uputiti službenu ponudu na ključne adrese u Beogradu i Podgorici i naglasiti da tražimo pomoć za realizaciju projekta “, zaključio je Čelebić.

Navodna prekogranična regija bi obuhvaćala općine Novi Pazar, Tutin, Nova Varoš, Priboj, Sjenica, Rožaje, Prijepolje, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Plav.

U susjednim  državama, FBIH i Kosovu, sa simpatijama gledaju na ovaj proces, a FTV koja inače mrzi miješanje u unutarnja pitanja BIH ovoj temi posvetit će nekoliko emisija kao i do sada uostalom.

more recommended stories