SLOBODNA KURDSKA DRŽAVA RAĐA SE IZ PEPELA I KRVI: Svijet pozdravlja, u Islamskoj državi proglašeno vanredno stanje, vlada panika…

Borci Islamske države u velikoj su panici i prvi put od proglašenja tzv. kalifata proglasili su izvanredno stanje na svom teritoriju u Siriji te pozvali na mobilizaciju i stanovnike sirijskoga grada Rake, glavnoga grada kalifata.

Iako je u ovoj situaciji teško procijeniti i prerano govoriti je li to početak kraja Islamske države koji je već nekoliko puta bio najavljen, sigurno je da je pretrpjela težak udarac.

Svjedoci tvrde da su borci ISIL-a rasporedili svoje snage te minirali sve prilaze gradu kao i sve strateški važne objekte u gradu.

Paniku unutar ISIL-a stvorilo je prodiranje sirijskih Kurda duboko u njihov teritorij samo tjedan nakon što su Kurdi već oslobodili granični prijelaz Tel Abyad koji je bio važno strateško mjesto i opskrbna ruta ISIL-a iz Turske.

Kurdi, uz potporu američkih zračnih napada i manjih sirijskih pobunjeničkih skupina, uspjeli su zauzeti grad Ain Issi, udaljen samo 50 kilometara sjeverno od Rake, glavnog uporišta ISIL-a, te time došli do njihovih vrata. Također, u velikom naletu kurdski borci iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) zauzeli su bazu Liwa (Brigada) 93 koja je bila u rukama boraca ISIL-a od prošle godine.

Napredovanje Kurda na sjeveru Sirije zabrinjava tursku vladu koja strahuje da bi to moglo potaknuti nemire među turskim Kurdima unatoč tome što sirijski Kurdi tvrde da ne žele vlastitu državu, nego regionalnu autonomiju koju smatraju modelom za rješenje rata u Siriji i drugdje u regiji.

Analitičari vjeruju da Kurdi uz pomoć SAD-a žele u Siriji stvoriti kompaktnu cjelinu koja bi mogla biti jaki adut u rukama Amerikanaca u pritisku na Erdogana i Tursku, ali i sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Da se Kurdi pripremaju za neovisnu državu na teritoriju Sirije vjeruje i vlada u Damasku koja također nije zadovoljna njihovim napredovanjem, no do sada je izbjegavala izravni sukob s njima.

Pobjegao i Jihadi John

Napetosti su nedavno izbile u Kamishliju, sjeveroistočnom gradu podijeljenom između kurdskih i vladinih snaga koje su do sada bile saveznice. Kurdske snage zauzele su nekoliko vladinih položaja prošli tjedan nakon sukoba za koji su kurdski dužnosnici okrivili sirijsku stranu. Sirijski dužnosnici nisu to željeli komentirati, ali sumnjaju da Kurdi imaju separatističke namjere. U međuvremenu, prema američkim obavještajcima, islamski krvnik Muhamed Emwazi, nazvan Jihadi John, pobjegao je iz Sirije u Libiju.