Published On: Čet, pro 31st, 2020

STUDIJA NA 2.000 GRAĐANA: Antitijela na koronavirus u RS-u ima 30 posto stanovništva

Prva faza Studije seroprevalencije SARS-COV-2 na populaciji Republike Srpske do sada je pokazala da 30 posto građana testiranih u ovom entitetu Bosne i Hercegovine ima antitijela na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

U istraživanju je sudjelovalo 2.000 građana, a studiju su proveli Medicinski fakultet u Banjoj Luci i Foči, u suradnji s Institutom za javno zdravstvo RS, uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, a završeno je 90 posto studije. u drugoj polovici siječnja.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je na području pod ingerencijom ovog fakulteta obrađeno 1.370 uzoraka.

“Odaziv građana bio je dobar, ali iz tehničkih razloga i dalje dobivamo uzorke iz nekoliko domova zdravlja”, rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima, dosadašnji podaci pokazuju da je u Banjaluci oko 30 posto ispitanika imalo antitijela, u Prijedoru 40, Prnjavoru 37, Srpcu 35, Laktašima 17 posto …

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da je na osnovu 500 uzoraka zaključeno da je stopa infekcije u regiji Trebinje i Foče 30 posto, u Istočnom Sarajevu i okolnim općinama 50 posto, a u regiji Zvornik između 40 i 50 posto.

“Imat ćemo puno podataka koji se odnose na način zaraze, simptome, sve rezultate dostavljamo Zavodu za javno zdravstvo”, rekao je.

Branislav Zeljković, direktor Zavoda za javno zdravstvo RS, rekao je da će konačni rezultati biti predstavljeni prije početka cijepljenja protiv koronavirusa, a da će istraživanje biti nastavljeno i nakon početka cijepljenja, kada će se pratiti učinkovitost cjepiva.

Istaknuo je da će ova studija olakšati planiranje i provedbu cijepljenja.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zeljković je rekao da je Zavod pripremio plan koji će biti dostavljen Ministarstvu zdravlja i socijalne skrbi RS na cijepljenje. Kazao je da ih je Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo o sredstvima koja će se dodijeliti iz IPA fondova, navodeći da je novac namijenjen UKC RS i logistici.

“Složenost temperaturnih režima cjepiva logistički je problem kada govorimo o raspodjeli i planiranju, pa je potrebno da se regionalni centri osposobe za čuvanje cjepiva, a odatle distribuiraju u domove zdravlja”, rekao je Zeljković.

Dodao je da je cilj da kad stignu cjepiva zaposlenici u domovima zdravlja budu educirani za njihovu primjenu.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x