Published On: Pet, tra 6th, 2012

Studentima glume tramvaj poslužio kao kazalšina scena

Tramvaj parkiran na stajalištu na Skenderiji poslužio je studentima treće godine Akademije dramskih umjetnosti u Sarajevu kao kazališna scena za izvedbu komada “Kad bi ovo bila predstava”, reditelja Aleša Kurta.

Na dan kada Sarajevo obilježava 20. godišnjicu opsade i Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu studenti glume odlučili su uraditi nešto posebno i svom gradu pokloniti predstavu smještenu u krajnje nesvakidašnji prostor – gradski tramvaj.

“Tramvaj je obilježje ovog grada. Osim toga, omogućava nama glumcima direktnu interakciju s publikom”, kaže glumac Amar Čustović za Klix.ba.

Komad studenata glume se bazira na dijelu teksta iz originalne predstave Almira Imširevića ‘”Kad bi ovo bila predstava”, koja je odigrana 1998. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu.

”Ideja je da mi kao građani koji imaju najmanje veze s ratom, ispričamo priču naše generacije, kao naš doživljaj svega što se dešavalo”, pojašnjava Čustović.

Predstava govori o mladiću koji tokom vožnje u tramvaju biva pogođen hicem iz snajpera, a svi putnici imaju svoju viziju tog događaja, koju mladi glumci vješto prenose publici.

U predstavi igraju studenti treće godine ASU: Davor Golubović, Davor Sabo, Sanjin Arnautović, Alisa Čajić, Mia Čotić, Elma Juković, Amar Čustović i Bakir Silajdžić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare