Stravična istina o Klausu Kinskom

O legendarnom glumcu Klausu Kinskom posljednjih je dana javnost u Njemačkoj saznala i nekoliko stravičnih detalja. Njegova kćerka Pola optužila je preminulog umjetnika da ju je seksualno zlostavljao.

Nakon Pole, javnosti se “obratila” i Nastassja Kinski, njegova druga kćerka. Nastassja o Klausu Kinskom (naslovna fotografija: Kinski u filmu “Nosferatu”) govorio kao o “tiraninu”. U djetinjstvu se, tvrdi, panično plašila njegovih pokušaja približavanja. “Pokušavao je prići mi. Jako bi me stisnuo, primakao sebi, tako da sam mislila da se ne mogu izvući iz njegovog stiska”, kaže 51-godišnja glumica u današnjem izdanju tabloida “Bild am Sonntag”.

Pola Kinski, Nastassjina polusestra, prije nekoliko dana je objavila kako ju je zajednički otac Klaus Kinski, godinama seksualno zlostavljao.

Na novinarsko pitanje da li je otac zlostavljao i nju, Nastassja Kinski odgovara: “Ne, to mi nije napravio.” I nastavlja: “Ljubio mi je obraz, ali nisam se dobro osjećala.” Nastassja Kinski je, kako tvrdi, osjećala da se ne radi o nježnim zagrljajima jednog brižnog oca, “već da je to bilo puno više od toga.”
Nastassja Kinski se po vlastitom priznanju jako plašila čuvenog glumca koji je preminuo 1991. “Nije on bio otac. 99% vremena sam ga se stravično plašila. Bio je neuračunljiv, terorizirao je obitelj.” Kinski je navodno bjesnio zbog svake sitnice. “Bio je tiranin”, priznaje Nastassja Kinski. Kaže da ju otac nije nikada tukao, ali da ju je znao vrijeđati. “Sve bih dala da je za svog života završio u zatvoru. Sretna sam da više ne živi.”
Tri braka, troje djece
U ponedjeljak u Njemačkoj će se u prodaji naći knjiga “Kindermund”, autorice Pole Kinski. Najstarije dijete Klausa Kinskog (koji osim Nastassje ima još jednog sina, Nikolaija) u tom djelu optužuje svog oca da ju je godinama seksualno zlostavljao. “Bild am Sonntag” je objavio jedan izvadak iz knjige u kojem danas 60-godišnja Pola Kinski u detalje opisuje način na koji ju je otac silovao. On joj je navodno zaprijetio da nikada nikome ne govori o tome.

Flash-Galerie Kombibild Klaus und Nastassja KinskiNastassja Kinski uspjela se odbraniti od očevih zagrljaja

Pola je Kinskijeva kćerka iz njegovog prvog braka s Gislint Kühlbeck, a Nastassja je dijete iz njegovog drugog braka s Ruth BrigitteTocki. Plod trećeg braka je sin Nikolai.

Klaus Kinski, koji je rođen u (tada pruskom) Zopotu da bi kao mališan sa roditeljima preselio u Berlin, u filmu sa Romi Schneider

Klaus Kinski se tijekom glumačke karijere specijalizirao na teške filmske karaktere, glumio je psihopate i poremećene osobe. I to je činio jako uvjerljivo. Glumio je i u međunarodnim produkcijama. Umjetnički su u sjećanju ostali njegovi filmovi nastali u suradnji s njemačkim režiserom Wernerom Herzogom, npr. “Fitzcarraldo”.
Kinski je za svog života bio na glasu kao čovjek koji naginje ekstremnim promjenama raspoloženja – analogno tipičnim ulogama koje je odigrao na filmskom platnu.
Autor: sma/dpa/dapd
Odg. urednica: Jasmina Rose