MULJA KO SULJO: Blokirat će čak i kanal na hrvatskom jeziku a nije za majorizaciju?

Četiri stranke parlamentarne većine u Federaciji BiH nastoje iznaći rješenje za završetak rekonstrukcije vlasti i stabilizaciju političkih prilika u entitetu. Zajednička je ocjena da je idućih mjesec dana presudno u tom procesu. S takvom ocjenom se, kako je kazao za Večernji list, slaže i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

“Federacija je talac prvenstveno sebičnosti i nedržavničke pameti SDA. Mi moramo znati zašto smo ušli u prekomponiranje vlasti. Bit je bila da se izbjegne majoriziranje Hrvata i da hrvatska komponenta participira u federalnoj Vladi sukladno izbornom rezultatu i legitimitetu. Sada imamo slučaj da i dalje funkcionira Vlada SDP-SDA, a da je parlamentarna većina potpuno drukčija. To nije prirodno i mi to nećemo više trpjeti.” rekao je Radončić.
“Ovakvo stanje ne bi smjelo biti sljedeće dvije godine. Što se tiče prijevremenih izbora, mislim da se situacija, barem kada su u pitanju ove četiri stranke, ne bi promijenila i ne bismo dobili ništa osim što bi se gospodin Budimir morao povući. Organizirati parlamentarne izbore na samoj jednoj razini je preskupo i ustavno-zakonski dosta nejasno. Vjerujem da će pobijediti razum i da u sljedećih mjesec dana možemo sve politički riješiti.
Ako se to ne dogodi, imat ćemo još ozbiljniju političku krizu i mogućnost da dva HDZ-a vjerojatno odbiju participirati u federalnoj vlasti. To bi otvorilo takve pukotine da se nitko odgovoran ne bi smio suočiti s tim. Lako bi se onda moglo dogoditi da dobijemo krizu i na državnoj razini. Morate znati stav SBB-a. Mi smo imali ozbiljne primjedbe na račun gospodina Sulejmana Tihića i s razlogom smo ga kritizirali da nije trebao prihvatiti ulazak u federalnu Vladu bez ravnopravno zastupljenog hrvatskog naroda i mi nećemo napraviti takvu grešku. Znači, ako dva HDZ-a ne budu u federalnoj Vladi i ako se, ne daj Bože, iz opravdanih razloga povuku iz te vlasti, neće u toj vlasti biti ni SBB-a. Ne želimo sudjelovati u majorizaciji Hrvata na način da budemo dio vlasti gdje oni nemaju svoje legitimne predstavnike.” zaključio je predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH
(Večernji list / Dnevnik.ba)