Published On: Čet, sij 17th, 2013

Ivana Horvat u potrazi za identitetom

Ivana Horvat imala je četiri godine kada je iz ratnog pakla Bosne i Hercegovine izbjegla u Ameriku. Odrasla je kao Amerikanka i odgojena u američkom duhu. Nakon više od decenije vratila se u rodni grad u potrazi za svojim identitetom i odgovorom na pitanje “Šta znači biti Bosanac?”.

Piše: M. B. l klix.ba

“Film radnog naziva ‘Finding Bosnia’ je pozitivna priča o našoj državi kakva je bila nekada i kakva je danas. Film prati moje odrastanje nakon bijega iz BiH i moj ponovni povratak u kojem želim otkriti korijene i onu bosansku stranu sebe,koja je postojala, ali je nisam poznavala”, rekla je u razgovoru za Klix.ba Ivana Horvat koja je rediteljka, scenaristkinja i snimateljka ovog filma.
U filmu se pojavljuju mnoge ikone BiH iz modernog vremena i perioda bivše Jugoslavije i govore o tome kako oni doživljavaju državu BiH. Među njima su Faruk Hadžiosmanović, Mirza Tanović i Berin Tuzlić. Riječ je dokumentarcu koji je snimljen na Ivanin način, spontan i pun dijaloga.
“Prilazila sam ljudima na ulici, u kafićima, taksiju i razgovarala s njima. Željela sam naučiti o svojoj zemlji i svemu što se dešavalo. Ovaj dokumentarac ne govori o ratu. To je jedna pozitivna priča u kojoj će se svako moći pronaći”, rekla je Horvat.
Film je sniman u Francuskoj, Kanadi, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Većina radnje dešava se u Sarajevu, gdje je Ivana rođena. Početkom rata pobjegla je s majkom van BiH i završila u Oregonu u Californiji. U BiH je bila jednom kada je imala 13 godina i sada se sa 25 godina vratila kako bi pronašla sebe.

“Trebala sam se u oktobru vratiti u SAD, ali sam produžila svoj boravak ovdje. Bit će mi teško otići. Za razliku od Amerike, život u BiH je spontaniji, ljudi su otvoreniji i mnogo više se druže. To je nešto što mi nedostaje i što mi se sviđa na našim prostorima. Tražila sam i posao kako bih ostala, ali nisam uspjela, tako da ću se vratiti u Ameriku i završiti film pa ću vidjeti šta i kako dalje”, kazala je Horvat.
U filmu se bavila raznim temama.
“Shvatila sam da je pitanje identiteta ovdje veoma kompleksno. Nisam razumjela da ime može odrediti čovjeka i to mi je bilo dosta problematično. Također, bavila sam se pitanjem nostalgije. Snimala sam našu dijasporu koja je emotivno vrlo vezana za BiH”, istakla je Horvat.
Dokumentarac “Finding Bosnia” će biti završen do 2014. godine. Planirano je njegovo prikazivanje na SFF-u i drugim festivalima. Ivanin cilj bio je i da Amerikanci saznaju kakva je zemlja BiH i šta sve može ponuditi.